Aki Palsanmäki paljastaa parhaan diilinsä – kuolinpesän tyhjennys sai yllättävän käänteen: mystinen kirjekuori putkahti kouraan

Huutokauppakeisarin parhain diili syntyi sattumalta. Hän kertoo IS:n haastattelussa, kuinka kaikki kävi.

Aki Palsanmäki paljastaa huutokaupan salat IS:n tiistaina julkaistussa Kotisi aarteet -erikoisjulkaisussa. Runsaassa lukupaketissa Palsanmäki on arvioinut sadan klassikkotuotteen hinnan. Suomen tunnetuin meklari myös kertoo, kuinka henkitoreissaan kitunut Hirvaskankaan huutokauppa nousi valtaisaan loistoonsa onnekkaiden sattumien kautta.

Aki Palsanmäestä ei koskaan edes pitänyt tulla huutokauppiasta. Hänen elämänsä suunta kuitenkin muuttui täysin heinäkuussa 2006, kun hänen isänsä kuoli yllättäen. Huutokauppias Lauri Palsanmäki oli vasta 59-vuotias, kun hän täysin yllättäen sai sairauskohtauksen.

– Isä oli kahden kaverinsa kanssa remontoimassa kesämökkiä, kun häneltä yhtäkkiä tipahti rukkanen kädestä. Hän alkoi rukkasta nostamaan, mutta siihen hän jäi, Aki Palsanmäki sanoo.

– Sanotaan, että ihmisellä verisuoni katkeaa päästä, mutta isäukolla verisuoni räjähti päässä. Hän oli saman tien aivokuollut. Helikopteri lennätti hänet sairaalaan, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä.

  • Katso videolta, kuinka Aki Palsanmäki kertoo uransa parhaasta diilistä.

Surutyön keskellä Palsanmäen perhe pohti, mitä tehdä isän huutokaupalle. Huutokaupalle pohdittiin jatkajaa, mutta kukaan ei osannut arvata, että Aki olisi se, joka jatkaisi isänsä yritystä. Todennäköisempi jatkaja olisi ollut Akin neljä vuotta nuorempi pikkusisko.

– Isähän sanoi joskus, kun hän katsoi poikamieselämääni, että Akista ei ainakaan ole ikänään pyörittämään huutokauppaa. Elämäni kieltämättä oli silloin vähän sellaista hurlumhei-elämää.

– Nyt jos hän tuolta pilvenreunalta katsoo, niin asenne varmasti olisi vähän erilainen, Aki sanoo ja katsoo ympärilleen Hirvaskankaan huutokaupassa.

Aki ja hänen vaimonsa Heli Palsanmäki ovat oppineet kaiken, mitä huutokauppoihin tulee kantapään kautta.

– Alussa teimme tappiokauppoja ja voittoa saattoi tulla vain muutama killinki. Alkuvuosina olimme Helin kanssa niin vihreitä tällä alalla, että joskus ostimme ala-arvoista tavaraa, jota huutokauppa-asiakkaat eivät sitten ostaneetkaan. Jouduimme toisinaan viemään tuotteita jopa kaatopaikalle. Tähänkään hommaan ei ole kouluja, eikä kursseja, vaan työ tekijäänsä opettaa. Tänä päivänä emme oikeastaan koskaan tee tappiokauppoja.

Nykyään Aki ja Heli ovat niin kiireisiä, etteivät he ehdi ottaa kaikkia tarjottuja tavaroita myyntiin huutokauppaansa.

Aki ja Heli ostavat tavaraa usein isoissa erissä. Hyvin harvoin he ostavat mitään yksittäistä tavaraa, ja jos ostavat, on se jotain isompaa, kuten henkilöauton peräkärry, mopo tai moottoripyörä.

– Yksittäisesineistä suurimmat voitot ovat jopa tuhat tai kaksikin tuhatta euroa.

Tavallisia työkeikkoja ovat kuolinpesien ostot ja tyhjennykset. Niistä voi tehdä hyvin voittoa, mutta kun tekee kaiken työn kahdestaan, myös tehtävää riittää runsaasti.

– Olemme ostaneet isojakin, kuuden huoneen, kuolinpesiä. Parhaimmillaan olemme maksaneet kuolinpesästä 6 000 euroa ja saaneet voittoa parituhatta euroa.

Etenkin eräs tapaus on jäänyt Akin mieleen taloudellisena voittona. Vuosia sitten Aki ja Heli ostivat Äänekoskelta kuolinpesän irtaimistoa. Omaiset olivat tutkineet tavarat ja ottaneet sieltä mukaan, mitä tahtoivat. Aki ja Heli kävivät heidän kanssaan lopuista tavaroista kauppaa.

– Kävimme läpi kaikki huonekalut ja pikkutavarat. Omasta mielestämme todella tarkkaan. Tarjosimme tavaroista summan x. Vähän aikaa neuvottelimme ja tingimme, kunnes saimme kaupat sovittua.

Aki ja Heli kuvattuna huutokauppahallinsa edustalla Uuraisilla.

Sovittuna päivänä Palsanmäet saapuivat noutamaan ostamiaan tavaroita. Pariskunta kantoi tavaroita ja huonekaluja autoon, kunnes vastaan tuli eräs lipasto.

– Ennen autoon kantamista päätimme tyhjentää lipaston tavaroista. Lipaston uumenista sitten putkahti valkoinen kirjekuori kouraani. Kirjekuori oli täynnä kultakoruja!

– Se oli todella iloinen ja positiivinen yllätys. Tavarathan oli jo ostettu ja maksettu, ja ne olivat meidän siinä vaiheessa, totta kai. Myimme kultakorut ja olimme tyytyväisiä, kun saimme vähän oletettua enemmän rahaa kuin olimme kuvitelleet. Nyt ei puhuta mistään kymmenistätuhansista, eikä ehkä tuhansistakaan, mutta noin tuhat euroa ylimääräistä tuottoa saimme arjen harmauteemme, Aki kertaa ikimuistoista kauppakokemusta.

Lue Aki ja Heli Palsanmäen haastattelut kokonaisuudessa Kotisi aarteet -erikoisjulkaisusta.

Kotisi aarteet -lehti myynnissä lehtipisteissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?