Suomalaisbloggaaja nosti esiin vaietun ilmiön – kritisoi rajusti kehopositiivisuutta: ”Tyytyväisyys omiin muhkuroihin ei suojele diabetekselta” - Viihde - Ilta-Sanomat

Suomalaisbloggaaja nosti esiin vaietun ilmiön – kritisoi rajusti kehopositiivisuutta: ”Tyytyväisyys omiin muhkuroihin ei suojele diabetekselta”

Mungolife-blogia kirjoittavalla Anna Pastak puhuu suunsa puhtaaksi kehopositiivisuusilmiöstä.

10.7.2018 18:55

Suosittua Mungolife-blogia pitävä Anna Pastak kirjoittaa uusimmassa julkaisussaan kehopositiivisuudesta ja siitä, kuinka se ilmenee somessa ja ihmisten käytöksessä.

Pastak kertoo aluksi blogitekstissään olevansa iloinen siitä, että body positive -liike eli niin sanottu kehopositiivisuus on nykyään julkisuudessa enemmän esillä ja kaikenlaisiin ja -kokoisiin kehoihin suhtaudutaan nykyään lempeämmin.

Tekstiin sisältyy kuitenkin ”mutta”.

– Mutta, mun mielestä tämäkin asia on paikoitellen mennyt yli ja tämän ympärillä on hieman sellaisia ilmiöitä, joista en niin välitä, Pastak kirjoittaa blogissaan.

Pastak kertoo olleensa itse muutama vuosi sitten melko hoikassa kunnossa, jolloin sai kuulla jatkuvasti kritiikkiä ulkonäöstään.

– Useammin ja useammin huomaan, että vartalopositiivisuus tuntuu rajoittuvan vain siihen, että ollaan positiivisia ylipainoista kroppaa kohtaan. Tuntuu olevan ihan OK kirjoitella netissä ja jopa ihmisille itselleen “ei v***u oot laiha” -kommentteja, mutta ylipainosta puhutaan vain ylisanoin.

– Jotenkin tuntuu, että joillekin ihmisille tuo koko vartalopositiivisuus on tapa puolustaa omaa ylipainoa ja saada hyväksyntää sille, ja vartalopositiivisuus muuttuukin ykskaks lihavuuspositiivisuudeksi, missä ei-lihavat ovat vastustaja, bloggaaja kirjoittaa lisäten, ettei usko sen olevan vartalopositiivisuuden idea ja tavoite.

– Sillä tyytyväisyys omiin muhkuroihin ei suojele aikuisiän diabetekselta. Tai raskausajan diabetekselta. Tai korkealta verenpaineelta, uniapnealta tai vaikka lapsettomuudelta. Tyytyväisyys omaan kroppaansa ei auta silloin kun elämänlaatu alkaa kärsiä terveydellisistä syistä, hän tilittää.

Julkaisu on herättänyt keskustelua sen kommenttikentässä. Kommentoijat ovat sekä tekstin puolesta että vastaan, ja bloggaaja on vastaillut kommentoijille parhaansa mukaan.

– Itsellä vähän erilaisia ajatuksia asian tiimoilta, koska itse normaalipainoisena body positive -ilmiön kannattajana saan tosi paljon somessa näitä ”läski”, ”kandeisko sun laihduttaa” yms. kommentteja.

– Kirjoituksesi on mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä kyllä, mutta en itse oikein tiedä mitä kirjoituksesta ajatella. Toki tekstissä on kohtia johon samastun, mutta myös kohtia jotka nostavat niskavillat ylös.

– Tosi hyvä teksti ja fiksuja ajatuksia jälleen.

– Aamen aamen aamen. Niin samaa mieltä.

– Word! Mahtava teksti! Olen itse reilusti ylipainoinen tällä hetkellä ja koen, että niin hyvä ja kaunis ajatus kun tässä body positivessa alunperin taustalla onkin, se on alkanut mennä jo pahasti yli.

Kehopositiivisuusilmiö on ollut tapetilla jo pitkään ja sen puolesta liputtavat useat julkisuuden henkilöt. Ulkonäköpaineista ja epärealistisista kauneusihanteista avautuivat Ilta-Sanomille kesäkuussa Miss Plus Size Niina Kuhta ja Fitnessmalli-kilpailussa vuonna 2017 toiseksi sijoittunut Anni Vallius. Ilkeät kommentit eivät Annia tai Niinaa hetkauta. Sen sijaan he ovat huolissaan naisista, jotka eivät ole niin varmoja itsestään.

– On ihan absurdia, millaisia odotuksia meille ladotaan. Toisten mielestä olen plusmalliksi liian laiha, toisten mielestä hirveä läski. Koskaan ei ole hyvä, on sitä minkä kokoinen tahansa, Kuhta puhisi.

Vallius sai Fitnessmalli-kilpailun aikana ja sen jälkeen paljon negatiivista palautetta ulkonäöstään mutta ei antanut sen lannistaa. Vaikka nykyään Vallius toimii kehopositiivisuuden lähettiläänä, fitnessmallin titteli ei meinaa jättää häntä rauhaan.

Niina Kuhta (vas.) ja Anni Vallius eivät piittaa kauneusihanteista.­

– Olen hyvin ylpeä siitä, mutta kun se mielletään fitnessiin urheilulajina, se ei kuvasta minua. Kun puhutaan fitnessmallista ja siinä on minun kuvani alla, niin tulee kommenttia, että ”ai kamalaa, hirveä läski”, personal trainerinakin työskentelevä Vallius tilittää.

Suunsa aiheesta on avannut myöskin Fitnessmalli-kilpailussa sijoittunut Elina Leskinen, jonka kanssa Vallius pitää muun muassa kehopositiivisuusluentoja.

Elina Leskinen sairasti nuorena syömishäiriön.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?