Ruisrockin festivaalikansaa odottaa yllätys: Kaksi hyvin erilaista suomalaistähteä nousee samalle lavalle – ”Mä voin vaikka twerkata siellä”

Julkaistu:

duetto
Kun Kaija Koo pyysi Reino Nordinia mukaan duettoonsa, mies ei ollut uskoa korviaan. Kahdesta eri genren ja aikakauden artistista löytyi lopulta paljon samaa.
Tänä vuonna ennätysnopeasti loppuunmyydyn Ruisrockin festarikansaa odottaa sunnuntaina yllätys, kun samaan aikaan Niittylavalle kipuavat Kaija Koo, 55, ja Reino Nordin, 35.

Kahta supersuosittua, joskin erilaista artistia, yhdistää kesäkuussa ilmestynyt duetto Paa mut cooleriin. Kappale syntyi Kaijan ajatuksesta.

– Melkein heti kävi selväksi, että tämä on duetto. Kun feattaajaksi ehdotettiin Reinoa, olin, että jes!

– En pystyisi kuvittelemaan kappaleeseen ketään muuta. Reino on vahva mies. Tämä vaati sen, Kaija pohtii.

Reino kuuntelee hehkutusta leveä virne kasvoillaan. Hän tietää, että Kaija on tehnyt aiemmin vain yhden dueton rap-artisti Cheekin kanssa.

– Soitin saman tien Galikselle (VilleGalle) ja kerroin kappaleesta. Ihmettelin, että ihanko Kaija Koo haluaa minut kappaleeseensa. Minulle on konkretisoitunut vasta nyt, että pelataan Kaijan kanssa samassa liigassa, Reino hehkuttaa.


Viestittely projektin tiimoilta oli vilkasta, mutta kaksikko tutustui toisiinsa vasta kappaleen musiikkivideon kuvauksissa. Haastattelussa käy ilmi, kuinka samanlaisia Reino ja Kaija oikeastaan ovat: he naureskelevat, hakevat toisistaan katsekontaktia ja intoutuessaan puhuvat toistensa päälle.

Artisteja yhdistää myös sanavalmius ja nopeakäänteisyys, jotka ovat heidän mielestään vain hyviä asioita.

– Kyllä sitä päästelee suustaan vaikka mitä asioita. Olen kaatunutkin lavalla vauhdin hurmassa. Mutta minähän olen aika kuuma tyyppi, temperamenttinen, Kaija muotoilee.

– Niin, sä olet kyllä aika kuuma, Reino heittää ja saa Kaijan nauramaan.

Naurunpyrskähdysten lomasta Kaija kertoo muistavansa edelleen uransa alkuajat, jolloin naisen piti olla myötäilevä ja yhteistyökykyinen.

– Naisen piti olla sopeutuvainen, kiltti ja hiljaa. Kärsin suorasta luonteestani ja yritin peitellä sitä. Onneksi enää ei tarvitse peitellä, hän iloitsee.

Kaija Koo on aloittanut uransa artistina jo 1980-luvun alussa. Hänen läpimurtonsa tapahtui vuonna 1993 albumilla Tuulten viemää, joka myi triplaplatinaa ja on yhä Suomen historian seitsemänneksi myydyin levy.

– Olin silloin 10-vuotias, Reino hihkaisee.

– Olen suunnilleen syntynyt maailmaan, jossa Kaija Koo oli jo vahva instituutio. Kaijalta ei olisi edes voinut välttyä, hän analysoi.

Kaija kertoo tiedostavansa, että monet tämän hetken hittinikkarit ovat kasvaneet hänen musiikkinsa tahdissa. Se saa tähden miettimään myös oman uransa ylä- ja alamäkiä.

– Olen nyt keskellä toista rajua comebackiäni. En ole koskaan ollut täysin poissa pelistä – keikoilla on aina ollut porukkaa, mutta kuitenkin.

Kaija näyttää mietteliäältä. Artisti kertoo uskovansa, että hänen suosionsa johtuu hänen nauttimastaan arvostuksesta fanien ja muiden artistien keskuudessa.

– Minähän en esimerkiksi mene valokuviin. Sanon aina, että ei kiitos, ja ihmiset ymmärtävät sen. He eivät suutu siitä. Olen valmis vaikka kuolemaan lavalla fanieni puolesta, mutta kun tulen sieltä alas, olen Kaija Kokkola ja kieltäydyn selfieistä.

Pitkän linjan muusikko painottaa vetävänsä keikkansa täysillä, vaikka aina se ei olisikaan helppoa. Kaijalle tehtiin suuri lonkkaleikkaus vuoden 2016 loppupuolella.

– Minulla on ollut ajoittain kipuja jalassani. Ongelmana on se, etten pysty hillitsemään itseäni musiikin kanssa. Minulle sanotaan, että en saisi hyppiä, ja hetken päästä näytetään kuva, jossa heilun korkealla ilmassa, Kaija naureskelee.

Reino vilkuilee välillä puhelintaan. 35 000 Instagram-seuraajan rajapyykki meni rikki hetki sitten. Artisti vie kätensä teatraalisesti sydämelleen ja pohtii, pitäisikö nyt julkaista faneille joku kiittelevä otos.

Reino teki ensimmäisen elokuvaroolinsa kolmevuotiaana. Sittemmin hänet on nähty lukuisissa elokuva- ja tv-rooleissa, mutta tärkeämpää miehelle on musiikki. Uran käännekohta Reinolle oli hänen hittinsä Antaudun, joka oli vuoden 2017 striimatuin kappale.


