Laulajalegenda Lea Laven 70 vuotta! Kolmen avioliiton koulima rotunainen viihtyy ilman miestä: ”Toisen metkuihin ei enää pysty eläytymään”

Laulaja Lea Laven täyttää tiistaina 70 vuotta. Kolmen avioliiton koulimana hän tietää mitä elämältään haluaa. Eikä se ole päivien jakamista jonkun miespuolisen kanssa.

Yksin, ei yksinäinen Kolmen avioliiton koulimana Lea Laven tietää mitä elämältään haluaa. Se ei ole uusi kiinteä parisuhde.

19.6.2018 7:40

Hän on Rotunainen ja Tumma nainen, vaikkakin nykyisin vaalea. Kaksinkertainen Syksyn Sävel -voittaja ja yksi Leideistä lavalla. Hänet saattaa tavata Naantalin kaduilla ja puistoissa ulkoiluttamassa koiraansa Dionysosta, tuttavallisesti Dinoa.

Hän on Lea Laven, joka tiistaina täyttää 70 vuotta.

– En juhli, teetä keittävä Laven huikkaa keittiöstä ennen kuin asiaa ehtii kysyä.

Dinon yhdeksänvuotissynttäreitä hän sen sijaan on aiemmin viikolla juhlinut. Laven näyttää kännykästään kuvan komeasta kakusta ja juhlavieraista: Dinon rinnalla ovat samasta pentueesta lähtöisin oleva sisko Tara ja heidän emänsä.

Koiran merkitystä Lavenin arjessa ei voi ohittaa. Aamu- ja iltalenkit, ruokailut, kaikki rytmittyy Dinon tarpeiden mukaan.

Näin on hyvä, Laven vakuuttaa useampaan otteeseen. Hän ei kaipaa kotiinsa seuraa. Kolmen avioliiton koulimana Laven tietää mitä elämältään haluaa. Eikä se ole päivien jakamista jonkun miespuolisen kanssa.

– Olen niin nirso. Jos kaikki ei mene ihan putkeen, niin ei tule kuuloonkaan. Vanhemmiten toisen metkuihin ei enää pysty eläytymään. Viihdyn yksin oikein hyvin.

Yksin ei tarkoita yksinäisyyttä. Ystäviä on, vaikka elämänkumppania ei. Voisi puhua itsenäisestä elämisestä.

– Sitä se juuri on. Ei tarvitse kysellä eikä ottaa huomioon. Vapaus siihen liittyy myös. Jotkut ovat vapaita liitossakin, mutta se ei ole minun juttuni. Se asia on tullut itselleni selväksi.

Lavenin lapsuuden muistoista nousee esiin halu päästä linja-auton rahastajaksi. Se ei toteutunut, mutta muisto on vahva. Niin vahva, että Laven on haastatteluviikolla ostanut laukun, joka on rahastajalaukun näköinen.

– Peltosen linja-autolla menimme Haukiputaalta Ouluun ja katsoin rahastajia palvovasti.

”Elämä vei”

Teininä Lavenilla ei enää ollut haaveammattia. Koulukaan ei maistunut. Kolmanteen luokkaan oppikoulun lopettanut Laven suoritti oppivelvollisuuden loppuun kansalaiskoulussa.

Vapaana opiskelun ikeestä hän liftasi Ruotsiin. Päätyi Sundsvalliin siivoamaan hotellia ja sieltä Tukholmaan samoihin hommiin. Piipahdus kotimaisemiin vuonna 1966 muutti elämän suunnan.

Paikallisella tanssilavalla Laven pyysi esiintymässä olleelta bändiltä luvan laulaa. Lupa tuli, ja siitä hetkestä Laven tiesi mitä haluaa elämällään tehdä.

– Ei ollut mitään miettimistä. Elämä vei.

Siltä seisomalta 17-vuotiaasta Lavenista tuli Pentti Kankaan tangosekstetin solisti.

Pian hänellä oli uusi nimi. Bändin pomo Pentti-Oskari Kangas kannusti laulamaan, mutta piti Lavenin oikeaa nimeä Luukinen niin tavanomaisena, että halusi vaihtaa sen svengaavampaan.

Lea Laven ujosteli vuonna 1970 Ilta-Sanomien haastattelussa.

Tarjolla oli hiukan hienosteleva Mona-Lisa Mårtensson. Etunimi Lea sai kuitenkin jäädä, joten sukunimeksi valittiin hyvin rimmaava Laven.

– Koulu oli minulle pakkopullaa. Olen joskus miettinyt mitä minusta olisi tullut, jos ei olisi tullut laulajaa. En osaa sanoa. On päiviä, jotka vaihtaisin, mutta ammatinvalintaa en ole katunut.

Päivien vaihdon syitä Laven ei suostu syvemmin avaamaan. Joskus on harmittanut ajaa Hangon keikalta suoraan Leville esiintymään, joskus taas yksityiselämä on tökkinyt.

Puheetkin ovat Lavenia loukanneet, varsinkin nuorempana.

– Jossain vaiheessa olin aika altis ihmisten sanomisille.

Ensi vuonna Lavenilla on taas juhlavuosi. Hän juhlii, jos on juhliakseen. Aihetta olisi. Tulee kuluneeksi viisikymmentä vuotta ensilevyn Se on elämää ilmestymisestä.

Lea Lavenilla on seinät täynnä arvometallia: yksi platina- ja seitsemän kultalevyä.

Esiintymistä oli siinä vaiheessa takana jo vuosia. Laven muun muassa keikkaili 1960-luvun lopulla rockklubeissa.

Rakkaudesta lajiin kertovat myöhemmät suomenkieliset tulkinnat ajan harvalukuisten naispuolisten rokkareiden hiteistä, kuten Suzi Quatron Can the Canistä, joka kääntyi suomeksi On ja ei.

