Suomalaismiehet tekivät elokuvan Hollywoodin epäonnistujista – onnistuivat itse ja elävät nyt unelmaansa Los Angelesissa

Kaliforniassa asuvat Hannu Aukia ja Miska Kajanus tekivät elokuvan näyttelijöistä, jotka eivät onnistu murtautumaan filmikaupungin showbisnekseen. Miehet itse onnistuivat siinä.

Hannu Aukia ja Miska Kajanus kuvattuna Silver Laken kaupunginosassa Los Angelesissa.

Yksi onnistui improvisaatiolla ja hannuhanhimaisella onnella. Toinen taas joutui lyömään kirveensä kiveen ennen kuin onnisti.

Hannu Aukia, 33, tutkii kännykkäänsä terassilla hipstereiden kaupunginosana tunnetussa Silver Lakessa, Los Angelesissa.

Täällä ihmiset kävelyttävät koiriaan, siemailevat paikallisten panimoiden oluita ja istuvat ulkokahvilassa läppärit edessään. Mies itse asuu vaimonsa kanssa parin korttelin päässä.

– Sorry, teen vielä lopullista äänimiksausta huomista näytöstä varten. Editoin elokuvan alun uusiksi pari päivää sitten, Aukia selittää päivää ennen elokuvansa ensiesitystä.

Pian ilmenee, että kommentti kuvastaa miehen elämänfilosofiaa, jonka voisi kiteyttää sanaan improvisaatio. Itseoppinut elokuvantekijä on voittanut Emma-palkintoja seksikkäistä musiikkivideoistaan.

Ei uskoisi, että Mäntsälässä varttunut ateisti aloitti maailmanvalloituksensa lähtemällä lukemaan teologiaa Helsingin yliopistoon.

– Opiskelin Vanhan testamentin eksegetiikkaa (tieteellistä raamatuntutkimusta), Hannu täsmentää.

Hannu Aukia asuu Los Angelesissa ja luo siellä uraa elokuvaohjaajana.

Silmälasipäistä, partaansa harovaa ja kännykästään faktoja vähän väliä tsekkailevaa miestä voisi tosiaan luulla yliopistoprofessoriksi. Kohtalolla oli kuitenkin muita suunnitelmia. Opintojensa ohella Aukia soitti elektronista musiikkia, eli elektroa saksalaisen olutmerkin mukaan nimetyssä bändissään Pilsator.

– Tein Pilsatorille musiikkivideon. Siitä tykättiin hirveästi. Jengi rupesi soittelee mulle. Sitten me tehtiin pari videota kaverin bändille. Siitä se lähti, Hannu selittää.

Levy-yhtiöt alkoivat maksaa miehelle videoiden tekemisestä. Hän teki puolisen tusinaa musiikkivideota Cheekille, eli räppäri Jare Tiihoselle. Sokka irti -videolla Cheek ajaa maasturia Kalifornian autiomaassa kyydissään vähäpukeisia tyttöjä. Paula Vesalan surrealistisella Tequila-videolla artisti laulaa ja rakastelee. Kylie Minoguea Aukia ohjaa puhtaasti performanssiin perustuvalla, Lontoossa kuvatulla videolla.

Viisi vuotta sitten mies löysi itsensä Michiganin yläniemimaalta, maaseudun rauhasta vaimonsa Lilli Kaarakan yliopisto-opintojen vuoksi.

– Minulla oli siellä niin paljon aikaa, että pystyin tekemään mitä vain. Ei tarvinnut tehdä töitä koko vuoden aikana. En tehnyt gradua, enkä musiikkia, vaan videohommia. Silloin aloin oikeastaan ensimmäistä kertaa ajattelemaan ohjaajan uraa, Hannu muistelee.

Hän tuli kolmen kuukauden kirjoituslomalle Los Angelesiin. Siellä uraa filmintekijänä ja muusikkona oli jo luomassa serkkupoika Jaakko Manninen.

– Tehtiin vähän isompi mainos, josta tuli tosi hyvä. Ruvettiin miettimään, että pitäisikö tästä jotenkin jatkaa, Hannu kertoo.

Hannu Aukia ja Jaakko Manninen elokuvansa näytöksessä.

Lilli ja Hannu ovat asuneet filmikaupungissa nyt kolme ja puoli vuotta O-1 –viisumilla. Se joka myönnetään erikoislaatuisista kyvyistä mm. taiteiden alalta. Pariskunnan green card -hakemus hyväksyttiin juuri, eli he saavat pian Yhdysvaltoihin pysyvän työ- ja oleskeluluvan.

Yhtenä Hannun haaveena oli tehdä elokuva Hollywoodissa. Idea lähti lyhytelokuvasta, jonka mies oli kuvannut Suomessa näyttelijä Milla Puolakanahon kanssa. Tarkoitus oli tehdä siihen jatko-osa. Filmaukset käynnistyivät, kun nainen tuli näyttelijäkurssille Los Angelesiin.

