Kulovalkean tavoin levinnyt vitsi teki Ismo Leikolasta tähden Yhdysvalloissa – ihmiset pysäyttelevät kadulla: ”Oletkos sinä se ”ass guy”?” - Viihde - Ilta-Sanomat

Kulovalkean tavoin levinnyt vitsi teki Ismo Leikolasta tähden Yhdysvalloissa – ihmiset pysäyttelevät kadulla: ”Oletkos sinä se ”ass guy”?”

Esiintyminen Conanissa poiki Ismo Leikolalle sopimuksen huippuagentuurin kanssa. Seuraava tavoite on oma Netflix-spesiaali.

Tammikuinen esiintyminen Conan O’Brienin show’ssa on vienyt Ismo Leikolan asioita nopeasti eteenpäin.

7.7.2018 16:12

Ismo Leikola, 39, mutustelee banaania ja nitistää hyttysiä Vihdin kesäteatterin takahuoneen virkaa toimittavassa varastossa. Hän vaikuttaa tyytyväiseltä, vaikka tilanteesta on glamour kaukana. Ulkona sataa reippaasti vettä, keikan alkuun on reilut puoli tuntia ja sähkötkin katkeavat välillä.

Alkuvuoden pitkin Yhdysvaltoja, Kanadaa ja Australiaa kiertänyt koomikko on tullut tekemään lyhyen kesäkiertueen kotimaahan. Vihdissä kesäteatterin lähes 600-paikkainen katsomo on myyty täyteen jo ennakkoon.

Leikola on aivan liian vaatimaton ihminen puhumaan maailmanvalloituksesta, mutta tammikuinen esiintyminen Conan O’Brienin show’ssa on vienyt asioita nopeasti eteenpäin.

– Sen jälkeen tuli hirveästi keikkaa lisää. Iso agentuuri CAA hoitelee nyt myyntiä ja muitakin juttuja. Tämän Suomen-kiertueen jälkeen menen Edinburghin festivaalille, jossa olen ennenkin ollut, mutta puitteet ja esiintymisajat ovat nyt ihan eri luokkaa, Leikola sanoo. Hänet on buukattu Edinburghin Pleasance Domeen lähes koko elokuuksi.

Tammikuinen esiintyminen Conan O’Brienin show’ssa on vienyt Ismo Leikolan asioita nopeasti eteenpäin.

CAA eli Creative Artists Agency on viihdealalla valtava toimija, joka edustaa monia a-luokan elokuvatähtiä ja urheilijoita. Sen koomikkorosterissa on Mel Brooksin, Billy Crystalin, Dana Carveyn ja John Cleesen kaltaisia alan legendoja sekä nuorempia tv-tähtiä kuten Jimmy Fallon ja James Corden. Leikola on siis kovassa seurassa.

– Conan-esiintymistä jaettiin niin paljon Facebookissa, että minua jopa pysäytellään välillä kadulla, että hei, oletkos sinä se ”ass guy”.

Leikola valitsi elämänsä tärkeimpään tv-esiintymiseen jutun, jossa äimistelee minuuttikaupalla sanan ”ass” monimerkityksellisyyttä amerikkalaisessa kielenkäytössä.

Pätkä on katsottu netistä kymmeniä miljoonia kertoja, ja voi olla, että Leikola tunnetaan hamaan ikuisuuteen asti ”persetyyppinä”.

– Sen jutun kuitenkin halusin ehdottomasti tehdä ja juuri siksi, että se on niin mieleen jäävä. Onneksi Conanin väkikin innostui siitä. Sehän menee amerikkalaisessa tv:ssä jo ihan rajoille, että voiko sellaista esittää, vaikka onkin enemmän kielellä leikittelyä eikä ihan perseestä oleva juttu.

Leikola Vihdin kesäteatterissa.

