Mitä ihmettä tapahtui Roseanne Barrille? Näyttävä ura karahti yhteen twiittiin – tällainen oli ikonisen koomikon nousu ja tuho - Viihde - Ilta-Sanomat

Mitä ihmettä tapahtui Roseanne Barrille? Näyttävä ura karahti yhteen twiittiin – tällainen oli ikonisen koomikon nousu ja tuho

Roseanne Barr oli vähemmistöjen ja liberaalien ikoni. Sitten hänestä tuli vihapuhetta suoltava Hollywoodin hylkiö. Miten tässä näin pääsi käymään?

65-vuotiaan Roseanne Barrin rasistinen twiitti Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman neuvonantajasta johti potkuihin ABC:lta. Kuva viime maaliskuulta näyttelijän nimeä kantavan ohjelman esityksestä Walt Disneyn studioilla Burbankissa Kaliforniassa.­

22.6.2018 8:13

”Connerin perheen ilot ja surut ovat yhtä ajankohtaisia ja riemukkaita kuin silloin aikanaan. Eikä kukaan muu pysty kommentoimaan modernia Amerikkaa samalla tavalla kuin Roseanne.

Näin kirjoitti ABC-kanavan viihteestä vastaava päällikkö Channing Dungey tiedotteessa ennen hittikomedia Roseannen paluuta maaliskuussa 2018.

Sarjaa ehdittiin näyttää pari kuukautta, kunnes päätähti Roseanne Barr kommentoi modernia Amerikkaa Twitterissä:

Muslimiveljeskunta ja apinoiden planeetta saivat vauvan = vj.

"Vj" tarkoitti presidentti Barack Obaman neuvonantajana aikanaan toiminutta afroamerikkalaista Valerie Jarrettia. Tummaihoisen Jarrettin vanhemmat ovat amerikkalaisia, mutta hän on syntynyt Iranissa.

Barrin twiittailu oli ennenkin eksynyt hyvän maun tuolle puolen, mutta Jarrettin solvaaminen katkaisi kamelin selän. Dungey – ensimmäinen tummaihoinen nainen valtakunnallisen kanavan johtajana Yhdysvalloissa – päätti, että Roseannen näyttäminen loppuu saman tien, vaikka avausjakso oli kerännyt 20 miljoonaa katsojaa.

– Roseannen Twitter-lausunto on vastenmielinen, inhottava ja ristiriidassa arvojemme kanssa. Olemme päättäneet perua hänen ohjelmansa, ABC julisti.

Myöhemmin Roseanne on puolustanut twiittiään muun muassa vetoamalla Apinoiden planeetta -elokuvan arvomaailmaan, joka on hänen tulkintansa mukaan rasisminvastainen.

”Apinoiden planeetta -elokuvalla (suosikkielokuvani) on hieno viitekehys, joka kuvaa hyvin luokka-rotu-uskonto-leikkauspisteitä sekä vastakkainasettelua.

Mitä oikein tapahtui – ja mikä tässä tuli kenellekään yllätyksenä?

Hittikomedia Roseanne ilmestyi ABC:n ohjelmistoon ensimmäisen kerran lokakuussa 1988. Se kiri pian kotimaansa kolmen suosituimman sarjan joukkoon.

Roseanne Barr sai vuonna 1993 Emmy-palkinnon roolistaan Connerin työläisperheen vaimona. Sarja kahmi myös Golden Globe -palkintoja ja sen tekemistä jatkettiin yhdeksän kautta, vuoteen 1997 asti.

Barr ohjelmansa DVD:n julkistamistilaisuudessa Hollywoodissa vuonna 2005.­

Sosiaalista mediaa ei ollut. Rivikansalaisen keinot saada äänensä kuuluviin rajoittuivat sanomalehtien mielipidepalstoihin ja vessakirjoituksiin. Roseannen yhdeksännen kauden lopussa internetliittymiä oli Suomessakin kaupattu koteihin vasta neljän vuoden ajan, eikä keskustelupalstoilla vielä käynyt kuhina.

Mitään sellaista, mikä olisi voinut tulla ABC:lle yllätyksenä, ei kuitenkaan tapahtunut yhdessä yössä. Roseanne Barrin elämä ja ura koomikkona on ollut täynnä poikkeuksellisia ulostuloja vuosikymmenten ajan.

Roseanne-sarjan uutta tulemista mainostettiin viime keväänä näkyvästi, muun muassa New Yorkin metrossa.­

Vuonna 1990 Barr esitti Yhdysvaltain kansallislaulun San Diego Padresin ja Cincinnati Redsin baseball-ottelussa Jack Murphy -stadionilla – kirkumalla. Barr sanoi jälkeenpäin, ettei kuullut itseään kunnolla äänentoistolaitteistosta ja väitti saaneensa ohjeet "lisätä huumoria" esitykseen. Huumori ei purrut ainakaan presidentti George H. W. Bushiin, joka kutsui Barrin laulusuoritusta häpeälliseksi.

Vajaat parikymmentä vuotta myöhemmin Barr poseerasi viiksineen päivineen Adolf Hitleriksi pukeutuneena Heeb-satiirilehdessä. Kädessään hänellä oli pellillinen palaneita piparkakkuja.

– Nauroin Hitlerille, en hänen uhreilleen, Barr vastasi kritiikkiin vuonna 2009.

