Julkkisten luottomeikkaaja Raili Hulkkonen, 72, on luonut pitkän ja loistokkaan uran – katuu yhtä asiaa: ”Eläkeasiat olisin voinut hoitaa paremmin” - Viihde - Ilta-Sanomat

Julkkisten luottomeikkaaja Raili Hulkkonen, 72, on luonut pitkän ja loistokkaan uran – katuu yhtä asiaa: ”Eläkeasiat olisin voinut hoitaa paremmin”

Valtakunnan ykkösmeikkaaja Raili Hulkkonen ajautui kauneuden pariin äidin verenperintönä. Menestyksekäs 53 vuoden ura on vienyt naista vaikka mihin, mutta eläkeasiat olisi voinut hoitaa paremmin, hän miettii nyt.

Raili Hulkkonen sanoo lapsen syntymän olleen hänen elämänsä suurin käännekohta, mutta silti hän tunsi huonoa omaatuntoa riittämättömyydestään.

3.6.2018 15:17

Kurikassa kauppiaan tyttäreksi syntynyt Raili Heikkilä muutti vanhempiensa Martin ja Kaarinan sekä Tuulikki-sisarensa kanssa usein paikkakunnalta toiselle. Muuttokuorma lähti sinne, minne isä perusti kaupan. Tyttäret kävivät koulujaan. Tuulikki oli innokkaampi oppilas.

– Olemme siskoni kanssa erityyppisiä. Minä en olisi halunnut käydä edes keskikoulua. Olen enemmän käytännön ihminen kuin lukijatyyppi, meikkitaiteilija Raili Hulkkonen, 72, muistelee.

– Ihailin äitiäni tavattomasti, hän teki kaikki vaatteemme ja hänellä oli hyvä maku. Äiti oli upea siinäkin, että hän hoiti yllätysvierailuillekin pöydän koreaksi.

Ainainen muuttaminen ja kesälomat yhdessä kaikille rakkaalla mökillä sekä telttamatkat ympäri Suomea muodostivat vahvat siteet perheen kesken. Niin vahvat, että kun maailmalle muuttanut sisar palasi Suomeen, hän muutti aivan Railin lähelle. Vanhemmat ovat jo poistuneet tästä maailmasta.

Näin jälkeen päin ajateltuna oli kuin veren perintöä, että Raili ajautui töihin kauneuden pariin. Tytär oli kuitenkin käynyt äidin toivomuksesta keskikoulun.

– Koulun päätyttyä mietin, mitä ryhtyisin tekemään. Hoitoala kiinnosti ja ajattelin lähettää hakupaperit Lappeenrantaan. Fysioterapeutin työ kiinnosti, Raili kertoo.

–Kyllähän minäkin ajattelin aikoinaan, että kasvoja pitäisi kohottaa. Se sitten jäi ja nyt on liian myöhäistä. Tosin, kun pyyhkii pölyjä lasipöydältä ja katsoo itseään lasin kautta, totuus paljastuu, Raili Hulkkonen nauraa.

Hoitoalalle Raili ei koskaan päätynyt, sillä ystävätär ehdotti papereiden lähettämistä kosmetologikouluun, ja sille tielle Raili lähti. Samaa baanaa hän on kulkenut nyt 53 vuotta.

Valtakunnan meikkaajaksikin tituleerattu Raili nauraa hersyvästi, että kyllä hän yritti balettitanssijankin uraa. Opettajakseen hän sai kuuluisan Kari Kaarnakosken. Lopulta meikkaaminen vei voiton.

– Valmistuin 1965 ja pääsin heti 18-vuotiaana julkkisten luottokampaajan Terttu Stenbergin salonkiin töihin. Siellä kävivät kaikki ne ihmiset, joista olin lukenut lehdistä. Sain tehdä heille kampauksen jälkeen meikin. Se oli omanlaisensa korkeakoulu, Raili muistelee.

Vuosikymmenten varrella Raili Hulkkonen on nähnyt työssään paljon. Hän on uskaltanut ottaa riskejä, lähtenyt Stenbergiltä Max Factorille 13 vuodeksi ja jäänyt lopulta 1983 yksityisyrittäjäksi.

Raili tunnustaa miettineensä, riittävätkö työt ja millä hän elää, kun ei osaa tehdä kampauksia.

– Ymmärsin, ettei enää pelkän meikin tekeminen riitä, on osattava laittaa myös hiukset. Pyysin tutuilta kampaajilta neuvoja, mutta en lopulta lähtenyt siihen rupeamaan mukaan, hän pudistaa päätään.

Hän päätti tehdä työtään juuri kuten oli oppinut, nöyränä ja kunnioittavasti asiakkaita kohtaan.

Onnekseen Railista oli tullut Suomessa jo niin kuuluisa, että hän pystyi laajentamaan työsarkaansa luentojen pitämiseen ja matkusti myös eri firmojen mukana kuvausmatkoilla ympäri maailmaa. Hänestä tuli koko kansan Hulkkoska.