– Mutta sitten Milla tuli raskaaksi. Meille ei jäänyt paljon aikaa hänen kanssaan, kun hänen piti lähteä takaisin Suomeen. Keksimme tehdä siitä episodielokuvan. Kuvataan Millan kanssa, mitä voidaan ja kuvataan sitten muiden kanssa ja leikataan myöhemmin, Hannu selittää.

Elokuvassa Someone Somewhere pohditaan, mitä menestys on.

– Jos elätät itsesi Los Angeleissa näyttelijänä pikku rooleja tehden, sehän on upea suoritus. Ihmisellä hämärtyy helposti, haluavatko he hienon talon ja elämäntyylin, vai tehdä sitä juttua, mitä tekevät, Aukia miettii.

Someone Somewhere -elokuvan juliste, jossa poseeraa Milla Puolakanaho.

Hannu Aukian oma unelma on yksinkertainen.

– Unelmani on tehdä leffoja ja elättää itseni niillä.

Hannu Aukian ja Jaakko Mannisen ohjaamaa leffaa tehtiin kolme vuotta kengännauhabudjetilla. Vaikka näyttelijät esiintyvät omilla nimillään, tämä on fiktiivinen elokuva. Roolihahmoihin on kuitenkin sisällytetty jotain todellista niiden esittäjistä. Tarinoissa on ihmisiä, jotka koettavat onnistua Hollywoodissa.

Iisalmesta kotoisin oleva Miska Kajanus, 38, on pulppuava ja yritteliäs persoona.

– Pakko olla, jolleivät tähdet mene heti kohdalleen, mies tietää.

Armeijan jälkeen Kajanus lähti opiskelemaan näyttelemistä Miamiin ja jäi valmistuttuaan vuodeksi työharjoitteluun Los Angelesiin. Viisumin umpeuduttua näyttelijänalku joutui palaamaan Suomeen.

– Se oli iso pettymys, Miska harmittelee.

Hän kokosi itsensä ja haki töitä.

– En tuntenut Suomessa ketään, joten otin valokuvan ja CV:n käteen ja lähdin kiertämään tuotantoyhtiöitä. Olin todella aktiivinen. Rooleja alkoi tulla pikku hiljaa. Olen tehnyt niitä tasaisesti. Sitten rupesin tekemään myös stand up -komiikkaa, Miska luettelee.

Hän painoi näyttelijäntöitä Suomessa kymmenen vuotta.

– Tein kymmeniä rooleja, pääosin sellaisia muutaman päivän vierailuja tv-sarjoihin. Minulle soitettiin, kun tarvittiin hieroja tai outo aviomies, josta kukaan ei tykkää, Miska sanoo puolileikillään.

Joka vuosi mies osallistui USA:n viisumiarpajaisiin. Lopulta tärppäsi. Hän voitti arvonnassa vihreän kortin ja muutti Los Angelesiin, jossa on asunut nyt kaksi ja puoli vuotta. Miskan agentti lähettää näyttelijän koe-esiintymisiin pari kertaa viikossa.

– Suurin osa niistä on indieleffoja ja mainoksia. Isompiin amerikkalaissarjoihin koe-esiinnyn ehkä viitisen kertaa vuodessa. Kun mulla on aksenttia, mua kysytään ulkomaalaisen rooleihin. Mutta pystyn näyttelemään aika monen maalaista, Miska sanoo ylpeänä.

Hannu Aukia ja Miska Kajanus kuvattuna Silver Laken kaupunginosassa Los Angelesissa.

Mies seurustelee liikealalla olevan Anna Virtasen kanssa, joka asuu puolet ajasta Suomessa. Miska puolestaan käy siellä töissä noin kuusi kertaa vuodessa.

– Jos Kummeliin halutaan pariksi päiväksi pankkirosvo, niin kyllä mun kannattaa se mennä tekemään. Usein yhdistän siihen pari firmakeikkaa, joissa teen stand up -komiikkaa, Miska selittää.

Hän tapasi Hannu Aukian ja Jaakko Mannisen Hollywoodissa.

– He palkkasivat minut auttamaan heitä musiikkivideon kuvauksiin. Yhteistyö muutti elämääni. He ovat pestanneet minut moniin projekteihinsa, Miska kiittää.

Miehen työssä näkee elämänkokemusten tuomaa säröä ja särmää. Hänen kasvonsa pystyvät kuvastamaan samanaikaisesti kahta eri tunnetta. Omasta mielestään savolaismies elää Hollywood-unelmaansa.

– Jouduttuani lähtemään Amerikasta tiedän asioiden katoavaisuuden. Sen tietävät täällä kaikki ulkomaalaiset. Se viisumi voi lähteä pois koska tahansa. Tänään aurinko paistaa ja saan olla oman alan hommissa. Tämä on kuin aikuisten leikkiä. Lähettelen päivittäin kuviani eri paikkoihin. Tänään kävin esittämässä vihaista isää koe-esiintyessäni mainokseen, Miska hymyilee.

Edit 9.7. klo 11.55: Bändin nimi korjattu Bilsatorista Pilsatoriksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?