Jarkko Ahola paljastaa 10 vuoden jälkeen: Teräsbetonin euroviisukulisseissa kyti katastrofi - Viihde - Ilta-Sanomat

Jarkko Ahola paljastaa 10 vuoden jälkeen: Teräsbetonin euroviisukulisseissa kyti katastrofi

Jarkko Aholasta tuntuu kuin hän aloittaisi nyt uuden vaiheen urallaan. Menestystä osaa arvostaa, kun koettuna ovat myös pubien nurkassa soitetut keikat.

Jarkko Ahola kirjoitti itse uuden levynsä kappaleet.­

28.5.2018 19:55

Rock-tenori Jarkko Aholalta, 40, on ilmestynyt kolme soololevyä, joista ensimmäinen myi tuplaplatinaa ja sen jälkeiset platinaa tai kultaa, mutta silti Ahola kokee julkaisseensa vasta nyt ensimmäisen varsinaisen soololevynsä, kun Mä tuun sun luo -albumi ilmestyi.

– Tuntuu kuin aloittaisin ihan uuden vaiheen uralla. Tällä kertaa kaikki biisit ovat itse kirjoittamiani ja osin myös soittamiani. Tuotin tämän levyn myös itse. Tavallaan otan nyt askeleen tuntemattomaan, Jarkko Ahola perustelee.

Jarkko Ahola kirjoitti itse uuden levynsä kappaleet.­

Hänen kolme aiempaa menestyslevyään sisältävät joululauluja ja coverkappaleita, joten vasta nyt Ahola tuntee seisovansa täysin omilla jaloillaan tehtyään levyllisen klassisia rock- ja popkappaleita.

Biiseihin heijastuu vaikutteita omilta suosikeilta kuten Roy Orbisonilta, Jeff Lynneltä ja Queeniltä.

– Olisi hienoa, jos kuulijat löytäisivät itsessään valmiuden monipuoliseen musiikkikokemukseen musiikkigenreistä piittaamatta.

– Toisaalta hermostuttaa, kuinka paljon tämä kiinnostaa ja miten ura jatkuu tämän levyn jälkeen. Aika paljon nämä asiat pyörivät nyt mielessä, Ahola sanoo suoraan.

Uutuuslevyn kappaleita kuultiin toukokuussa muutamilla klubikeikoilla ennen kesän festivaaliesiintymisiä. Marraskuussa häämöttää paluu Helsingissä Hartwall-areenalle, jonka Ahola täytti jo kertaalleen yhdessä Waltteri Torikan kanssa viime joulukuussa. Kokemus oli hieno, vaikka sitä varjostikin sairastuminen.

– Minuun iski pahin flunssa moneen vuoteen. Lääkkeillä sain jotenkuten laulettua, vaikka ääni oli ihan maassa äänihuulten tulehduksen takia. Se oli ihan tuskaa.

Jarkko Ahola ja Waltteri Torikka järjestivät areenakeikan.­

Muut vakuuttelivat, ettei äänen käheys kuulunut esityksessä, mutta Aholalta itseltään se pilasi hienon illan.

– On uran isoja virstanpylväitä esiintyä Hartwallilla, joten tunne on kamala, kun ääni saattaa loppua minä hetkenä hyvänsä. Olen vihainen ja harmissani, että noin pääsi käymään, vaikka olin tehnyt erilaisia varotoimia etten saisi flunssaa, Ahola myöntää.

– Pitäisiköhän ennen marraskuun konserttia sulkeutua jonnekin eristykseen suojaan kaikelta mahdolliselta, laulaja miettii puolitosissaan.

Toisenkin kerran sairaus on astunut kehiin hankalassa kohtaa.

Teräsbetoni-yhtyeen laulajana Ahola edusti Suomea vuoden 2008 viisuissa Belgradissa.

– Ruokamyrkytys tuli heti matkan alussa. Ensimmäisen illan aterialla katsoin, että tuota en taida ottaa, mutta muut saivat minut syömään. Sen jälkeen makasin viikon kuumeessa sängyssä. Sain lääkkeitä vasta päivää ennen semifinaalia, Ahola muistelee.

Esiintyessä olo oli heiveröinen, koska päiväkausiin ei ollut voinut syödä. Teräsbetoni pääsi kuitenkin finaaliin, vaikka lopullinen sijoitus jäikin häntäpäähän.

Mieleen on jäänyt myös hotelli, joka sijaitsi kaupungin laitamilla.

Keskustaan pääseminen otti aikaa.

– Ärsytti istua ruuhkissa. Ruotsi ja monet muut maat asuivat keskustassa. Euroklubi oli virallinen bailupaikka, jossa seksuaalivähemmistöt tanssivat innokkaasti viisubiisien tahtiin. Kun tuli meidän biisimme, lattia tyhjeni saman tien, Ahola nauraa.

Jarkko Ahola osallistui Euroviisuihin Teräsbetoni-yhtyeen kanssa vuonna 2008. Kaikki ei kuitenkaan mennyt aivan suunnitelmien mukaan.­

Suosioon nousseella muusikolla on meneillään uran ruuhkavuodet.

Teräsbetoni oli suosittu, mutta varsinainen kansallinen suosio kahmaisi Aholan syleilyynsä Tähdet Tähdet -ohjelmaan osallistumisen myötä vuonna 2015.

– Kiitos sille henkilölle, joka ehdotti minua ohjelmaan. Nyt olen saanut elää urani parasta aikaa. Sitä osaa arvostaa, kun koettuna ovat myös ne pubien nurkassa soitetut keikat.

– Ne ovat esiintyjälle hyvä koulu, koska niissä joutuu tekemisiin monenlaisten asioiden kanssa. Siellä kohtaa niitäkin kuulijoita, jotka tulevat päin naamaa sanomaan etteivät pidä sinusta. Tai vielä enemmän siellä on niitä, joita musiikki ei edes kiinnosta. Tuollaisen jälkeen menestystä ei pidä itsestäänselvyytenä.

Ahola teki hiljattain ison ratkaisun hankkimalla vanhan omakotitalon.

– En taida oikein edes tajuta, mihin olen ryhtynyt. Tämä on minulle todella iso muutos. En ole ennen asunut omakotitalossa.

Tekemistä tulee riittämään, sillä talo vaatii kunnostamista.

– Pitää tehdä putkiremontti, sillä putket saattavat pamahtaa milloin tahansa. Ja taloon rakennetaan myös studio.

Talon hankinta kuvastaa omalta osaltaan aikuistumisen etenemistä.

– Olen halunnut aikuistua jo pitkään, mutta se ei käy ihan käden käänteessä. Vaikka ehkä osa minusta ei edes halua olla liian aikuinen. Ikääntymistä ei voi estää, mutta jos saisi tehtyä sen arvokkaasti, muusikko miettii.

Nykyään hän osaa auttaa ääntään parhaaseen mahdolliseen suoritukseen nukkumalla riittävästi ja seuraamalla syömisiään.

– Unta on saatava tarpeeksi, vaikka refluksitaudin takia pitääkin nukkua ylävartalo koholla. Närästys tulehduttaa äänihuulia. Joskus niin pahasti, että on ollut melkein mahdotonta laulaa. Olen syönyt lääkkeitä närästykseen jo vuosia ja joudun kenties syömään loppuiän, Ahola sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?