Bruce Lee kuoli yllättäen vain 32-vuotiaana – tuoreen elämäkerran väitteet kung fu -legendasta yllättävät: uusi teoria kuolinsyystä

Bruce Leen kuolemasta tulee tässä kuussa kuluneeksi 45 vuotta. Merkkivuonna on ilmestynyt uusi kirja taisteluelokuvien tähdestä.

Bruce Lee kuoli yllättäen vain 32-vuotiaana vuonna 1973.

10.7.2018 15:44

Ikonisen taisteluelokuvien sankarin Bruce Leen lahjakkuus, kunnianhimo ja yllättävä kuolema vain 32-vuotiaana tekivät miehestä myyttisen hahmon. Nyt tuore elämäkerta purkaa kuitenkin Leen ”kung fu -Jeesuksen” mainetta ja kertoo miehestä legendan takana, CNN uutisoi.

Matthew Polly on haastatellut kirjaansa varten muun muassa Leen ystäviä, naisystäviä, lapsuudentuttuja ja luokkakavereita. Vaikka kirjassa on monille faneille tuttuja asioita Leen urasta ja elämästä, paljastaa se myös yllättäviä asioita taistelulajien kuninkaasta.

Bruce Lee loi uraa Yhdysvalloissa, mutta muutti takaisin Honkongiin, koska koki, ettei päässyt tekemään haluamiaan rooleja. Kuolemansa jälkeen vuonna 1973 hän kohosi legendaksi paitsi kotimaassaan myös ympäri maailmaa.

Pollyn mukaan Lee ei esimerkiksi koskaan oppinut ajamaan polkupyörää, vaikka hänen kehonhallintansa oli huippuluokkaa. Hän ei myöskään päässyt armeijaan, koska ei läpäissyt lääkärintarkastusta. Lisäksi Lee on välillä esitetty köyhänä siirtolaisena, joka muutti Yhdysvaltoihin menestyäkseen, mutta todellisuudessa tähti kasvoi Pollyn mukaan varakkaassa perheessä, jolla oma autonkuljettaja ja kaksi palvelustyttöä.

Kirjassa esitellään myös jälleen uusi teoria Leen kuolemasta, South China Morning Post kertoo kirja-arviossaan.

Bruce Lee elokuvassa Vihan nyrkki (1972).

Yleisesti ottaen Leen kuolinsyynä pidetään hoitamatonta aivoödeemaa. Lee oli toukokuussa 1973 saanut sairauskohtauksen kesken Lohikäärmeen kidassa -elokuvan jälkituotannon Hongkongissa. Tähti kiidätettiin sairaalaan, jossa lääkärit diagnosoivat hänellä aivoödeeman. Lääkärit onnistuivat kuitenkin laskemaan aivojen turvotusta.

Heinäkuussa 1973 Lee alkoi valitella päänsärkyä ja sai rakastajattareltaan, näyttelijä Betty Ting Peiltä särkylääkkeen ennen kuin meni lepäämään. Lee ei enää herännyt.

Kuolinsyynä pidetään aivoödeemaa, joka joidenkin lähteiden mukaan oli aiheutunut särkylääkkeen aiheuttamasta haittavaikutuksesta.

Bruce Lee elokuvassa Lohikäärmeen kidassa. Lee kuoli kuusi päivää ennen elokuvan ensi-iltaa.

Polly esittää kuitenkin kirjassaan, että Leen kuolema olisi johtunut lämpöhalvauksesta. Kirjailijan mukaan Lee oli poistattanut kainaloistaan hikirauhasensa, koska hikoilu ei näyttänyt hyvältä valkokankaalla. Pollyn mukaan tämä vaikutti siihen, ettei Leen keho pystynyt riittävästi viilentämään itseään.

Polly ei ole ensimmäinen, joka esittää vaihtoehtoisen teorian Leen kuolemasta. Tähden kuoltua alkoi esimerkiksi liikkua salaliittoteorioita siitä, että hän tosiasiassa surmattiin. Teorioille ei kuitenkaan löytynyt katetta.

Bruce Lee elokuvassa Lohikäärmeen kidassa.

Vaikka Bruce Lee menehtyi nuorena, jätti hän pysyvän jäljen taisteluelokuviin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?