Carlos Santana esiintyy maanantaina Helsingin Kaisaniemessä – 70-vuotias kitaristilegenda jakaa artistit kahteen lokeroon: ”Jokainen voi valita” - Viihde - Ilta-Sanomat

Carlos Santana esiintyy maanantaina Helsingin Kaisaniemessä – 70-vuotias kitaristilegenda jakaa artistit kahteen lokeroon: ”Jokainen voi valita”

Suomeen saapuva Carlos Santana kertoo IS:n haastattelussa uskovansa musiikin voimaan.

17.6.2018 17:04

Kitaristilegenda Carlos Santana, 70, jatkaa Suomeen tänä kesänä saapuvien veteraaniartistien sarjaa. Täällä on jo nähty runsaan viikon kuluessa muun muassa Hollywood Vampires solistinaan Alice Cooper, 70, Sixto Rodriguez, 75, Ozzy Osbourne, 69, ja Ringo Starr, 77. Tulossa ovat vielä muun muassa Deep Purple solistinaan Ian Gillan, 72, säveltäjä Burt Bacharach, 90, Patti Smith, 71, ja Mavis Staples, 78.

Musiikin tekeminen ja esittäminen on työ, josta ei jäädä eläkkeelle. Ja sukunimeään kantavaa yhtyettä johtava Carlos Santana lataa musiikilleen tässä monin tavoin ahdistuneessa ajassa ison tehtävän:

– Musiikkini on vaihtoehto pelolle, hän sanoo puhelinhaastattelussa IS:lle.

– Musiikkini antaa iloa ja energiaa. Pelkoa on maailmassa liikaa. Musiikkini on sen vastakohta.

Santanan urapolku hakee ylä- ja alamäkineen vertaistaan. Ei hän syvimpiin alhoihin ole laskeutunut 1960-luvun lopun läpimurtonsa jälkeen, mutta hän on onnistunut nousemaan kaupalliselle ja taiteelliselle huipulle monta kertaa tasaisemman jakson jälkeen.

Santanan urapolku hakee ylä- ja alamäkineen vertaistaan.­

1970-luvulla Santana oli suorastaan superbändi, meksikolaissyntyisen kitaristinsa johdolla se sekoitti ensimmäisenä yhtyeenä menestysreseptin sekoittamalla jazzvaikutteiseen rockiin latinalaisamerikkalaisen musiikkikulttuuriin tunnusmerkkejä. Rytmi oli rennompi kuin anglo-amerikkalaisilla aikalaisjyystäjillä. Oye Como Va, Black Magic Woman ja monet muut kappaleet ovat tunnistettavia klassikkoja.

1990-luvun lopulla tuli uusi nousu, kun tuolloin keski-ikäinen kitaristi levytti yhdessä nuoremman polven tähtien, muun muassa Lauryn Hillin ja Wycleff Jeanin kanssa albumin Supernatural. Levy oli jättimenestys – ja toi Santanalle peräti yhdeksän Grammy-palkintoa.

Carlos Santana ei itse näe eroa eri aikakausien ja levytysten välillä. Hän sanoo, että kyse on siitä, miten musiikkia milloinkin markkinoidaan.

– Oikea musiikki on kuin vettä. Kyse on vain siitä, miten se pullotetaan, hän vertaa.

– Ajatellaan sitten 1950-lukua tai nykyaikaa, aina on ollut huonoa ja hyvää vettä – samoin musiikkia. Nyt julkaistaan musiikkia, jota kukaan ei muista kymmenen vuoden kuluttua. Mutta myös musiikkia, joka elää ikuisesti.

Hänen mielestään musiikintekijät voidaan jakaa karkeasti kahteen: niihin, jotka tahtovat viihdyttää. Ja niihin, joiden musiikki on ”henkistä ravintoa”.

– Tarkoitan sellaisia kappaleita kuin John Lennonin Imagine tai Bob Marleyn One Love. Jokainen musiikintekijä voi valita, tahtooko viihdyttää, vai tehdä musiikkia, jolla on kuulijoille syvempi merkitys.

Kaisaniemessä Carlos Santana esittää läpileikkauksen uransa merkkiteoksiin, mutta kappaleiden sieluna ujeltava kitara soi joka keikalla hieman eri tavalla.­

Kaisaniemessä Santana esittää läpileikkauksen uransa merkkiteoksiin, mutta kappaleiden sieluna ujeltava kitara soi joka keikalla hieman eri tavalla. Santana on vanhan liiton luomumuusikko, joka elää hetkessä lavallakin. Suomessa hänet on nähty eri aikoina useasti, myös muualla kuin Helsingissä.

– Olen kiertänyt maailmaa vuodesta 1970. Koen, että olen koko ajan samassa talossa, mutta piipahtelen eri huoneissa. Jokaisen maan yleisössä on jokin ominaispiirteensä, mutta ihmisyydessä on paikoista riippumatta samaa: kaikkien on syötävä ja juotava, kaikki tahtovat tulla rakastetuiksi ja halatuiksi, Santana sanoo.

Espanjankielisen, paljon tähtivierailijoita sisältäneen Corazon-levynsä (2014) jatkoksi Santana levytti kaksi vuotta sitten albumin Santana IV, jolla soitti mahdollisimman alkuperäinen kokoonpano yhtyeestä. Nyt teossa on taas jotain ihan muuta: Santana on tehnyt albumillisen musiikkia, jossa on ensimmäistä kertaa suorat vaikutteet ja vierailijat Afrikasta.

– Seuraavalla levylläni soi Afrikka, hän sanoo.

– Viimeistään ensi vuoden alussa julkaistavan albumin olen tehnyt yhdessä afrikkalaisten muusikkojen ja tuottaja Rick Rubinin kanssa. Työskentelen hänen kanssaan ensimmäistä kertaa. Tämä on muutenkin uutta minulle. Olen halunnut tehdä tämän afrikkalaislevyn jo 35 vuotta. Tapasin ostaa afrikkalaisia cd-levyjä Virgin Megastoresta. Artisteja ja yhtyeitä, joista en ollut kuullutkaan. Opin valtavasti.

Santana voi siis olla iältään veteraanisarjaa, mutta musiikintekijänä hän on yhä utelias oppija.

– Afrikkalaisartistien kanssa huomasin, että osaan soittaa hyvin erilaisia rytmejä. Musiikissa rytmillä on maskuliininen osa, melodialla feminiininen. Tässä ne yhdistyvät.

Santana esiintyy Helsingin Kaisaniemessä maanantaina 18. kesäkuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?