Velkahelvetti vei laulaja Erkki Liikaselta lähes kaiken: menetti kotinsa ja sairastui vakavasti – ”En jaksanut enää tapella” - Viihde - Ilta-Sanomat

Velkahelvetti vei laulaja Erkki Liikaselta lähes kaiken: menetti kotinsa ja sairastui vakavasti – ”En jaksanut enää tapella”

Erkki Liikanen menetti velkakurimuksessa talonsa ja muutti asumaan kesämökilleen Tammelaan. Siellä kansansuosikki asuu edelleen. Liikanen kertoo menestysvuosiensa varjopuolista uudessa kirjassaan, jonka kustantaa ex-pääministeri Esko Aho.

Kansansuosikki Erkki Liikanen asuu yhä kesämökillä, johon konkurssi pakotti hänet muuttamaan vuosia sitten.­

30.6.2018 7:30

Kansansuosikki Erkki Liikanen, 75, on nähnyt suomalaisia viihdekuvioita monelta kantilta laulajana ja tv-esiintyjänä. Syksyllä tulee täyteen 60 vuotta siitä, kun Liikanen aloitti ammattimaisen keikkailun rumpalina.

Silloin on juhlakonsertin aika. Syksyllä ilmestyy myös kirja, jossa kerrotaan menestysvuosista, mutta myös vaikeammista vaiheista, kuten henkilökohtaisesta konkurssista ja sairauksista.

Suomalaisten suursuosikkien, Erkki Liikasen ja Syksyn sävelen, menestys nivoutuivat vuosien ajan yhteen. Liikanen voitti kisan peräkkäisinä vuosina 1975 ja 1976 itse kirjoittamillaan humoristisilla iskelmillä Evakkoreki ja Jokkantii. Sen jälkeen hän tuli kisassa neljä kertaa toiseksi.

– Olin ollut ennenkin televisiossa, mutta Syksyn sävel toi kaikista eniten tunnettavuutta. Ensimmäisen voiton jälkeen tuli töitä ihan hirveästi. Ja edelleen Evakkoreki pitää vetää aina jokaisella keikalla. Näin se on, Eki Liikanen sanoo.

Erkki Liikanen lokakuussa 1975.­

70-luku oli hurjan suosion aikaa. Keikkoja oli riittänyt aiemminkin, mutta voiton jälkeen tilanne meni vallan villiksi.

– Esiintymisiä alkoi olla monta kertaa päivässä. Päivällä lauloin markettien lihatiskin vieressä ja illalla kapakoissa.

Liikanen ei kuitenkaan lennellyt kopterilla paikasta toiseen ehtiäkseen jokaiseen pyydettyyn paikkaan, kuten olisi voinut tehdä.

– Siihen en lähtenyt. En ole koskaan ollut niin rahanahne, että olisin ajatellut vain taloutta. Minulla on niin huono vatsa, että on pitänyt myös vähentää rasitusta.

Erkki Liikanen ja rumpali Ossi Kuula vuonna 1962.­

Happoja erittyy liikaa, mikä on muiden seuraustensa lisäksi haitallista myös äänelle.

– Olin kahdeksanvuotias, kun jouduin ensimmäisen kerran vatsan takia lääkäriin. Happoa tuli niin hirveästi. Lääkärin mukaan happoarvoni olivat viisi kertaa liian korkeat. Parasympaattinen hermostoni toimii ylikierroksilla.

Vaikka vaiva saatiin pääosin lääkityksellä kuriin, pahimpien stressitilanteiden liiallista haponeritystä eivät edes lääkkeet taltuttaneet. Kun Liikanen joutui vastakkain verottajan kanssa 70-luvun lopulla, sairaus yltyi vatsahaavaksi.

– Minulle laitettiin osakeyhtiön tulot henkilökohtaiseksi tuloksi. Sen seurauksena tuli konkurssi. Verottaja otti minut silmätikuksi, vaikka olin maksanut sinäkin vuonna henkilökohtaisesta tulosta veroa 190 000 markkaa.

Siihen päälle laitettiin osakeyhtiön tulot, jotka henkilökohtaistettiin Liikasen tuloiksi. Leppoisan miehen olemus synkistyy ainoan kerran koko tapaamisen aikana.

– Kaikesta on selvitty, mutta kyllä se otti koville. Kun en mielestäni ollut mitään väärin tehnyt, Liikanen kertoo.

– Vatsahaava leikattiin, mutta toista vatsahaavaa en enää ottanut, vaikka lakimiehet neuvoivat, että hommaa olisi pitänyt edelleen jatkaa oikeudessa. En jaksanut enää tapella.

Laulaja laittoi Forssassa sijainneen talonsa myyntiin.

– Maksoin kaikki velkani valtiolle korkoineen, penniäkään en ole sinne velkaa. Talo siinä meni, mutta sain maksettua 300 000 silloista markkaa.

