Harvinainen yhteishaastattelu: Olli Lindholm ja Laura Voutilainen avoimina suurista elämänmuutoksistaan – ”Erosta puhuminen oli puhdistavaa” - Viihde - Ilta-Sanomat

Harvinainen yhteishaastattelu: Olli Lindholm ja Laura Voutilainen avoimina suurista elämänmuutoksistaan – ”Erosta puhuminen oli puhdistavaa”

Laura Voutilainen tutustui Olli Lindholmiin kunnolla vuoden 2017 Vain elämää -sarjan kuvauksissa.

Julkaistu: 29.6.2018 10:20

Laura Voutilaista ja Olli Lindholmia yhdistävät isot käänteet niin yksityiselämässä kuin muusikonuralla. Heille muutos on aina ollut voima.

Tunnelma on vapautunut ja rento. Huomaa, että artistit ovat tässä harvinaisessa yhteishaastattelussa aidosti läsnä.

Laura Voutilainen, 43, ja Olli Lindholm, 54, eivät ole yleisesti ottaen tekemisissä keskenään, mutta heidän vahvan musiikillisen sielunveljeytensä aistii oitis. Läppä lentää, kun jo lähes 40 vuotta Yö-yhtyeen laulusolistina uurastanut Lindholm ja 1990-luvun alkupuolella itsensä läpi lyönyt Voutilainen vaihtavat kuulumisiaan.

Tänä vuonna Helsinkiin muuttanut Voutilainen tarinoi erityisesti tupaantuliaistensa aiheuttamasta hässäkästä, Lindholm puolestaan muistelee tuoreehkoa ulkomaanreissua reilun parikymppisen tyttärensä kanssa. Joku oli ottanut kuvan lentokoneessa kuorsanneesta Lindholmista ja lähettänyt sen Seiska-lehdelle, jonka lyhyen jutun pohjalta somessa alkoi kuhista.

– Ihmiset hämmästelivät suureen ääneen, että nyt se Olli on kyllä löytänyt itselleen tosi nuoren naisen. Että tällaista tähän hätään, Lindholm, 54, sanoo.

– Senkin sika! Voutilainen, 43, pamauttaa nauraa räkättäen.

Laura Voutilainen tutustui Olli Lindholmiin kunnolla vuoden 2017 Vain elämää -sarjan kuvauksissa.

Artistielämä yhdistää, samoin elämänkokemukset. Voutilainen erosi pitkästä avioliitostaan 2015, Lindholm vastaavalla tavalla omastaan 2016. Molemmat artistit ovat kertoneet avoimesti lapsuuden traumoistaan, jotka enemmän tai vähemmän liittyivät oman isän alkoholismiin. Sittemmin kummatkin ovat myös kokeneet ison elämänmuutoksen niin arkielämässään kuin muusikkourallaan.

Parisenkymmentä vuotta sitten sen paremmin Voutilainen kuin Lindholmkaan eivät todennäköisesti olisi uskoneet soittavansa nyt musiikkia, joka vetoaisi myös iskelmämusiikin ystäviin. Molemmat nousevat torstaina Jämsän Himoksella startanneiden Iskelmä-festivaalien lavalle, koska he ovat osanneet olla myös musiikillisesti läsnä. He ovat uskaltaneet pysyä ajassa kiinni.

– On ollut tärkeää sovittaa omaa musiikkia paremmin nykypäivään stemmaavaksi, perjantaina festarilavalle nouseva Voutilainen kertoo.

– Jos haluaa kehittyä, menneeseen ei voi jäädä liiaksi kiinni, komppaa Lindholm, joka puolestaan nousee Yön kanssa lavalle lauantaina.

Tästä kaksikosta kumpikaan ei ole päässyt helpolla, mutta kumpikaan ei myöskään ole jäänyt vikisemään. Heille muutos on ollut voima.

Kahden nuoren pojan äiti Laura Voutilainen huokuu jo kokonaan uudenlaista elämänpaloa.

Monipuolisesti laulajanuraansa rakentanut Voutilainen elää nyt kokonaan uudenlaista arkea. Avioerosta on jo aikaa, mutta nyt hän on jättänyt taakseen myös entisen, Heinolassa sijainneen kotitalonsa pölyt. Suhde ex-managerimies Juha Heikkilän kanssa kesti yli 20 vuotta, eikä ero luonnollisestikaan päästänyt helpolla.

Nyt kahden nuoren pojan äiti kuitenkin jo huokuu kokonaan uudenlaista elämänpaloa. Sinkkunaisen elämä vaikuttaa tuntuvan vapauttavalta.

– Nautin suunnattomasti elämästäni Helsingissä, Voutilainen korostaa.

– Nyt olen irti!

Keväällä Voutilaisen vapautuneisuus paistoi esiin suositussa Mamma Mia -musikaalissa, jonka päätähtenä hän loisti. Voutilainen on tehnyt urallaan musiikkia sekä suomeksi että englanniksi – ja heittäytynyt täysillä mukaan monenlaisiin musagenrensä ulkopuolisiin projekteihin, Jarkko Tammisen imitaatioshow’sta alkaen.

