Anne Kukkohovi nauttii sinkkukesästä rankan vuoden jälkeen – avioero ja läheisten kuolemat veivät äärirajoille: ”Sulkeuduin yksin kotiin” - Viihde - Ilta-Sanomat

Anne Kukkohovi nauttii sinkkukesästä rankan vuoden jälkeen – avioero ja läheisten kuolemat veivät äärirajoille: ”Sulkeuduin yksin kotiin”

Anne Kukkohovi, 47, menetti vuoden sisällä äitinsä, hyvän ystävänsä ja erosi pitkästä avioliitosta. Surun jälkeen hän nauttii uudesta elämänvaiheesta sinkkuna – lähes 20 vuoden jälkeen.

23.6.2018 8:49

Viime vuosi oli yrittäjä-juontaja Anne Kukkohoville niin raskas, että kyyneleet nousevat edelleen silmiin äidin kuolemaa muistellessa.

Anne sai kuulla hyvän ystävänsä, stailisti Teri Niitin kuolemasta samana päivänä, kun hänen äitinsä sai diagnoosin syövästä, joka ei ollut parannettavissa. Äiti kuoli viime lokakuussa, lähes vuosi diagnoosin jälkeen.

Vähän aiemmin Annen 17 vuotta kestänyt avioliitto oli päättynyt eroon, mutta siitä eivät vielä muut tienneet.

– Vuosi oli niin rankka, että se näkyi ihan normaalissa arjessa. Kun tein pojalleni Miskalle ruokaa, en edes muistanut, mitä mausteita olin laittanut mukaan. Muistan vieläkin, kun Miska söi tekemääni wokkia ja totesi, että ”tämä ruoka on niin suolaista, että mun suuhun sattuu”. Olin varmaan lisännyt siihen kolme kertaa suolaa, Anne toteaa.

– Elämä meni sellaiseen selviytymistilaan: koitin vaan nukkua, herätä, tehdä ruokaa, syödä ja mennä töihin.

Anne Kukkohovi menetti hyvän ystävänsä Teri Niitin viime vuoden tammikuussa. Samaan aikaan hänen äidillään todettiin syöpä. Äiti menehtyi syöpään viime vuoden lokakuussa.

Eron pyörteissäkin oli pidettävä huolta omasta yrityksestä, juontokeikoista ja tv-töistä.

Luonnonkosmetiikkayritys Supermood on Annen ja ex-miehen yhteinen, ja sitä oltiin samaan aikaan viemässä kovaa vauhtia Yhdysvaltain markkinoille.

– Asuimme eron jälkeen käytännön syistä pitkään yhdessä, koska meillä on yhteinen lapsi ja firma. Samaan aikaan piti käsitellä omaa eroa, Anne muistelee.

– Kuvasin tuolloin myös Koko Suomi leipoo -jaksoja ja ramppasin äidin luona Vaasassa sairaalassa. Olin koko ajan ahdistunut, koska en tiennyt, mitä tapahtuu ja milloin. Jossain kohtaa mietin vain, että onneksi Miska on terve. Millään muulla ei enää ollut väliä.

Täysin erilaiset rytmit ja molempien intohimoinen työnteko vei pariskunnan vähitellen eri suuntiin.

– Eroon tarvitaan aina kaksi osapuolta, enkä voi myöskään ajatella, että olisi pitänyt erota aiemmin.

Anne kävi kaiken surun keskellä äärirajoilla. Kun muutto omaan kotiin oli ohi, hän eristäytyi muista ihmisistä.

– Vedin muuton niin varapattereilla, ja koko muutto oli ihan helvettiä: asunnossa oli kuuma, tavarat sikinsokin ja nukuin lattialla, Anne muistelee alkukevättä.

– Mikään ei enää oikein naurattanut, vaikka minussa on yleensä koominen puoli. Kun muut lähtivät ulos aurinkoon kaikenmaailman vappukutsuille, minä sulkeuduin yksin kotiin ja katsoin tauotta stand upia tv:stä. Se on ollut minun terapiaani.

Anne ei halunnut kohdata myöskään muiden huolta tai jopa sääliä tai sitä, että joutuu yhä uudelleen puhumaan surustaan.

– Minun oli pakko ottaa itselleni se aika, muuten olisin pimahtanut. En kestänyt itsessäni yhtään katseita. Minussa on muutenkin vahvasti kaksi eri puolta: olen välillä erakko introvertti ja välillä koominen ja hupaisa esiintyjä. Rakastan nauraa itselleni.

Lähes täysi-ikäinen Miska on asunut eron jälkeen äitinsä luona ja elämä on pikkuhiljaa palannut uomiinsa.

Anne käy aktiivisesti terapiassa puhumassa menetyksistään. Anne on joutunut kohtaamaan jo aiemmin suurta surua isänsä ja toisen isoveljensä kuolemasta, ja kaikki asiat ovat nousseet uudelleen pintaan.

– Terapiassa saan näkemyksiä tilanteeseeni. Siellä haastetaan näkemään jotain, mitä en itse tajua.

Avioerokin on Annen mukaan kuin yksi kuolema.

– Eroprosessi on vieläkin kesken, ja on haikeaa, kun on epäonnistunut jossain. Yhteisessä elämässä on niin paljon asioita ja kauniita muistoja, jotka eivät katoa mihinkään, hän pohtii.

Haikeus on asia, jota Anne on miettinyt viime aikoina paljon.

– Haikeutta eroon tuo erityisesti se, että sitä jatkumoa ei enää ole, jonka olit aiemmin ajatellut, että näin se loppuelämä menee. Olin nähnyt itseni jossain tietyssä tilanteessa tulevaisuudessa, ja nyt tämä olikin yhden tarinan ennenaikainen loppu. Siitä olen surullinen, mutta jälkikäteen katsottuna näin on parempi, Anne miettii.

– Elämä on ylipäätään aika haikeaa. Elämässä saa paljon, mutta menettää myös koko ajan paljon. Jossain vaiheessa sitä joutuu myös tietyllä tavalla luopumaan lapsestaan tämän kasvaessa.

Anne ja Joni Kukkohovin liitto päättyi viime vuonna eroon.

Sen Anne on oppinut, että hän ei tee elämälle suunnitelmia, koska elämä yllättää aina.

– Minulle ihan absurdi kysymys on se, että mitä kuvittelen tekeväni viiden vuoden kuluttua. Elän hetkessä, enkä tiedä, mitä teen edes kolmen viikon päästä.

– Moni sanoo, että olen rohkea, mutta mielestäni elämässä ei voi takertua mihinkään, koska elämä ei mene ikinä suunnitellusti. Sen vuoksi voin tehdä päätöksiäkin tuosta vain, ja tästä syystä minussa on tiettyä vaarallisuutta.

Hän myöntää jopa pelkäävänsä välillä omaa, tietyllä tapaa rajatonta elämäntyyliä.

– Jo lapsena rajat olivat minulle hyvin epämääräiset. Miskan takia minun täytyy oppia laittamaan itselleni rajat, etten mene toiseen ääripäähän. Olen kokenut elämässä kaikenlaista, eikä minua pelota mennä mihinkään.

Lapsuudesta saakka varsin peloton Anne tietää tismalleen, miksi hän on niin itsenäinen: kukaan ei voi tai saa määrätä Annea tekemään asioita jollain tietyllä tapaa.

Ehkä juuri varhaisesta itsenäistymisestä johtuen parikymppinen Anne pärjäsi aikoinaan loistavasti mallintöissä ympäri Eurooppaa.

– Äitini oli yksityisyrittäjä ja isäni oli paljon töissä. Olin kolmilapsisen perheen kuopus, ja minun piti pysyä pois jaloista, etten häiritsisi ketään, joten otin jo lapsena vastuun itsestäni, Vaasassa lapsuutensa viettänyt Anne kertoo.

– Olen kävellyt jo kolmevuotiaana yksin kirkon kerhoon. Että kun puhutaan itsenäisestä naisesta, niin tässä on yksi sellainen! hän naurahtaa.

Anne joutui pitämään itsestään huolta jo hyvin pienenä. –Olen kävellyt jo kolmevuotiaana yksin kirkon kerhoon. Että kun puhutaan itsenäisestä naisesta, niin tässä on yksi sellainen!

Kun Anne menetti 12-vuotiaana isoveljensä, hän joutui tekemään itsestään entistä vahvemman, kiltimmän ja aikuismaisemman.

– 12-vuotiaana nuket lähtivät nurkkaan ja korkkarit jalkaan. Ensimmäinen seksikokemuksenikin oli jo 12-vuotiaana – aivan liian aikaisin.

17-vuotiaan veljen itsemurha oli koko perheen suuri tragedia, ja muiden surun keskellä Annen piti huolehtia paitsi itse itsestään, vielä muistakin.

– Olen aina ollut sellainen korjaaja, että yritän löytää ratkaisun muiden huoliin.

Nyt Anne on päättänyt kääntää tilanteen päälaelleen, ja vihdoin hän on alkanut hoitaa ihan itseään.

Hän kutsuu itseään leikkisästi ”boss ladyksi” ja poseeraa Ilta-Sanomien kuvissa vahvan naisen symbolina.

– Itselläni on vahvempi olo, ja haluan suurten surujen jälkeen synnyttää jotain uutta. Siihen tarvitaan asennetta. Minulle tekee hyvää olla parisuhteessa ihan vain itseni kanssa, Anne sanoo.

– Kukaan mies ei kuitenkaan voi tehdä minua onnelliseksi, sillä onnellisuuteni on omalla vastuullani.

Vapaudenkaipuun vuoksi hän nauttii nyt elämästään sinkkuna.

– Oikeastaan itselleni ei ole vielä edes iskenyt tajuntaan, että olen sinkku. En ole valmis tai halukas syvälliseen parisuhteeseen, vaikka kaverit ehdottelevatkin aika koomisiakin miesehdokkaita, Anne naurahtaa.

– Olen ollut viimeiset 17 vuotta aviossa ja seurustellut lähes aina 12-vuotiaasta lähtien, joten tauko miehistä tekee hyvää. Tarvehierarkiassa parisuhde ei ole nyt kovin ylhäällä. Jos seksiä haluan, niin se varmasti järjestyy.

Flirttailu sen sijaan kuuluu uuteen elämänvaiheeseen.

– Rakastan flirttiä, ja flirttailen paljon, Anne nauraa.

Anne uskoo myös, että kun se oikea tulee vastaan, sellainen mies ei pelästy Annen itsenäisyyttä ja vahvan naisen asennetta.

– En tarvitse ketään kannattelemaan minua, ja uskon, että oikeanlaiset, tasavertaiset miehet lähestyvät minua. Vahvuutta on myös se, että uskallan näyttää heikkouteni.

Tinder-deittipalvelua Anne ei edes harkitse, vaan hän uskoo tapaavansa tulevan miehensä täysin sattumalta – todennäköisimmin ulkomailla.

– Uskon, että kun vetkutan lanteitani oikeassa paikassa, se oikea tulee vastaan.

Turkoosi mekko Karen Millen, kuviollinen mekko Ted Baker ja valkoinen mekko Nelly.com.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?