Barr on amerikanjuutalainen. Hän kutsui samana vuonna Israelia natsivaltioksi, kun maan asevoimat olivat vallanneet palestiinalaisalueille matkalla olleita avustuslaivoja.

 Roseannen Twitter-lausunto on vastenmielinen, inhottava ja ristiriidassa arvojemme kanssa. Olemme päättäneet perua hänen ohjelmansa.”– ABC

Nyt vajaa vuosikymmen myöhemmin Barr on Israelin kannattaja. Hän on kertonut jopa haaveilevansa Israelin pääministerin tehtävästä.

– Minulla on se unelma. Jos Jumala kutsuu, lähden, hän sanoi Jerusalem Post -lehden vuosittaisessa konferenssissa Yhdysvalloissa.

Vuonna 1989 Roseanne oli uransa huipulla. Sarjassa hänen puolisoaan näytteli John Goodman.­

Helmikuussa 2012 naapurustovahti George Zimmerman ampui aseettoman tummaihoisen teinipojan Trayvon Martinin. Keskusteluun rotuvihasta ja aseiden hallussapidosta liittyi myös Roseanne Barr – julkaisemalla Twitterissä Zimmermanin kotiosoitteen.

Ajattelin tehdä selväksi, ettei kukaan voi enää piileskellä”, Barr twiittasi.

Jos Zimmermania ei pidätetä, jälleen twiittaan hänen osoitteensa ja saatan mennä itsekin käymään hänen talollaan.

Rotuväkivaltaa vastustava Black Lives Matter -liike sai alkunsa Martinin kuolemasta, ja Barr nähtiin vähemmistöjen ja liberaalien puolestapuhujana.

Nykytilanteen tekeekin mutkikkaaksi se, että Barria on vaikea luokitella pelkäksi rasistiksi. Hänellä on poliittistakin taustaa juuri niissä joukoissa, jotka kokevat hänen kääntäneen heille selkänsä: vihreissä ja vasemmistossa.

Barr kampanjoi 2012 Yhdysvaltain vihreän puolueen presidenttiehdokkuudesta, mutta jäi toiseksi Jill Steinille. Sen jälkeen Barr liittyi pieneen vasemmistolaiseen Peace and Freedom -puolueeseen. Hänestä tuli sen presidenttiehdokas, mutta menestys jäi vaisuksi: Barria äänesti noin 67 000 kansalaista. Yhdysvaltain mittapuulla kyseessä on 0,05 prosentin ääniosuus.

Roseannen paluu liittyy monella tavalla nykyiseen presidenttiin Donald Trumpiin. Channing Dungey kertoi Lontoossa 2016, että Trumpin voitto sai hänet miettimään ohjelmasuunnittelua uudestaan. Hän halusi työväenluokkaiset amerikkalaiset takaisin ABC:n ääreen – ja kuka olisi parempi magneetti kuin Illinoisissa asuva työväestöön kuuluva rääväsuinen Trumpin kannattaja Roseanne?

– Tietysti haluan tehdä Roseannen uudestaan. Nykyisestä politiikasta maassamme saa hyvät naurut, Barr twiittasi ennen virallista ilmoitusta Roseanne-sarjan paluusta.

Moni odotti vihreiden ehdokkuutta tavoitelleelta koomikolta Trumpia pilkkaavaa huumoria, mutta Roseannesta olikin tullut Trumpin kannattaja myös tosielämässä.

Roseannesta ollaan huhujen mukaan tekemässä Spin-off-sarjaa ilman Barria. Tähteä lähellä oleva taho kertoi Barrin itsensä luopuvan mahdollisista korvauksista, jotta Roseannen muut näyttelijät saisivat pitää työnsä.­

– Murehdin vain sellaisesta, mihin voin itse vaikuttaa, kanavapomo Dungey vastasi, kun häneltä kysyttiin vajaa vuosi sitten Barrin twiittailusta.

Lopulta Barr kuitenkin twiittasi sanoja, jotka päättivät Roseannen comebackin ennen aikojaan. Miksi raja tuli vastaan juuri Valerie Jarrettin kohdalla?

Amerikkalaiset koomikot ja keskusteluohjelmien juontajat eivät säästele sanoissaan. Demokraatteja kannattava koomikko Bill Maher kutsui presidentti Trumpia show'ssaan "oranssiksi sulkijalihakseksi", joka on saapunut "persläven planeetalta" pelastamaan ihmiskunnan. Satiiri ei johtanut someporuun eikä arvokeskusteluun Real Time with Bill Maher -sarjaa esittävässä Home Box Office -kanavassa .

 On vaikea sanoa, onko Roseanne Barr koskaan tosissaan vai ei.”

Ehkä syynä on, että niin moni voi nykyään saada äänensä kuuluviin, ja iso osa tästä joukosta on sitä mieltä, että satiiri kuuluu televisioon mutta ei Twitteriin. Joidenkin näkemysten mukaan esimerkiksi etnisyyttä ja ihonväriä saa pilkata vain tummaihoinen henkilö itse.

Syynä voi olla myös, että Roseanne Barr on kuin saippua, josta on täysin mahdotonta saada kiinni. Brittiläisen The Guardianin toimittaja mietti jo 2008 haastateltuaan Barria:

– On vaikea sanoa, onko Roseanne Barr koskaan tosissaan vai ei.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?