Tieteiskirjailija Harlan Ellison on kuollut

Julkaistu:

Suru-uutinen
Palkittu kirjailija kuoli 84-vuotiaana.
Palkittu scifikirjailija Harlan Ellison on kuollut. Hän kuoli 84 vuoden iässä, kertovat The Guardian ja The New York Times. Ellisonin kerrotaan kuolleen keskiviikkona hänen nukkuessaan.

Ellison on kirjoittanut pitkän uransa aikana yli 50 kirjaa sekä yli 1 400 novellia, käsikirjoitusta, kritiikkiä, esseettä ja tv-käsikirjoitusta.

Ellisonin merkittävimpiin töihin kuuluu muun muassa vuonna 1969 julkaistu novelli A Boy and His Dog, josta tehtiin myöhemmin elokuvafilmatisointi. Lisäksi hänen käsialaansa on Star Trek -televisiosarjan kiistanalainen jakso The City on the Edge of Forever.


Ellison on toiminut myös konsulttina Babylon 5 -televisiosarjassa.

Ellison saavutti elämänsä aikana neljä Writers Guild of America -palkintoa sekä lähes tusinan tieteis- ja fantasiakirjallisuuden Hugo- ja Nebula-palkintoja.

Ellison tunnettiin kirjoitustensa lisäksi myös kiivaasta luonteestaan. Ellison on itse kuvaillut omaa luonnettaan ”riidanhaluiseksi”, ja hänen hyökkäyksensä kohteeksi joutuvat kaikki, jotka häntä loukkaavat. Ellison esimerkiksi syytti ohjaaja James Cameronia plagioinnista elokuvassa Terminator. Tuolloin Cameron sopi kiistan neuvottelemalla.


Useat henkilöt ovat muistaneet kirjailijaa sosiaalisessa mediassa mukaan lukien kauhukirjailija Stephen King sekä koomikko ja näyttelijä Patton Oswalt.

– Yhdysvalloissa ei ole ollut ketään aivan hänen kaltaistaan, ja ei koskaan tule olemaankaan. Vihainen, hauska, vaikuttava, hyvin lahjakas. Jos jossain on tuonpuoleinen, Harlan on siellä jo päihittämässä muita ja kirjoittamassa nimiä muistiin, Stephen King kirjoittaa Twitterissä.

– Minun sydämeni on särkynyt. Poistun hetkeksi keräilemään niitä muutamia ajatuksia, mitä voin. Miten kamala päivä. Harlan Ellison on kuollut, Patton Oswalt kirjoitti Twitterissä.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt