Pirkko Saision suorat sanat Me Too -liikkeestä nostivat äläkän – kritisoi nyt ihmisten somekäytöstä: ”Se on kohtuutonta” - Viihde - Ilta-Sanomat

Pirkko Saision suorat sanat Me Too -liikkeestä nostivat äläkän – kritisoi nyt ihmisten somekäytöstä: ”Se on kohtuutonta”

Pirkko Saisio tukee Me Too -liikettä, mutta arvostelee tiettyjä piirteitä siinä. Kirjailija sanoo myös tuntevansa myötätuntoa kohtaamastaan seksuaalisesta häirinnästä ja muusta epäasiallisesta käytöksestä avautuneita naisia kohtaan.

3.7.2018 10:50

Kirjailija Pirkko Saisio avaa pitkässä Facebook-päivityksessään sosiaalisessa mediassa kuohuttanutta haastatteluaan. Saisio arvosteli Verkkouutiset-lehden haastattelussa Me Too -liikettä siitä, että eri asiat niputettiin samaksi ja pari julkisuudessa nimettyä henkilöä joutui somelynkkauksen kohteeksi.

Saisio kirjoittaa joutuneensa ”some-pyöritykseen” haastattelujensa takia. Hän kuitenkin huomauttaa painottaneensa aina Me too -kampanjan tärkeyttä.

Kirjailija myös kertoo voivansa samaistua seksuaalisesta häirinnästä kertoviin naisiin, sillä myös hän on joutunut epäasiallisen käytöksen kohteeksi.

– Olen ollut seksuaalisen häirinnän kohteena sekä naisena että erityisesti lesbona. Oli aika, eikä se ollut kovin lyhyt, jolloin varoitin jokaista naista, joka halusi esiintyä julkisesti kanssani siitä, että nainen saattoi tulla leimatuksi ja nimittelyn kohteeksi pelkästään olemalla julkisella paikalla kanssani, Saisio kirjoittaa.

– Monet halusivat ottaa riskin, eikä ollut harvinaista, että esimerkiksi ravintolapöydän ääreen ilmestyi jo muutaman minuutin kuluttua miesporukka heittämään aika ikävää tekstiä sekä minusta että seuralaisestani.

Saisio huomauttaa, ettei halua sääliä vain yksinkertaisesti ilmoittaa, että tietää, mistä Me Too -kampanjassa on kyse.

– Me Too -kampanjan hyvä lopputulema seksuaalisen häirinnän osalta olisi se, että naisen ei tarkoittaa ei sekä naisen itsensä että miehen kannalta, ja mies uskoo että naisen ei on ei.

Saision mukaan on kuitenkin absurdia, että muutama julkisuuden henkilö nostetaan esille, kun ilmiö on paljon laajempi. Kirjailijan mukaan ei ole oikeudenmukaista, että yksittäiset ihmiset nostetaan varoittaviksi esimerkeiksi tapauksista, joita on tuhansia.

– Minusta se ei ihan yksinkertaisesti ole oikeudenmukaista. Se on kohtuutonta. Varsinainen joukkorangaistus on tullut sitten someraivona, törkeänä nimittelynä, tappouhkauksina ja ties minä alkeellisena raivona, Saisio kirjoittaa.

Saisio kritisoi myös sitä, että seksuaalisesta häirinnästä kertoneet naiset ovat joutuneet someraivon ja törkeiden nimittelyjen kohteeksi. Kuten Nykypäivän haastattelussaan, Saisio ilmaisee tukensa seksuaalisen häirinnän kohteina olleille naisille. Kirjailija kertoo kuitenkin myös tuntevansa myötätuntoa julkisuudessa nimettyjä miehiä kohtaan.

Kirjoituksensa päätteeksi kirjailija vertaa Me Too -liikettä seksuaalivähemmistöjen taisteluun oikeuksistaan ja toivoo liikkeeltä samanlaista asennetta.

– Sen aikana ei ihmisiä ole nimitelty (paitsi meitä, jotka näihin vähemmistöihin kuulumme). Ja tulos on hyvä, siitä emme liene eri mieltä, koska sorrettuina, syljettyinä (ihan konkreettisesti ja usein), väkivallalla uhkailtuina ja väkivallan kohteina ollenkin olemme toisiamme komppaamalla yrittäneet säilyttää inhimillisyytemme.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?