Leikola on jo nyt Amerikassa niin nimekäs koomikko, että keikkailee isojen kaupunkien stand up -klubien pääesiintyjänä, jolla voi olla samassa paikassa kuusi täysimittaista esitystä pitkän viikonlopun aikana ja pari lämmittelijää alustamassa.

– Näillä samoilla klubeilla voi käydä joku megastara, joka vetää tuplakeikat joka ilta ja päiväkeikat päälle, ja ne ovat kaikki tupaten täynnä. Sitten on minun kaltaisiani uudempia koomikkoja.

Netflix on viime vuosina noussut erittäin isoksi tekijäksi stand up -bisneksessä. Oma spesiaali maailmanlaajuisessa nettipalvelussa on jokaisen koomikon tavoite, ja siihen Leikolakin tähtää.

– Se on koko ajan tapetilla, ja Netflixin väki on jo käynyt katsomassa keikkani. Mitään sopimusta ei vielä ole, mutta sekä managerini että agenttini ovat olleet jo pitempään yhteyksissä sinne, ja on hyvin mahdollista, että tämä toteutuu. En nyt vielä löisi vetoa, mutta kyllä se on ikään kuin ajan kysymys, Leikola sanoo.

Ismo Leikola esiintyi Kaliforniassa tammikuussa.

Netflix-spesiaali olisi jälleen suuri harppaus uralla ja avaisi ovia entistä isommille areenoille, mutta Leikola muistuttaa, että tarjonnan sekaan hukkuu nopeasti, elleivät katsojamäärät riitä pitämään taltiointia näkyvällä paikalla Netflixin valikoimassa.

– Siellä julkaistaan kai yksi stand up -spesiaali viikossa, joten kilpailu on tosi kovaa.

Osa stand up -koomikoista työskentelee myös tv:n komediasarjojen sivuosanäyttelijöinä, mutta Leikola muistelee käyneensä vain yhdessä koekuvauksessa. Hän haaveilee tiimeineen omasta nimikkosarjasta, samantyyppisestä kuin Suomessa esitetty Ismo.

Vihdissä kesäteatterin lähes 600-paikkainen katsomo oli myyty täyteen jo ennakkoon.

Leikolan komiikan ominaislaatu ei ole muuttunut vieraassa kulttuurissa. Hän on se sama partaansa rapsutteleva heppu, joka tekee mieluummin havaintoja arkisista ilmiöistä ja kielen vivahteista kuin vaikkapa Donald Trumpista, josta joka toinen amerikkalaiskoomikko nykyään rakentaa settinsä.

– Siitä tuleekin paljon hyvää palautetta: ihmiset haluavat unohtaa politiikan, kun tulevat viettämään iltaa. En itsekään pidä komiikasta, jossa saarnataan.

Suomesta kertovia juttuja hänellä on hyvin vähän.

– Eivät amerikkalaiset tunne suomalaisia stereotypioita esimerkiksi siitä, että ollaan ujoja tai koko ajan kännissä, vaikka suomalaiset niin ehkä luulevatkin. Sen takia ne ovat hirveän vaikeita aiheita. Enkä muutenkaan halua olla kuin joku Borat, joka kertoo Kazakstan-juttuja.

Leikolan ura on hurjassa nosteessa Yhdysvalloissa, mutta myös Suomessa koomikolle on kysyntää.

Siitä olisi myös se todennäköinen seuraus, että suomalaiset loukkaantuisivat kotimaan maineen pilaamisesta?

– Nimenomaan. Jos menee kerran sanomaan jotain Suomen itsemurhatilastosta, niin täällä ollaan, että saatana, ei olla enää kärjessä! Mutta komiikkaahan ei voi oikein mistään positiivisista asioista tehdä.

Siinä mielessä onkin onnetonta, että Suomi on tuoreen tutkimuksen mukaan maailman onnellisin kansa.

– Sitä on saanut kyllä selitellä siellä, Leikola nauraa. Hän huomauttaa, että tutkimuksella ei ole selvitetty niinkään todellisia onnen tunteita kuin konkreettisempia asioita, kuten bruttokansantuotteen ja korruption vaikutusta hyvinvointiin.