Erkki Liikanen maksoi velkansa korkojen kera.­

Menetettyään talonsa 80-luvun puolivälissä Liikanen muutti perheineen asumaan kesämökille Tammelaan. Siellä ollaan vieläkin. Kaksi lasta ovat muuttaneet muualle vuosikymmeniä sitten, joten nyt ollaan kahdestaan Anne-vaimon kanssa. Laulajalla on selvä käsitys siitä, mikä selittää yli 50 vuotta kestäneen liiton.

– Vaimon kärsivällisyys. Sillä on päästy pitkälle. Minä sanon meillä aina viimeisen sanan, sanon nimittäin kyllä rakkaani, Liikanen lohkaisee nauraen, mutta vakavoituu.

– Naiset pitävät miehet hengissä. Kun miehet jäävät leskeksi, kohta ne jo kuolevat.

Pariskunnan molemmat lapset ovat päätyneet Kirkkonummelle, joten siellä käydään usein. Pojalla on kolme lasta ja tytöllä kaksi. Lastenlastenlapsia ei vielä ole.

–Kaikesta on selvitty, mutta kyllä se otti koville. Kun en mielestäni ollut mitään väärin tehnyt, Liikanen kertoo.­

Liikanen oli vain 15-vuotias alkaessaan kiertää keikoilla orkesterin rumpalina vuonna 1958.

– Syksyllä siitä tulee 60 vuotta. Silloin on juhlakonsertti, maestro ilmoittaa.

Hän juhlii 3. lokakuuta Forssassa Feeniks-hallissa.

– Olen säestänyt suurimpia tähtiämme Laila Kinnusesta alkaen. Tosin olen nähnyt tähdet lähinnä takaapäin, koska olin silloin vielä rummuissa, huumorimies heittää.

Hänen hauskuttamisestaan on saatu nauttia levyjen lisäksi muun muassa legendaarisissa tv-ohjelmissa kuten Ilkamat ja Katapultti. Liikanen on armoitettu seuramies, mutta vähemmän tunnettua on, että hän seuraa tarkasti maailman menoa ja miettii syvällisiä. Teoreettinen fysiikka kuuluu mielilukemisiin.

– Luen tiedekirjoja, joissa pyritään selvittämään, mistä tässä maailmassa on kyse, Liikanen perustelee.

Ja puhuu seuraavassa hetkessä sujuvaa espanjaa juttelemaan tulleen, Suomessa asuvan espanjalaisen kanssa. Liikanen on paljon enemmän kuin karvareuhka päässä huumoriralleja laulava iskelmätähti. Siitä kuten kaikesta koetusta kerrotaan lisää syksyllä ilmestyvässä, Heikki Haapavaaran ja Jukka Saastamoisen kirjoittamassa kirjassa.

– Kirjan polkaisi käyntiin entinen pääministerimme Esko Aho. Hän ehdotti sen tekemistä ja hän myös kustantaa kirjan, Liikanen paljastaa.

Erkki Liikanen juhlistaa 60 vuotta kestänyttä uraansa syksyllä.­

Herrat tutustuivat aikanaan laulajan esiintyessä useita kertoja Ahon vaalikiertueilla. Nyttemmin kaveruus on pysynyt vireillä yhdessä golfaten. Golf on ikäistään nuoremmalta vaikuttavan laulajan kesälaji, talvisin hän hiihtää ja pelaa tennistä. Ja ympäri vuoden hän sauvakävelee vaimon kanssa.

– Kunnosta on välttämätöntä pitää huolta. Syön terveellisesti ja harrastan ihan tavallista suomalaista liikuntaa.

Tenniksessä Liikanen pelaa 75-vuotiaitten kilpasarjassa, joten ihan keskivertoliikkuja hän ei ikäistensä joukossa kuitenkaan ole.

Hyvästä kunnosta on ollut apua sairauksien osuessa kohdalle. Kolmisen vuotta sitten Liikanen selvisi sydäninfarktista. Sitä ennen uhattuna oli laulaminen, kun äänihuulet eivät enää ottaneet yhteen. Huuliin oli ilmestynyt ylimääräistä kasvua.

– Äänihuulista leikattiin kysta. Kun aluksi puhuttiin kasvaimesta, tuli tunne, että onko tämä nyt tässä. Ainahan kasvaimesta tulee mieleen mahdollisuus pahanlaatuisuudesta, laulaja myöntää.

Liikanen suhtautuu levollisesti elämän päättymiseen.

– Ne asiat ovat Herran hallussa. Olen ollut pahassa paikassa, onnettomuuden takia auton alla puristuksissa tunnin. Silloin juttelin Taivaan isän kanssa sillä evankeliumilla, jota minulle lapsena opetettiin. Menen eteenpäin lapsen uskolla, Liikanen määrittelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?