Tällainen oli Anthony Bourdainin erikoinen Suomen-vierailu vuonna 2012 – joi salmiakkikossua, söi ”roiskeläpän” ja juhli railakkaasti - Viihde - Ilta-Sanomat

Tällainen oli Anthony Bourdainin erikoinen Suomen-vierailu vuonna 2012 – joi salmiakkikossua, söi ”roiskeläpän” ja juhli railakkaasti

Anthony Bourdain kuvasi suosittua tv-ohjelmaansa myös Suomessa.

8.6.2018 15:09

CNN tiedotti perjantaina suosittuja matkailu- ja kokkiohjelmia tehneen Anthony Bourdainin kuolleen 61-vuotiaana. Tv-kanava vahvisti Bourdainin tehneen itsemurhan. Hän oli ollut kuvaamassa tv-sarjaa Ranskassa.

Bourdain luotsasi valtavan suosittuja tv-sarjoja, kuten Anthony Bourdain maailmalla ja Anthony Bourdain – kohti tuntematonta.

Suosittu tv-tähti vieraili Suomessa kuvaamassa Anthony Bourdain maailmalla -sarjaa tammikuussa 2012. Suomi-jakso esitettiin Jim-kanavalla syksyllä 2012.

Ennen Bourdainin vierailu 100 000 ihmistä oli toivonut Facebook-kampanjassa kokin saapuvan Suomeen. Kampanja tuotti tulosta ja Bourdain saapui pimeään pohjolaan.

– Paljon viinaa ja makkaraa. Sinne on mentävä, Bourdain perusteli jaksossa päätöstään lähteä Suomeen.

Alla olevalla videolla pätkä Bourdainin tutustumisesta saunakulttuuriin. Video: Ruutu.fi

Bourdain paljasti myöhemmin haastatteluissa, ettei olisi halunnut kuvata sarjaa Suomessa, sillä piti maata liian kehittyneenä.

– Meidän suurin Yhdysvaltojen ulkopuolinen faniryhmämme on jostain syystä Suomesta. Vastasimme tulollamme Facebookissa järjestettyyn kampanjaan, Bourdain kertoi myöhemmin haastatteluissa tempauksesta.

Jaksossa julkkiskokki tutustui suomalaiseen kulttuuriin Sami Yaffan opastuksella. Jakso herätti paljon huomiota Suomessa, sillä siinä maalattiin Suomesta kuva viinanhuuruisena maana.

Jaksossa kokki kuljetettiin saunaan, kupattavaksi ja maistelemaan perinteisiä suomalaisherkkuja.

Bourdain maisteli perinteistä pöytäviinaa.­

Hän vietti viisi tuntia tuusulalaisessa Cafe&Pub Päämajassa. Paikan isäntä suitsuttaa rentoa julkkisvierastaan, joka viihtyi seurueensa kanssa pitkään gypsy nightissä.

– Hän oli hieno herrasmies, paljon maailmaa nähnyt ja kameleontti paikassa kuin paikassa. Näytti siltä, että hän viihtyi meillä ihan aidosti eikä kenelläkään ollut kiirettä mihinkään, yrittäjä Santeri Ahlgren iloitsi IS:n haastattelussa.

Anthony Bourdain kokeili Suomessa myös kuppausta.­

Päämajassa tarjoiltiin Bourdainille salaisella reseptillä keitettyä romanosoppaa ja pornokuningas Ron Jeremyn nimikkorommia.

– Mannebändi esiintyi ja Remu Aaltonenkin kävi lavalla heittämässä Mustat silmät, Ahlgren kertoi.

Helsingin Etu-Töölössä sijaitsevalla Jaskan Grillillä Bourdainin eteen iskettiin yönkulkijoiden ykkösherkut: makkaraperunat ja lihapiirakka.

– Hän kehui kovasti niitä ja söi kaikki, Jaskan Grillin yrittäjä Aliisa Karhumäki kehui.

Karhumäki kertoi Bourdainin olleen hyvällä mielellä, kun hän piipahti kuvausryhmänsä kanssa visiitille iltakymmeneltä.

– Hän oli ihan tavallinen ihminen, Karhumäki kuvaili.

Huippukokki antoi tuolloin ainoan haastattelunsa Radio Rockille, joka iski miehen eteen salmiakkikossua ja mikropitsan, eli ”roiskeläpän”.

– Huh, jos olisin tuon nähnyt aikaisemmin, en olisi noussut lentokoneeseen ollenkaan. Tuo on susiruma, italialaiset sanoisivat sitä ruuan vastaiseksi synniksi.

Kokin oppaana Suomessa toimi muusikko Sami Yaffa.­

Bourdain oli Suomessa toivonut tapaavansa etenkin aivan tavallisen suomalaisen äidin ja kokin toive toteutui. Hän pääsi nauttimaan karjalanpaistia, karjalanpiirakoita, muikkuja ja vodkaa suomalaiseen kotiin.

Myös muut perinneherkut maistuivat julkkiskokille.

– Poro on herkullista, Bourdain kehui suu täynnä.

Alla olevalla videolla Bourdain tutustuu karjalanpaistiin ja karjalanpiirakoiden tekoon.

Bourdain vieraili myös Tuusulassa romanipubissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?