– Elämäni on aiempaa itsenäisempää, ja myös artistin näkökulmasta. Koska lapseni ovat jo niin isoja, minun ei tarvitse kantaa heistä jokapäiväistä vastuuta. Se helpottaa oman arjen suunnittelemista, Voutilainen linjaa.

– Tämä kenties näkyy myös uudenlaisena heittäytymisenä esiintymisessänikin. Sitä tukee mainiosti bändini, jonka kanssa olen työskennellyt nyt toista vuotta.

Voutilainen tutustui Lindholmiin kunnolla vuoden 2017 Vain elämää -sarjan kuvauksissa. Tuolloin sanavalmiina tunnettu Lindholm kritisoi Voutilaista musiikillisesti. Yön laulusolistin mukaan Voutilainen lähti liiaksi mukaan oman vahvuusalueensa ulkopuolisiin juttuihin, kuten esimerkiksi imitaatioshow’hun.

– Ollilla on aina tapana puhua suorasanaisesti. Ne Ollin puheet joka tapauksessa havahduttivat ja saivat pohtimaan asioita, Voutilainen sanoo.

– Ylipäätään olen uskoakseni viime vuosina löytänyt sen oikean soundin ja tyylin, joilla haluan mennä artistina eteenpäin. Esimerkiksi takavuosien hittini on nyt päivitetty toiveideni mukaisesti sellaisiksi, että ne istuvat hyvin tämän päivän erilaisiin festareihin.

–Elämässäni on viimeisen vuoden aikana tapahtunut paljon positiivisia juttuja. Yö-yhtyekin elää kokonaan uutta arkea, Olli Lindholm sanoo.

Monissa myrskyissä ja tyrskyissä koeteltu Lindholm ruoti viime syksynä julkaisemassa kirjassaan avoimesti muun muassa avioeroaan, jonka hän pisti suureksi osaksi omaan piikkiinsä. Tampereella asuva Lindholm on viime vuosina seurustellut itseään 17 vuotta nuoremman Eveliinan kanssa.

– Erosta avoimesti puhuminen oli tietyllä tavalla terapeuttista ja puhdistavaa. Nyt siitä on kaikki mahdollinen jo sanottu, Lindholm painottaa.

– Elämässäni on viimeisen vuoden aikana tapahtunut paljon positiivisia juttuja. Yö-yhtyekin elää kokonaan uutta arkea.

Tervettä itseluottamusta huokuva Lindholm uusi bändinsä reilu vuosi sitten. Hän näkee Yön soittaneen sen jälkeen paremmin kuin koskaan.

– Muutos ei ole koskaan vaikeaa silloin, kun kaikki osapuoliset katsovat samaan suuntaan. Yö-yhtyeessä on ymmärretty kollektiivisesti, miltä bändin pitää kuulostaa, jotta uusien hittien tekeminen on mahdollista ja jotta bändi voisi kuulostaa raikkaalta yhtä lailla rock- kuin iskelmäfestareillakin, Lindholm ruotii.

 

Seuraavaksi Lindholm vilkaisee vierellään istuvaa Voutilaista kunnioittavasti. Hän sanoo katsovansa taannoista Voutilainen-kritiikkiään uusin silmin.

– Tarkoitin silloin, että Laura on parhaimmillaan niin suvereeni, ettei hänen kannattaisi tehdä mitään ylimääräistä. Toisaalta, mikä minä olen Lauraa neuvomaan, hänhän on osoittanut menestyvänsä monipuolisia juttuja tekemällä. Hän tekee mitä huvittaa, ja sitä aitoutta pitää arvostaa, Lindholm korostaa.

– Meidän molempien kohdalla juuri aitous on avainsana. Olli Lindholmin pitää kuulostaa Olli Lindholmilta ja Laura Voutilaisen Laura Voutilaiselta. Yleisöä ei voi huijata, koska se huomaa sellaisen heti.

Niin ikään Voutilainen alleviivaa aitouden ja intohimon merkitystä.

– Kun ajaa vuodessa keskimäärin 60 000 kilometriä keikkapaikalta toiselle, itsensä lataaminen ei ole aina yksinkertaista. Siinä auttaa, kun keskittyy ainoastaan oleelliseen ja jättää kaiken turhan häsläämisen pois, Voutilainen linjaa.

Lopuksi Lindholm vielä muistuttaa, ettei artistien elämästä annettu kuva vastaa useinkaan todellisuudetta. Hänen mukaansa yleisön viihdyttäminen on monesti henkisesti raskasta, koska itsekriittisyys painaa taustalla.

– Vaikeinta tässä ammatissa on ehkä se, kun ajelee joko yksikseen tai kuskin kanssa tien päällä ja pohdiskelee kuumeisesti, että olinko minä tarpeeksi hyvä. Itsekriittisyys on tärkeää, mutta se voi mennä helposti yli, ja se taas voi synnyttää erilaisia pelkotiloja omasta riittävyydestä, Lindholm summaa.

– Nämä ovat juuri niitä asioita, joissa artistit voivat auttaa toisiaan henkisesti, ihan vaan juttelemalla ammatin haasteista – kuten me nyt Lauran kanssa.

Olli Lindholm ja Laura Voutilainen esiintyvät Iskelmä-festivaaleilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?