Vuoden 1974 läpimurtohitti Tumma nainen oli puolestaan alun perin Cherin levyttämä Dark Lady.

Suosio oli kovaa, mutta vielä hurjemmaksi se muuttui Syksyn Sävel -voiton myötä 1979. Voittobiisi Ei oo, ei tuu on suomalaisen iskelmän kestohitti. Toinen voitto samassa kisassa tuli kaksikymmentä vuotta myöhemmin laululla Nyt kun oot mennyt.

Seuraavana vuonna Laven esiintyi yhdessä Paula Koivuniemen, Katri Helenan ja Marionin kanssa Leidit lavalla -kiertueen merkeissä.

– Se oli niin mahtava kokemus, ettei ole aikaisemmin ollut eikä ole jälkeenkään tullut. Omasta työstä on kiva saada kiitosta. Pystyn hyvin nukkumaan, vaikka minulle ei taputettaisi, mutta on mukavaa, kun niin tehdään.

Oli tehty pitkä matka siitä, kun Laven ensimmäisen Syksyn Sävel -voiton jälkeen tuumi, ettei ehkä sittenkään ole ihan nobody.

– Alemmuuskompleksi seurasi minua pitkään, ihan pennusta asti. Hiljalleen pääsin siitä eroon.

Leidit lavalla -kiertue vuonna 2000 oli huikea menestys. Lea Laven (takana vas.), Paula Koivuniemi, Katri Helena ja Marion esiintyivät kaikkiaan 16 konsertissa yhteensä 80000 kuulijalle. Kiertueen jälkeen tehty Leidit levyllä -tallenne myi kultalevyn verran.

Laven on koko ikänsä kärsinyt esiintymisjännityksestä. Tanssikeikoilla jännitys on lievempää, mutta isot konserttikeikat ovat jännittäneet niin, että kädet tärisevät.

Silti hän kiersi jo nuorena ulkomaisilla laulufestivaaleilla, Sopotissa ja Rostockissa, kävi jopa Egyptissä.

– Ne olivat mukavia reissuja, mutta en pärjännyt, kun en uskaltanut esiintyä. Kävin vain laulamassa. Olisi pitänyt heiluttaa kättä ja jalkaa.

Euroviisuedustus oli sekin hilkulla. Vuonna 1978 Laven sijoittui karsinnoissa toiseksi kappaleella Aamulla rakkaani näin.

”Olen julkisuutta karttava julkkis”

Vanheneminen on ainut tapa elää pidempään. Laven ilahtuu kuullessaan kiinalaisen Kungfutsen viisauden.

– On hienoa, kun täyttää vuosia. Toisilla ei ole siihen mahdollisuutta, mutta ei vanheneminen tuolilla tanssia ole. Kuori rapistuu, selkää särkee, jalkoihin sattuu. Kun aamulla huomaa kivut, tietää olevansa elossa.

Ikääntymisen nurjasta puolesta kertoo, että aiemmin innokkaana golfaajana tunnettu Laven on joutunut luopumaan rakkaasta lajista nivelvaivojen vuoksi. Haluja viheriölle kyllä olisi.

– Tuntuu, että mieli on jäänyt jälkeen kehosta.

Laven lopetti kiihkeimmän keikkailun jo monta vuotta sitten. Kysyntää on, mutta keikkahalut ovat laantuneet. Vetäytymiseen liittyi myös poistuminen päivän julkisuudesta.

– Olen julkisuutta karttava julkkis. En halua näkyä joka paikassa. Sitä olen saanut osakseni ihan riittävästi. Olen tehnyt keikkaa, ollut musiikkityöläinen.

Julkisuuden ihminen ei aina tiedä mistä syystä häntä lähestytään, ja kuinka vilpittömin mielin.

– Siihen osittain perustuu vetäytymiseni. Aikoinani juhlin, mutta se aika on mennyt. Nyt lähden juhlista nopeasti pois.

Fanikirjeet ilahduttavat

Pari keikkaa kuussa kaikessa hiljaisuudessa tehnyt Laven nähdään tänä vuonna yllättäen useilla isoilla estradeilla. Hän on mukana Himoksen Finnhits Festivaalilla, Fugefestissä, Seinäjoen Tangomarkkinoilla ja tangokuninkaallisten syksyisellä Sinitaivas-kiertueella.

– Laulan pääasiallisesti omia levybiisejä. Lisäksi mukana on Twilight Time, joka oli ensimmäinen koskaan julkisesti esittämäni laulu ja Shocking Bluen Venus, kumpaakaan ei ole levyilläni.

– Olen levyttänyt monenlaista musiikkia. Se mikä on ominta, on fiilisasia.

Entä tuleeko joskus uutta musiikkia?

– Ei ole tietoa. En tiedä kannattaako levyjä enää tehdä.

On aika päättää haastattelu. Laven on lähdössä Travolta-ryhmän kanssa kesäteatteriin. Persoonallisesti ristitty kaveriporukka sai nimensä erään tutun syntymäpäiville treenatusta tanssiesityksestä.

Ovella Laven pysähtyy avaamaan päivällä postissa saapuneen kirjeen. Vastaanottajaksi on merkitty Laulaja Lea Laven, osoitteeksi Kirkkopuiston lähistö, Naantali.

– Joskus näitä vielä tulee. Ilahduttavat minua kovasti. Saan myös kuvapyyntöjä, mutta netin kauttahan ne nykyisin pääasiassa lähetetään.

Tällä kertaa kirjeessä on onnittelukortti pitkäaikaiselta fanilta. Hän on seurannut Lavenin uraa lapsesta asti.

Onnea Lea!

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?