Samuli Edelmann avautuu kokemuksistaan Louhimiehen kanssa: ”Koin työskentelyn suoranaisena alistamisena” - Viihde - Ilta-Sanomat

Samuli Edelmann avautuu kokemuksistaan Louhimiehen kanssa: ”Koin työskentelyn suoranaisena alistamisena”

Kohu elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen ympärillä roihahti uudestaan liekkeihin viime viikonloppuna, jolloin hän antoi IS:lle erikoishaastattelun.

– Akun johtamistapa on hajottava, sanoo Samuli Edelmann. – Samuli on hyvä ystäväni. Mitenkään muuten en osaa tätä kommentoida, IS:n tavoittama Aku Louhimies sanoo. Yhteiskuva vuodelta 2006.

26.5.2018 6:00

Haastattelussa ohjaaja Aku Louhimies pysyi aiemman anteeksipyyntönsä takana, mutta kiisti pyytäneensä naisnäyttelijää syömään oksennustaan tai itkettäneensä lapsia elokuvaprosessien aikana.

Viime sunnuntaina naisnäyttelijät toistivat väitteensä uudestaan IS:lle lähettämässään kirjeessä.

Myös Tuntemattomassa sotilaassa näytelleet Paula Vesala ja Marketta Tikkanen tulivat Louhimiehen haastattelun jälkeen julkisuuteen ja osoittivat tukensa ohjaajan työtavoista kertoneille naisille.

Samuli Edelmann on yksi Suomen valkokankaan arvostetuimmista ja suosituimmista nimistä. Hän on tehnyt Louhimiehen kanssa yhteistyötä tv-sarjassa Irtiottoja sekä elokuvissa Valkoinen kaupunki, Riisuttu mies ja Levottomat.

Samuli Edelmann, Aku Louhimies ja Laura Malmivaara Riisutun miehen kuvauksissa vuonna 2005. – Sen elokuvan kulisseissa tapahtui asioita, joita kaikkia ei löydy raakamateriaalista, Edelmann sanoo nyt.

IS kysyi karismaattisen miesnäyttelijän kantaa elokuva-alaa ravisuttaneeseen episodiin, eikä hän lähde peittelemään mielipidettään.

– Minulla on omakohtaista kokemusta Akun vallankäytöstä ja manipulaatiosta. Koin Akun kanssa työskentelemisen erittäin epämiellyttävänä ja väkivaltaisena, suoranaisena alistamisena.

Edelmann viittaa henkiseen – ei fyysiseen – väkivaltaan.

Edelmann uskoo kohun puhdistavan elokuva-alan ilmapiiriä. Hän toivoo myös Louhimiehen ottavan opikseen.

IS tavoitti Louhimiehen ja kysyi, mitä mieltä hän on Edelmannin kommenteista.

– Samuli on hyvä ystäväni. Mitenkään muuten en osaa tätä kommentoida, Louhimies sanoo.

Lue lisää Samuli Edelmannin ajatuksia Aku Louhimiehestä viikonlopun painetusta Ilta-Sanomista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?