Joe Jackson teki lapsistaan tähtiä hinnalla millä hyvänsä – rankaisi väkivallalla ja painosti menestymään: Tällainen oli Jacksonien perheen pää - Viihde - Ilta-Sanomat

Joe Jackson teki lapsistaan tähtiä hinnalla millä hyvänsä – rankaisi väkivallalla ja painosti menestymään: Tällainen oli Jacksonien perheen pää

Manageri ja ankara isä Joe Jackson kuoli tänään keskiviikkona.

27.6.2018 19:38

Michael Jacksonin isä Joseph ”Joe” Jackson kuoli keskiviikkona Los Angelesissa Yhdysvalloissa 89 vuoden iässä haimasyövän uuvuttamana.

Asiasta uutisoi muun muassa TMZ.

Jackson tunnettiin menestyneenä managerina sekä ankarana isänä, joka kasvatti lapsiaan kurissa ja nuhteessa – turvautuen myös väkivaltaan.

Joe Jackson sai yhdessä vaimonsa Katherine Jacksonin kanssa 10 lasta sekä yhden avioliittonsa ulkopuolisen tyttären. Perheen vanhin lapsi, Maureen ”Rebbie” Jackson syntyi toukokuussa 1950 ja nuorin, Janet Jackson toukokuussa 1966. Jacksonin tiedetään olleen ankara ja vaativa isä, joka ohjasi määrätietoisesti lapsiaan kohti uraa musiikin parissa.

Joe Jackson oli yrittänyt itse luoda uraa blues-muusikkona, mutta päätti epäonnistuttuaan panostaa lapsiinsa ja tehdä heistä tähtiä. Jackson luotsasi lapsiaan pienestä pitäen päättäväisesti kohti viihdemaailman huippua keinoja kaihtamatta.

Hän onnistui aikeissaan ensin vanhimpien poikiensa muodostamalla The Jackson 5 -yhtyeellä sekä myöhemmin myös lastensa soolotähteydellä. Myöhemmin kuitenkin selvisi, että Jacksonin perheen lasten tie tähteyteen ei ollut helppo.

Isä poseerasi poikiensa kanssa näiden ollessa nuoria. Kuvassa vasemmalta Tito, Joe, Michael, Randy, Jackie, Jermaine ja Marlon Jackson.

Jackson tunnettiin paitsi menestyneiden tähtien luojana ja yhden aikamme suurimman muusikkoperheen päänä, myös epärehellisenä aviomiehenä ja fyysistä väkivaltaa käyttävänä isänä. Jacksonin omat lapset ovat kuvailleet häntä esimerkiksi ”avionrikkojaksi” ja ”kiusaajaksi”, ja Jacksonia kohtaan on esitetty jopa väitteitä seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Suurin osa Jacksonin mainetta tahranneista syytöksistä koskevat hänen tapaansa kasvattaa lapsiaan. 1980-luvulla päivänvalon näkivät ensimmäiset väitteet Jacksonin käyttämästä väkivallasta. Syytösten mukaan hän pahoinpiteli lapsiaan eikä sallinut heidän kutsua häntä isäksi, vaan pakotti heidät käyttämään etunimeään Josephia.

Joe Jackson kuvattuna vuonna 2011.

Syytösten mukaan Jackson turvautui fyysiseen väkivaltaan toistuvasti kouliessaan lapsiaan kohti tähteyttä. Myöhemmin Jackson myönsi itse haastatteluissa kurittaneensa lapsiaan fyysisesti ja piiskanneensa heitä muun muassa vyöllä, jotta he valmistautuisivat elämään tähtenä. Myös Michael Jackson kertoi haastatteluissa isänsä lyöneen häntä lapsena.

– En halunnut, että heistä tulisi pehmeitä. Piiskasin Michaelia vyöllä. En lyönyt. Esimerkiksi kepillä lyödään, Joe Jackson kertoi haastatteluissa kurinpidostaan.

Michael Jackson puhui isänsä kasvatusmetodeista ensi kertaa Oprah Winfreyn haastattelussa vuonna 1993. Poptähti paljasti tuolloin, että mikäli lasten tanssi- ja lauluharjoittelu ei sujunut toivotulla tavalla, oli vastassa isä vyön kanssa. Laulaja kertoi myöhemmin pelänneensä isäänsä niin paljon, että voi jopa fyysisesti pahoin nähdessään tämän.

Michael Jacksonin tiedetään kantaneen kaunaa isälleen, eikä tätä mainittu popin kuninkaan testamentissa. Expressin mukaan Michaelin äiti, Katherine Jackson sen sijaan saa noin miljoonan vuosittain poikansa kuolinpesältä.

