Festaripromoottori huomasi merkittävän muutoksen artistien keikkavaatimuksissa – aikaisempien pyyntöjen muistelu saa miehen purskahtamaan nauruun

rac

Julkaistu:

IS Himos Juhannuksessa
Timo Isomäki on pitkän uransa aikana ollut tekemisissä niin suomalaisten kuin ulkomaalaisten artistien kanssa. Hän kertoo huomanneensa festivaalikulttuurissa olennaisen muutoksen.
Haloo Helsinki, Kaija Koo, Jannika B, Nylon Beat... Suomen eturivin artistien ja bändien nimet komeilevat backstagella eli bäkkärillä sijaitsevien mökkien ovensuussa roikkuvissa papereissa.

Kaija Koo saapuu juuri viereiseen mökkiin, kun istahdamme promoottori Timo Isomäen kanssa terassille.

Isomäki on järjestänyt festivaaleja jo vuosikymmenten ajan. IS tapasi festarikunkun Himoksen juhannusfestivaalissa, jonka järjestäjänä mies toimi monen muun kesätapahtuman ohella.
  • Katso Isomäen haastattelu yllä olevalta videolta!
Himos Juhannuksen kaltaisten suurten festivaalien suunnittelu lähtee miehen mukaan siitä olennaisesta, eli artisteista.

– Nyt tehdään jo kovaa vauhtia ensi vuoden juhlia. Mutta ohjelma ja tekninen tuotanto ovat ensimmäiset askeleet, hän paljastaa festarisuunnittelusta.

Isomäen työhön kuuluu olennaisesti artistien bookkaaminen eli kiinnittäminen festareille. Promoottori myös vastaa siitä, että artistien raiderit eli vaatimuslistat toteutuvat.


Esimerkiksi Hyvinkään Rockfestissä keikkailleella Ozzy Osbournella on peräti 29 sivua pitkä raideri keikalleen, Johnny Deppin luotsaama Hollywood Vampires oli aivan toista maata: muutaman sivun pituinen vaatimuslista sisälsi lähinnä luomuruokaa ja käytännön asioita.

Myös Isomäki on törmännyt urallaan erikoisiin vaatimuksiin.

– On ollut kaikenlaisia toiveita. Ehkä vähän huumorillakin artistit ovat kokeilleet, mikä onnistuu.

Isomäki ei mainitse yksittäisiä artisteja, mutta suostuu paljastamaan, millaiset pyynnöt ovat jääneet hänen mieleensä.

– On pyydetty esimerkiksi koottavia lennokkeja tai runsaita varastoja iltaharrastuksiin, eli sänkypuuhiin. Näitä ollaan toivottu aika paljon.


Promoottori korostaa, että erikoiset pyynnöt ovat enemmänkin mennyttä aikaa.

– Siellä on lähinnä kokeiltu, että mitä voitaisiin saada, mies summaa naureskellen.

Isomäki painottaa vanhojen muistelun ohella huomanneensa kulttuurin muuttuneen: nykyään artistien vaatimukset liittyvät lähes poikkeuksetta käytännön asioihin ja kiertue-elämän helpottamiseen.

– Monenläheisiä pyyntöjä on, mutta aika käytännönläheisiä asioita sieltä nykyään pyydellään suurimmilta osin. Bändit saattavat olla pitkiä aikoja tien päällä Suomessakin saattaa olla viikkoja rundilla, niin pitäisi saada vaatteita pestyä, hän selvittää.

– Kalustopyyntöjäkin tulee, että kaikille olisi varmasti istumapaikkoja. Ja tietysti ruoka- ja juomapuoli. Harvemmin on sellaista, mitä ei pystytä järjestämään, hän summaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt