Äidin kuolema leimasi Mikko Kuustosen lukioaikaa: lakkiaisista jäi haikeat muistot – tunnistaisitko laulajaa yo-kuvasta? - Viihde - Ilta-Sanomat

Äidin kuolema leimasi Mikko Kuustosen lukioaikaa: lakkiaisista jäi haikeat muistot – tunnistaisitko laulajaa yo-kuvasta?

IS julkaisee tämän kevään lakkiaisten alla julkkisten muistoja omista yo-juhlistaan. Mikko Kuustoselle päivä oli sekä iloinen että haikea.

1.6.2018 11:13

Muusikko Mikko Kuustonen kirjoitti ylioppilaaksi 1979 Leppävirran lukiosta. Hänelle lakkiaiset olivat kaksijakoinen tapahtuma.

– Äitini oli kuollut lukion aikana, joten lakkiaisissa oli haikeuttakin, hän kertoo.

– Toisaalta se oli eteenpäin katsova tilaisuus: olin saanut levytyssopimuksen juuri ennen lakkiaisia. Tuli sellainen olo, ettei ole aavistustakaan, mitä elämä tuo tullessaan.

Mikko Kuustonen, muusikko. Kevään 1979 ylioppilas, Leppävirran lukio.­

Kun äiti oli kuollut 58-vuotiaana syöpään, Kuustonen oli käynyt lukion ensimmäistä luokkaa. Menetys heijastui koulunkäyntiin. Opiskeluun ei aina tuntunut löytyvän voimia. Erityisesti lukion pitkä matematiikka tuntui mahdottomalta.

– Kävin sitten Helsingissä siskon luona tukiopetuksessa. Hän oli silloin matikan maikkana, hän auttoi minua selviytymään, Kuustonen muistelee.

– Muistan, että matematiikan kokeeni lähti hylättynä, nousi yhdellä pisteellä – ja tuli hyväksyttynä takaisin. ”Rimaa hipoen” ei ole todellakaan liioiteltu ilmaus. Ja matikan suhteen mennään edelleen samalla tasolla.

Vaikeat lukiovuodet ohjasivat kuitenkin lauluntekoon.

– Äidin kuoleman jälkeen olin alkanut tehdä biisejä, ihan kömpelöitä biisejä, mutta kuitenkin. Oli ihan ratkaisevaa, että rohkaistui tekemään niitä silloin.

– Lukioajasta jäi kuitenkin kaikkinensa hyvä mieli. Koulunkäynti oli enemmän voimaannuttavaa kuin depressiivistä hommaa.

Katso lista tämän kevään kaikista ylioppilaista täältä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?