Pirkko Saisio ja toimittaja Leena Virtanen ajautuivat sanasotaan Me Too -liikkeestä – ärhäkät kirjoitukset Helsingin Sanomissa

Pirkko Saisio ja Leena Virtanen julkaisivat molemmat tahoillaan kirjoitukset puhuttavasta aiheesta.

3.7.2018 18:18 | Päivitetty 4.7.2018 18:12

Me too -kampanja levisi ympäri maailmaa jo syksyllä 2017, eikä aihetta ole vieläkään haudattu julkisessa keskustelussa.

Kirjailija Pirkko Saisio antoi äskettäin Kokoomuksen Verkkouutisille haastattelun omista näkemyksistään kampanjaan liittyen. Rohkeista mielipiteistään tunnettu Saisio vertasi haastattelussa Me Too -kampanjaa ja feminismiä taistolaisuuteen.

Lue lisää: Pirkko Saisio arvostelee Me Too -liikettä Verkkouutisissa: ”Ei ole kauhean rohkeaa huutaa kuorossa”

Leena Virtasen mielestä Me Too -keskustelun yhteydessä on havaittavissa kuilu, joka kulkee 50- ja 60-luvulla syntyneiden ja sitä vanhempien naisten välissä.

Sen jälkeen toimittaja Leena Virtanen julkaisi Helsingin Sanomissa oman näkemyksensä Saision sanoista. Virtanen huomauttaa ”havainneensa aiemminkin #metoo-keskustelun yhteydessä kuilun, joka kulkee suunnilleen 1960- ja 1950-luvuilla syntyneiden ja sitä vanhempien naisten välissä”.

– Saision sukupolvi tekee toistuvasti virheen, jos se vertaa 2010-luvun ja some-ajan aktivismia omaan nuoruuteensa. Taistolaisuudella ei ole mitään muuta historiallista merkitystä kuin sen aiheuttamat traumat, mutta #metoo-kampanja on pitkän jatkumon viimeisin vaihe, käännekohta, joka koskettaa koko ihmiskuntaa, sekä miehiä että naisia.

– Eihän naisten äänioikeuttakaan olisi saavutettu ilman häiritsevää kansainvälistä massaliikettä, Virtanen kirjoitti.

Lue Leena Virtasen kirjoitus kokonaan HS:n sivuilta täältä.

”Syytetty on syytön, kunnes hänet syylliseksi todetaan”

Saisio vastasi nopeasti Virtasen kolumniin kirjoittamalla Helsingin Sanomiin vastineen. Vastineessaan hän puolestaan erittelee Virtasen ajatuksia, jotka hänen mielestään muistuttavat taistolaisuutta.

– Itse en näe ristiriitaa siinä, että kannatan #metoon arvoja mutta olen huolissani siitä, toteutuuko kampanjassa yksilön oikeusturva ja inhimillinen kohtelu.

Pirkko Saisio vastasi Leena Virtasen kolumniin nopeasti.

– Luen tämän Virtasen lauseen takaa kovin taistolaisen käsityksen: ellet ole puolellamme, olet meitä vastaan.

– Tämän logiikan mukaan niin Virtaselle kuin monelle muullekin jää varmasti käsittämättömäksi, että tunnen samaan aikaan myötätuntoa sekä julkisuudessa Louhimiehen metodeista avautuneita naisia kuin Louhimiestäkin kohtaan, Saisio kirjoittaa.

Saisio korostaa vastineessaan sitä, että Me Too -kampanjan hintana ei saa olla yksilön epäoikeudenmukainen tai epäinhimillinen kohtalo.

– Virtanen kokee #metoo-kampanjan olevan jatkumon naisten kansainväliselle massaliikkeelle, joka vaati naisille äänioikeutta. Saattaa olla, ja osittain varmasti onkin. Näillä naistenkin äänillä ollaan saatu aikaan länsimainen lainsäädäntö, jonka mukaan syytetty on syytön, kunnes hänet syylliseksi todetaan.

– Ja sen lainsäädännön ohella on syntynyt käsitys siitä, että syylliseksi todetullakin on ihmisarvo ja oikeus tulla kohdelluksi inhimillisesti, Saisio päättää tekstinsä.

Lue Saision kirjoitus kokonaan HS:sta täältä.

Jutun otsikkoa ja tekstiä muokattu 4.7. kello 18.12: Helsingin Sanomiin aiheesta kirjoitti toimittaja Leena Virtanen, ei käsikirjoittaja Leena Virtanen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?