Kun Kaija aloitti uransa, ei ollut Instagramia. Silloin ei vielä ollut minkäänlaista sosiaalista mediaa.

– Some kyllä myös sotkee kuvioita. Ihmiset haluavat päästä siellä vähän turhan lähelle tajuamatta, että eivät he sieltä mitään saa. Me ollaan vain ihmisiä, Reino pohtii.

Reino painottaa, että hän pitää faniensa kanssa juttelusta ja heille vastailusta. Ärsyttävää fanien kohtaamisesta somessa tulee, kun keskustelun sävy muuttuu häiritseväksi.

– Kun ruvetaan inttämään ja vaatimaan asioita, homma menee yli. Tullaan somessa ruikuttamaan, että ei saatu kuvia. Keikka oli kuulemma mahtava, mutta ne kuvat oltais haluttu. Jengi tulee ihon alle turhan takia, Reino tuumaa ja sanoo, että somessa artistilla on myös iso vastuu.

– Kaikki eivät tajua, etten ole kaikkien kymmenien tuhansien seuraajieni kaveri, vaikka erityisesti nuorten fanien kommentteihin tykkään vastaillakin.

Kaijan aloittaessa uransa artistit olivat suurelle yleisölle etäisiä ja jopa mystisiä hahmoja.

– Olen elänyt sen hysterian. Perässäni on juostu kadulla ja minut on kaadettu kumoon. Silloin se oli hyvin erilaista, henkilökohtaisempaa, hän muistelee.

– Silloin tuli postissakin säkkikaupalla pitkiä kirjeitä, somen kautta tulee pelkkiä symboleita.


Kaijan mielestä somen positiivinen vaikutus näkyy siinä, että julkisuuden henkilöitä pidetään maanläheisempinä. Aina asiat eivät olleet niin: läpimurtovuodestaan vuosituhannen vaihteeseen Kaija kertoo, että valtava julkisuus ei ollut helppoa ”ihmis- ja sosiaalipelkoiselle artistille”.

– Elin melkein seitsemän vuotta niin, etten voinut mennä edes kauppaan. Sitten päätin, että kukaan tai mikään ei rajoita liikkumisiani.

– Pidän ratikka-ajelusta, joten menen pokkana ratikalla. Laitan ratikkarillit päähän ja istun siellä kuin kuka tahansa. Ihmiset varmaan lähinnä ajattelevat, että voiko tuo olla...

Kaija haluaa tietää Reinon nuoruudesta ja hänen uransa alkuajoista. Keskustelu saa hänet pohtimaan myös oman uransa kulkua.

– Olen 55-vuotias ja saan tällä hetkellä tehdä sitä, mitä haluan. Ne tyypit, jotka ovat tulleet alalle vaikka 1993, niin eipähän niitä paljoa näy, ainakaan tässä genressä, Kaija pohtii.

– Olen monesti kuullut näitä, että musta olisi tullut muusikko, mutta... Voin sanoa, että minua ei kukaan lähipiiristä auttanut. Jos sä haluat mennä huipulle, niin sä menet sinne, Kaija puuskahtaa.

– Varmasti yksi pitkän uran salaisuuksista on se, että pitää pystyä uudistumaan. Välillä vahingossa, välillä vaikka väkisin, Reino lisää.


Artistit käyvät läpi elämänsä vaiheita, joihin mahtuu onnistumisia, mutta myös opetuksia.

”Jotkut ei kadu mitään, minä kadun. Kaikki ei todellakaan mennyt lailla sadun”, Kaija laulaa kappaleessaan Siniset tikkaat. Kappaleen sanoitus syntyi aikanaan tuohtumisesta ihmisten kliseisiin.

– Minua ärsyttävät ihmiset, joka eivät muka kadu mitään. Totta kai kadun asioita, vaikka se luettelo ei ole onneksi kovin pitkä, hän selvittää.

– Älyttömän raskasta tämä on ajoittain ollut, mutta päivääkään en vaihtaisi. Olen elänyt hienon elämän. Tämä on ollut hieno matka, toivottavasti se on sitä tulevaisuudessakin.

– No aika vahvalta näyttää, Reino täräyttää ja saa kaikki nauramaan.

Haastattelusta kaksikko hyppää Reinon Teslaan, jolla he huristelevat suoraan Ruisrockin esiintymisharjoituksiin.

– Meidän pitää kehitellä joku upea show. Tai eihän me tarvita mitään show’ta, kun meillä on Reino taustatanssijana, Kaija pohtii nauraen.

– Mä voin vaikka twerkata siellä! Reino innostuu.


Reinon vaimo Maria odottaa parhaillaan parin kolmatta lasta. Lapsen pitäisi syntyä lähiviikkoina.

– Tiistaina olisi sille hyvä päivä tulla, silloin on vapaapäivä. Ja jos se syntyy kesken Ruisrockin, niin ei muuta kuin helikopterilla Helsinkiin, mies veistelee.

– Kunhan ehdit pyörähtää siellä mun keikalla ennen lähtöä, Kaija hihkaisee.Jos video ei näy, katso se täältä.

Reinon vaatteet: Kokovalkoinen asu: paita: Massimo Dutti, housut: SAND Tummansininen paita: Formal Friday, harmaat housut: Massimo Dutti Turkoosi paita ja housut: Massimo Dutti Kaijan hiukset: Muotoilu ja viimeistely: 4R Reasons Heat Styler, 4R Edition Foamy Blow Booster ja Working Spray & Finishing Spray. Pesu ja hoito: Paul Mitchell Awapuh Wild Ginger Moisturizing Lather Shampoo ja Keratin Intensive Treatment.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt