Pirkko Saisio arvostelee Me Too -liikettä Verkkouutisissa: ”Ei ole kauhean rohkeaa huutaa kuorossa” - Viihde - Ilta-Sanomat

Pirkko Saisio arvostelee Me Too -liikettä Verkkouutisissa: ”Ei ole kauhean rohkeaa huutaa kuorossa”

Julkaistu: 2.7.2018 13:48

Kirjailijan mukaan feministisessä liikkeessä ja taistolaisuudessa on samoja piirteitä.

Kirjailija Pirkko Saisio kritisoi Me Too -kampanjaa Nykypäivän haastattelussa. Saisio kertoo häntä häiritsevän sen, että kampanjan yhteydessä puhutaan ”aika sekaisin monista asioista”.

– (Lauri) Törhöstähän on syytetty suoraan seksuaalisesta häirinnästä kun taas (Aku) Louhimiestä kyseenalaisista (ohjaus)metodeista. Ne ovat menneet vähän kuin samaan piikkiin, vaikka heitähän syytetään ihan eri asioista, Saisio toteaa Verkkouutisten mukaan.

Saisio ymmärtää epäasiallisesta käytöksestä kertoneita näyttelijöitä, mutta ihmettelee, miksi muut silminnäkijät eivät tehneet tilanteissa mitään. Saision mukaan Louhimiehen kyseenalaiset metodit ovat tulleet näytetyksi toteen, mutta pohtii elokuvaohjaajan kohtelua julkisuudessa. Kirjailija nostaa esimerkiksi Jussi-gaalan, jossa useat näyttelijät osoittivat näkyvästi tukeaan Me Too -kampanjalle.

– Monet näyttelijät pitivät itseään siinä tilanteessa varmasti aika rohkeina, mutta ei se minusta ole kauhean rohkeaa huutaa kuorossa mitään asiaa. Kyllä massaliikkeet ovat aina pelottavia.

Saisio kertoo oppineensa vuosien varrella luopumaan mustavalkoisesta ajattelusta ja jyrkistä mielipiteistä.

– Minusta tässä Me Too -kampanjan yhteydessä ja feministisessä liikkeessä on samoja piirteitä kuin taistolaisuudessa. Ja nyt tulee taas turpaan ja lujaa, jos tämän sinne kirjoitat.

Taistolaisuus viittaa Taisto Sinisalon johtamaan Suomen Kommunistisen Puolueen sisäiseen oppositioon ja sen ympärillä toimineeseen liikkeeseen 1970- ja 1980-luvulla.

Näytelmäkirjailijan haastattelu liittyy Helsingin Sanomissa viime vuonna julkaistuun haastatteluun, jossa Saisio kritisoi punavihreää kuplaa. Saisio peräänkuulutti keskustelua erilaisia ajatuksia edustavien ryhmien välillä.

– Punavihreässä kuplassa pitää hyväksyä myös ne tosiasiat, jotka ovat toisenlaisen ajattelun perusta.

Suorapuheisena tunnettu Saisio on aiemminkin ottanut kantaa ajankohtaisiin asioihin. Esimerkiksi vuonna 2013 Saisio ihmetteli joidenkin poliitikkojen suhtautumista homopareihin. Kirjailija kertoi seuranneensa keskustelua siitä, pitäisikö samaa sukupuolta olevien pareille myöntää adoptio-oikeus tai sallia kirkkohäät.

– Tasa-arvo on tasa-arvoa. Ihmisoikeuksien pitäisi toteutua kaikkien täysi-ikäisten ihmisten kohdalla, Saisio sanoi.

Vuonna 2015 Saisio osallistui surmatun venäläisen oppositiopoliitikon Boris Nemtsovin muistoa kunnioittaneeseen surumielenosoitukseen Venäjän suurlähetystön eteen Helsingin Tehtaankadulla. Tuolloin oli ensi-iltansa saamassa Saision kirjoittama näytelmä Slava!. Näytelmä oli poliittinen satiiri Venäjän hirmuhallitsijoista.

– En voi iloita näistä yhteneväisistä piirteistä. Todellisuus ottaa näytelmän kiinni. Elämme kauheassa maailmantilanteessa. Nemtsov oli rohkea mies ja tiesi, että kuolema juoksee hänen kintereillään. Hän sanoi ihan viime päivinäkin, että hänen henkensä on vaarassa, mutta se ei tukkinut hänen suutaan. Siinä on mallia meille kaikille, Saisio sanoi tuolloin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?