Joe Jackson (oik.) ja The Jackson 5 -yhtye vuonna 1971.

Expressin mukaan Jacksonin perheen tyttäret eivät saaneet remmistä samalla tavalla kuin pojat. Isän kova kuri vaikutti kuitenkin myös heihin.

Janet Jackson, 52, kertoi kesäkuussa Essence-lehdelle, että hänen lapsuutensa rankat kokemukset johtivat myöhemmin elämässä masennukseen ja ahdistukseen.

Jackson kertoi lehdelle kokeneensa valtavia paineita menestyä lapsesta saakka, ja että paineet mursivat hänet lopulta. Hän ei paljastanut Essencelle tarkemmin kuka häntä painosti, mutta Joe Jacksonin tiedetään toimineen tyttärensä managerina.

Myöhemmin Janet puhui isästään kauniisti ja muisteli tämän vaikutusta elämäänsä lämmöllä.

– Äitini ravitsi minua ylenpalttisella rakkaudella, isäni, minun uskomaton isäni, sai minut tekemään parhaani kaikessa, Janet sanoi kesäkuussa isänsä sairauden tultua ilmi.

Jacksonien kuopus, Janet Jackson on puhunut avoimesti lapsuutensa traumoista ja niiden vaikutuksista elämäänsä.

Myös Janetin sisko La Toya Jackson on kertonut julkisuudessa Joe Jacksonin olleen äärimmäisen ankara isä lapsilleen. La Toya syytti isäänsä elämäkerrassaan fyysisestä väkivallasta.

Expressin mukaan Jackson puhui hiljattain kaikkien elossa olevien lastensa kanssa saadakseen anteeksi vuosien takaiset tekonsa. Lehti kertoi kesäkuussa, että Jackson katui kovaa kuriaan ja lapsiensa fyysistä kurittamista ennen kuolemaansa. Lehden mukaan Jackson oli pahoillaan kasvatusmetodeistaan ja tiedosti niiden aiheuttaneen vahinkoa lapsilleen.

– Hän on todella pahoillaan siitä kurjuudesta, jota hän aiheutti joillekin lapsistaan heidän ollessaan nuoria, perheen läheinen lähde paljasti Expressille.

– Hän katuu nyt katkerasti fyysisiä metodeja, joita hän joskus käytti valvoakseen kuria ja tehdäkseen heistä kiillotettuja ja ammattimaisia tähtiä, joita heistä tuli, perhepiiristä selitettiin Jacksonin tekoja.

Joe Jackson yritti vanhoilla päivillään sovittaa tekonsa ja keskustella lastensa kanssa heidän kokemuksistaan.

Jacksonin kasvatusmetodien uskotaan juontaneen juurensa hänen omaan kovaan lapsuuteensa etelävaltioissa. Arkansasissa syntyneen Jacksonin isoisä oli orja, ja Jackson kuvaili muistelmissaan lapsuuttaan yksinäiseksi ja kertoi, ettei hänellä ollut juurikaan ystäviä. Hän on kertoi professorina työskennelleen Samuel-isänsä olleen äärimmäisen tiukka.

Kotonaan vallinneen kovan kurin lisäksi Jackson nousi otsikoihin avioliittonsa ulkopuolisista suhteista. Jacksonien pitkä avioliitto kantoi loppuun saakka, mutta Joe Jacksonilla tiedetään olleen suhteita sen aikana. Hän sai jopa lapsen avioliittonsa ulkopuolisesta, 25 vuotta kestäneestä suhteestaan sihteeri Cheryl Terrellin kanssa.

Joe Jackson halusi tehdä lapsistaan tähtiä hinnalla millä hyvänsä.

Daily Mail kertoi talvella, että Jackson väitti toistuvasti vaimolleen lähtevänsä liikematkalle, mutta vieraili todellisuudessa toisen perheensä luona hukuttaen heidät lahjoihin. Jacksonin avioliiton ulkopuolella syntynyt tytär Joh’Vonnie Jackson kuvaili suhdetta isäänsä hyväksi.

– Hän saapui paikalle usein ilman varoitusta. Hän oli vahvasti läsnä elämässäni ja olin isän tyttö, Joh’Vonnie kertoi Daily Mailille.

– Hän oli todella rakastava ja antoi minulle lempinimen Jobie ja kutsui minua usein ”sweet-potatoeksi” tai ”Sally-Maeksi”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?