– Eli lähinnä sitä, mikä on mukavin tai vaivattomin paikka asua. Lupsakin? Kivoin?

Leikola sanoo aluksi jopa korostaneensa eksoottista aksenttiaan tietyissä sanoissa, koska huomasi sen naurattavan amerikkalaisia.

– Itse olen hirveän kriittinen kaikista omista jutuistani ja olen hajoillut siitä aksentistakin, että pitäisi mennä johonkin kielivalmennukseen. Poikkeuksetta kaikki ovat sanoneet siellä, että ei missään tapauksessa!

– Mutta harmittaahan se, kun pizzaa tilatessa tulee ihan väärä pizza.

Suomeen Leikola palaa syksyllä tekemään uuden kiertueen, joka huipentuu Helsingin Jäähalliin 27. lokakuuta. Se on hänen uransa suurin keikka ja aika iso merkkipaalu suomalaiselle stand up -kulttuurille, joka oli aivan lapsenkengissä vielä vuosituhannen alussa.

– Kun aloitin 2002, laskin tehneeni kolmannentoista keikkani tasan vuoden päästä ensimmäisestä. Yksi kaveri, joka aloitti kolme vuotta myöhemmin, oli tehnyt 140 keikkaa ensimmäisen vuoden aikana, Leikola havainnollistaa stand up -buumin syntyä. Nyt jopa amatöörien open mic -iltoihin voi olla vaikea saada slottia, koska halukkaita esiintyjiä on niin paljon.

Leikolan perässä ei ole lähtenyt mainittavasti muita suomalaiskoomikoita maailmalle. Hänen mielestään täällä riittäisi lahjakkuutta, mutta olisi aloitettava melkein tyhjästä.

– Jos haluaa elää normaalia elämää, ei välttämättä kannata lähteä. Luvassa on hirveä työ- ja matkustusmäärä ja stressi. Jos joku nuori haluaa stand up -komiikan kautta julkkikseksi, niin voin sanoa, että se on kyllä vaikein mahdollinen reitti!

Elämä Yhdysvalloissa maistuu

Leikola sanoo viihtyneensä vaimonsa kanssa hyvin Los Angelesissa, jossa he ovat asuneet yli kaksi vuotta. Sipoon-koti on myyty aikaa sitten.

– Suomeen palaamista emme ole suunnitelleet, mutta sitä on mietitty, että muutettaisiin pois siitä Losin ytimestä, koska se on aika hektinen sekoitus menestystä ja epätoivoa. Varsinkin nyt kun hommat rullaavat hyvin ja on kunnon kiertueita, ei tarvitse olla joka ilta Losin klubeilla pyörimässä.

– Maallahan me Suomessakin asuimme, ja metsässä möyrimistä on välillä vähän ikävä.

Leikola sanoo päättäneensä vaimonsa kanssa heti Los Angelesiin muutettuaan, etteivät jää pyörimään vain alueen suomalaisyhteisön sisällä. Ystäviä onkin löytynyt esimerkiksi koomikkopiireistä.

– Emme halunneet rakentaa sellaista mini-Suomea sinne, että ollaan jatkuvasti syömässä makkaraa suomalaisten kanssa, vaikka kyllä me heitäkin näemme. Siihen kuplaan jämähtää helposti, ja olimme nähneet varoittavia esimerkkejä sellaisesta.

Ismo Leikola

  • Syntynyt: 22. tammikuuta 1979 Jyväskylässä.

  • Asuu: Los Angelesissa vaimonsa ja koiransa kanssa.

  • Ura: Nousi maineeseen vuoden 2003 stand up -tulokkaana ja Hyppönen-Enbuske Experience -ohjelman kirjeenvaihtajana. Voitti vuonna 2014 Yhdysvalloissa Laugh Factoryn järjestämän Maailman hauskin ihminen -kilpailun. Esiintymisiä ympäri maailmaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?