Viihde

Palaavatko ysäribändit keikkalavoille vain rahan takia? Tiktakin Petra ja Raptorin Jufo paljastavat syyt comebackiin

Julkaistu:

Monet 1990-luvun suosituista bändeistä ja artisteista ovat tehneet paluun.
Suomessa artistien lopettamisilmoitukset eivät viime vuosien kokemusten perusteella tarkoita sitä, ettei heitä enää sen jälkeen nähtäisi lavalla. Artistien paluupäätöksistä on päinvastoin tullut ilmiö – kuten toki maailmalla jo aikaisemmin.

Viime vuonna estradille palasivat muun muassa Neon 2, Raptori ja Pikku G, kuluvana vuonna Nylon Beat ja Tiktak, kaikki takavuosien tähtiä. Koko viisikko nähdään nyt torstaina alkavilla Suomipop-festiivaaleilla, jotka kymmenvuotisjuhliensa vuoksi järjestetään samanaikaisesti sekä Jyväskylässä että Oulussa. Suomipop on yksi kesän suosituimmista musiikkitapahtumista.


Loppuivatko rahat vai mikä näitä artisteja oikein motivoi? Miksi paluu tapahtui juuri nyt? Kuinka vaikeaa paluun tekeminen on ollut?

IS haastatteli Tiktakin laulusolistia Petra Garganoa sekä Raptorin keulahahmoa Jufo III:a. Tyttöbändi Tiktak hurmasi lavoilla 1999–2007, aggressiivisen räppäämiseen ja humoristisiin sanoituksiin keskittynyt Raptori puolestaan villitsi kansaa erityisesti 1990-luvun alkuvuosina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Paluumme tapahtui sekä omasta että yleisön toiveesta. Juuri tässä hetkessä kaikilla bändissämme oli sellainen hetki elämässä, että keikkojen tekeminen oli mahdollista. Henki oli sellainen, että nyt tai ei koskaan. Päätimme, että miksipäs ei, Petra kertoo.

– Meidän paluupäätöksemme johtui yksinomaan pakottavista rahallisista tarpeista. Rahat loppuivat juuri edellisviikolla, Jufo III tiivistää persoonalliseen tyyliinsä.


Uran alussa useat Tiktakin tytöistä olivat vasta 13-vuotiaita. Se ei haitannut menoa, sillä bändi breikkasi heti debyyttialbumillaan vuonna 1999 – eikä vähiten hittibiisinsä ”Lopeta” ansiosta. Petran mukaan bändiä on kosiskeltu keikoille joka kesä lopettamispäätöksen jälkeen.

– Kävimme vuosittain bändin kanssa kaikki tarjoukset läpi, mutta aika ei ollut kypsä. Nyt meille tarjottiin mahdollisuutta esiintyä niin Tiktakin henkisissä ja oloisissa tapahtumissa, että päätettiin tyttöjen kanssa iskeä siihen saumaan kiinni, Petra taustoittaa paluupäätöstä.


Pitkälti alkoholista ja seksuaalisuuden teemoista laulava Jufo III sanoo ”kolaroitujen Teslojen ja rapistuvien Ranskan linnojen” vaikuttaneen Raptorin paluupäätökseen. Hänen mukaansa yhtyeen uusi startti on sujunut vaikeuksitta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Paluu lavoille oli melko helppoa, koska tulimme keikkabussilla, joka lähti Sanomatalolta. Treenasimme paljon, mutta ei auttanut – yhtä huonosti menee lava-show kuin ysärilläkin, hän heittää.

– Tunteita meillä ei ole ollut enää pitkään aikaan, koska panttasimme ne 2008 talousromahduksen yhteydessä. Emme vaan muista, että minne.


Tiktakissa paluuratkaisuun on suhtauduttu selvästi Raptoria suuremmalla pieteetillä, vakavasti. Laulusolistinsa mukaan bänditreenejä riitti ennen ensimmäistä keikkaa, koska mitään ei haluttu jättää sattuman varaan.

– Paluu on vaatinut todella paljon duunia koko bändiltä, erityisesti niiltä soittajilta, jotka eivät ole soittaneet melkein kymmeneen vuoteen. Etukäteen jännitti myös se, löydämmekö Tiktakille ominaisen yhteishengen ja fiiliksen kaikkien näiden vuosien jälkeen, Petra selvittää.

– On ollut mahtavaa huomata, että bändin yhteissoitto ja fiilis on löytynyt tosi luonnollisesti.

Tiktakin keulahahmon mielestä suomalaisartistien paluuilmiö selittyy osaksi nykymaailman hektisyydellä.

– Luulisin, että tässä nopeassa maailmassa, jossa trendit vaihtuvat tiuhaan, jengi kaipaa tuttuja ilmiöitä ja biisejä, hän alleviivaa.

SUOMIPOP-FESTIVAALI

 • Järjestetään nyt kymmenettä kertaa.
 • Jyväskylän lisäksi tapahtumapaikkana on tänä vuonna Oulu.
 • Esiintymässä liki 30 kotimaista artistia, joista paluuartisteja Raptori, Tiktak, Nylon Beat, Pikku G ja Neon 2. Tapahtumassa esiintyvät myös mm. Haloo Helsinki!, Kaija Koo, Popeda, SANNI, Jenni Vartiainen ja JVG.

  Kommentit

   Näytä lisää
   Kommentointi on päättynyt