Viihde

Elviksen rumpali D.J. Fontana kuoli – soitti myös Suomessa Agentsin kanssa

Julkaistu:

1931-2018
D.J. Fontana soitti Elviksen kanssa 14 vuotta ja oli mukana laulajan rock’n’roll -levytyksissä.
Elviksen rumpalina soittanut Dominic Joseph Fontana on kuollut 87-vuotiaana.

– Isäni kuoli nukkuessaan tänä iltana klo 21.33. Hän ei tuntenut kipuja. Kerron lisää, kun saan enemmän tietoa. Pyydämme yksityisyyttä tähän hetkeen. Kiitos rakkaudesta ja rukouksista, muusikon poika Duncan Fontana kirjoitti Facebookissa.

D.J. Fontana oli syntynyt Shreveportissa Louisianassa 15.3.1931. Hän oli neljä vuotta vanhempi kuin Elvis Presley, jonka rumpaliksi hänet palkattiin vuonna 1954.

Työsuhde kesti 14 vuotta – monen mielestä tärkeimmät vuodet Elviksen musiikillisella uralla. Hän oli mukana nimenomaan Elviksen rock’n’roll -levytyksissä ja vielä vuoden 1968 kuuluisassa Comeback Special -tv-esiintymisessä.


Fontanan jälkeen, Elviksen rumpalina soitti Ron Tutt. Tutt toimi rumpalina Elviksen niin sanotulla Las Vegas -kaudella aina laulajan kuolemaan saakka. Sekä Fontana että Tutt ovat vierailleet Suomessa soittamassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Fontanan esiintyminen Suomessa herätti huomiota Elvis -faneja laajemmissa piireissä vuosituhannen vaihteessa, kun hän soitti yhdessä Agents-yhtyeen ja Elvis-kitaristi Scotty Mooren kanssa TV2:n Laulava sydän -ohjelmassa. Ohjelmisto koostui Elvis Presleyn varhaisista levytyksistä, joita Fontana ja Moore olivat aikanaan olleet tekemässä Memphisin Sun-studiossa. Kappaleet seurasivat muusikkoja läpi elämän. Moore kuoli kaksi vuotta sitten.

Fontana muisteli Agents-solisti Jorma Kääriäisen haastattelussa Elvistä – ja 1950-luvun soittajan ankaraa arkea.

– Isälläni oli ruokakauppoja. Olin siellä ensin töissä iltakuuteen saakka. Vaihdoin vaatteet, ja menin klubille soittamaan. Sieltä pääsin pois yhden, kahden aikaan yöllä, Fontana kertoi haastattelussa, joka löytyy Yle Areenasta.

Elviksen taustalla soittamisen rahallinen korvaus oli alkuvuosina noin 15–20 dollaria keikasta.


Fontanan soittotyyli on vaikuttanut moniin rumpaleihin. Hän iskuissaan oli svengiä, ja ajoitus kohdallaan. Erityistä kuitenkin oli se, miten yksinkertaisesti Fontana soitti.

– Kuuntelin eräänä iltana Scottyn, Billin (basisti Bill Black) ja Elviksen soittoa ja tajusin, etten voi sotkea tuota soundia, hän perusteli.

Hän arveli, että yksinkertainen soittotyyli tuli myös Big Band -musiikin kuuntelusta. Siitä saatuihin vaikutteisiin Fontana sitten lisäsi rockabillyn ihanteita.

Ja lisäksi oli tietysti yrityksen ja erehdyksen tie:

– Soitin niin kuin hyvältä tuntui. Jos se ei toiminut, en tehnyt enää toista kertaa niin.

Fontana on kutsuttu sekä Rock and Roll Hall of Famen jäseneksi Clevelandiin että Rockabilly Hall of Fameen Nashvilleen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt