Legendaarinen Puhtaat valkeat lakanat tekee paluun – Juhani Laitala lupasi laihduttaa 20 kiloa Ensio Raikkaan rooliin: näin urakassa kävi - Viihde - Ilta-Sanomat

Legendaarinen Puhtaat valkeat lakanat tekee paluun – Juhani Laitala lupasi laihduttaa 20 kiloa Ensio Raikkaan rooliin: näin urakassa kävi

Suosikkisarja Puhtaat valkeat lakanat tekee paluun Komediateatterin kesänäyttämöllä.

Juhani Laitala on ollut pari vuotta eläkkeellä Kansallisesta, mutta kalenteri on täynnä keikkoja. –Jos tässä vielä pari vuotta jaksaisi heilua, Laitala sanoo.­

2.6.2018 18:10

90-luvun suosikkisarjan alkuperäisistä näyttelijöistä lakanoiden väliin sukeltaa Juhani Laitala. Hän näyttelee Ensio Raikkaan roolin.

– Tämä rooli teki minusta koko maassa tunnetun. Se on television voima. Meillä saattoi olla 1,5 miljoonaa katsojaa. Tuleehan siinä tutuksi, Juhani Laitala sanoo.

Juhani Laitala ja Katariina Kaitue. Katariina Kaitue on ensimmäistä kertaa näyttämöllä Tampereella. –Mun suuntavaisto on ehkä Suomen huonoin. Olen eksynyt tosi monta kertaa. Olen aina jossain väärässä paikassa, Katariina Kaitue kertoo.­

Laitala on ollut pari vuotta eläkkeellä Kansallisteatterista. Joutomieheksi hän ei ole kuitenkaan ryhtynyt.

– Vierailen Kansallisteatterissa, kuvaan Uutta päivää, menen syksyllä Raumalle ohjaamaan ja ensi talvena vierailen näyttelijänä Tampereen Työväen Teatterissa.

– Vielä ei uran loppu häämötä. Tällä hetkellä työt ovat kasautuneet, kaikki tulee yhtä aikaa. Lopullinen eläkeikä on 68 vuotta. Minä täytän 66. Jos tässä pari vuotta jaksaisi vielä heilua, Laitala sanoo.

Laitala lupasi laihduttaa rooliaan varten 20 kiloa. Onko lupaus toteutunut?

– Sain 10 kiloa pois. Systemaattisesti yritin, mutta ei lähde. Pitää heittäytyä kokonaan syömättömäksi, mutta se ei ole ihmisen elämää. Kyllä se 10 kiloakin näkyy, enkä ole vielä lopettanut. Koko ajan meinaan hinata painoa pikku hiljaa alas päin, Laitala sanoo.

Juhani Laitala ja Pertti Koivula kuvattuna Puhtaat valkeat lakanat -sarjassa vuonna 1994.­

Kirjailija Raija Oranen kertoo, että Ensio Raikkaan esikuva on hänen oma isänsä.

– Minulla oli oikein hyvä isä. Ikävä kyllä hän kuoli vain 53-vuotiaana. Olin isän tyttö, Raija Oranen kertoo.

Itsensäkin Oranen sijoitti tarinaan. Hänen alter egonsa on Irene Raikas, jonka kautta maailman menoa tarkastellaan.

– Irene on jotenkin tuttu, vähän niin kuin minä. Hän on syntynyt samana vuonna kuin minä eli 1948. Hänen avullaan minä muistan, mitä tapahtui minulle, Suomelle ja maailmalle.

Katariina Kaitue ja Juhani Laitala ovat Kansallisteatterin väkeä, mutta pariskuntaa he eivät ole siellä näytelleet. – Tunnemme toisemme niin monen vuoden takaa, että tekeminen on mutkatonta, he sanovat.­

Raija Oranen sanoo, että Puhtaat valkeat lakanat on edelleen täysin kuranttia kamaa.

– Lapsenlapseni (8-12 v) ovat aivan heikkona Lakanoihin. Sanoin, että vähän liian aikaisin, ette te oikein ymmärrä. Ne sanoivat, että kyllä me ymmärretään.

Lakanoiden taustalla on Seppälän vaatekauppaketjun tarina, johon sisältyy tragediaakin. Seppälä myytiin Stockmannille, omistajasukuun kuulunut Hannu Seppälä menetti sijoitusbisneksissä rahansa ja kuoli pian sen jälkeen.

Raija Oranen täyttää elokuussa 70 vuotta. Silloinkin on Lakanoista esitys, mutta Oranen ei liene paikalla. – En vietä enää syntymäpäiviä. Kun täytin 60 vuotta, masennuin niin hirveesti että jouduin sairauslomalle, Oranen muistelee.­

Oranen ei haastatellut tv-sarjaa varten Seppälän omistajasuvun Liisa Lipsasta (o.s. Seppälä), mutta tapasi hänet myöhemmin Kaija Aarikan syntymäpäivillä.

– Ryntäsimme toistemme kaulaan halaamaan. Hän sanoi, että hän on seurannut sarjaa, ja vasta sen sarjan myötä hän on pystynyt suremaan veljensä kohtaloa, Raija Oranen kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?