– Matkustaminen ja yleisesti ottaen elämäni oli mahtavaa ja rakastan työtäni edelleen, hehkuttaa Raili, joka vastaa muun muassa Vain elämää- ja Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmien meikeistä.

On kuitenkin yksi asia, mitä hän katuu:

– Eläkeasiat olisin voinut hoitaa paremmin. Eläkkeeni ei ole hääppöinen.

Mutta palataan aikaan, jolloin Raili vain 18-vuotiaana pääsi Stenbergille töihin. Hän muutti yksin Helsinkiin Riihimäeltä, asui alivuokralaisena eikä pitänyt lainkaan asumisjärjestelystä.

– Kävin paljon ulkona, muun muassa Kaivohuoneella. Sitten eteeni käveli elämäni rakkaus, Tuomo, Raili kertoo.

–Naisten tulisi Suomessa tulisi talvisin pitää kasvojen ihosta hyvä huoli ja suojata se yhtä hyvin kuin esimerkiksi kaula.

Nuoret seurustelivat neljä vuotta ja avioon mentiin 1972. Raili kehuu Tuomoa upeaksi aviomieheksi ja isäksi.

– Tyttäremme Jonna syntyi 1974, mutta en ehtinyt olla äiti, kolmen lapsenlapsen mummi tunnustaa.

– Toteutin itseäni itsekkäästi, vaikka Jonna oli astmaattinen lapsi. Tuomo oli aikoinaan lapsen kanssa välillä tiukoilla, mutta onneksemme mummot tulivat pyydettäessä avuksi, Raili kiittelee.

Raili sanoo lapsen syntymän olleen hänen elämänsä suurin käännekohta, mutta silti hän tunsi huonoa omaatuntoa riittämättömyydestään. Onneksi äiti ja tytär löysivät jo vuosia sitten yhteiset matkat ja samalla toisensa.

– Koska astma oli niin paha, kävimme vuosia Espanjassa astmamatkoilla. Jonnan varttuessa olemme keskustelleet kiireistäni ja siitä etten ollut aina paikalla. Jonnasta on tullut tomera tyttö, Raili sanoo.

Raili painottaa, ettei Jonna ole koskaan ollut pahoillaan siitä, ettei äiti ole ollut aina kotona.

– Yhteiset matkamme hitsasivat meidät yhteen ja meillä on mahtava äiti-tytär-suhde, Raili huomauttaa.

Raili sanoo nauraen, ettei aio koskaan rauhoittua.

– Sen tietävät kaikki. Vietän kuitenkin aina isot juhlat perheen ja suvun kesken. Minulle tyttäreni lapset ovat tärkeitä ja uhraan heille aikaani ja matkustelen heidän kanssaan ulkomaillekin.

–Naisen olisi hyvä välittää itsestään muulloinkin kuin vain juhlan aikaan, silmälasienkin parissa työskentelevä Raili Hulkkonen sanoo.

Energiapakkaus jatkaa vauhdikasta menoaan. Äskettäin hän sai kipsin jalastaan. Kiireessä kun tuli harpattua pari askelmaa kerralla, tuhoisin seurauksin.

– Mietin sairausloman aikana, uskallanko muuttaa uuteen työtilaan. Päätin lähteä Katajanokalta Eiraan, mutta pensseleitä en heitä nurkkaan, omassa tilassa työskentelevä Raili sanoo.

Hulkkosen vakioasiakkaisiin kuuluvat monet eturivin naisartistit, Paula Koivuniemi, Katri Helena, Maarit Hurmerinta, Ritva Oksanen, Merja Larivaara, Satu Silvo – lista on pitkä.

Levyjen ja lehtien kansiin artisteja meikannut Raili kehuu kaikkia asiakkaitaan. Osasta on tullut hänen läheisiä ystäviään.

Rouva Tellervo Koivistokin on kuulunut Railin asiakkaisiin aina 80-luvulta.

– Hän on upea nainen, kehuu Raili, joka on Linnan juhlien aikaan jo vuosikausia ollut kiireinen ja viisi kertaa juhlinut Linnassa itsekin.

Luottamus on tärkeä sana Railin sanavarastossa. Meikkaamisen aikana hän kuulee paljon. Hänelle kerrotaan paljon, mutta hän ei koskaan kerro asioita eteenpäin. Kirjakin hänestä on kirjoitettu, mutta siitä jäi kuulemma monta tarinaa pois – niin monta, että uuttakin elämäkertaa on ehdotettu.

Raili Hulkkonen sanoo olevansa kiitollinen siitä, että on saanut olla terveenä, töitä on riittänyt ja riittää edelleen.

– En voihki mistään. Olen elämästäni tasaisesti onnellinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?