Tanskan kruununprinssi Frederik täyttää 50 vuotta – näin ikinuori komistus on muuttunut vuosien varrella - Viihde - Ilta-Sanomat

Tanskan kruununprinssi Frederik täyttää 50 vuotta – näin ikinuori komistus on muuttunut vuosien varrella

Tanskan tuleva kuningas, kruununprinssi Frederik täyttää 50 vuotta.

–Elämä on fantastista juuri nyt! kruununprinssi Frederik sanoo.

26.5.2018 7:05

Tanskan kruununprinssi Frederik täyttää lauantaina 50 vuotta. Vaikka hiukset ovat vuosien varrella hieman harmaantuneetkin, ikinuorta kruunupäätä eivät vuodet näytä painavan.

– Siis 50 on vain numero minulle. Tunnen olevani terve sielu terveessä kropassa, Frederik hehkutti tuoreessa haastattelussa tanskalaiselle Billed-Bladetille Svenska Damtidningin mukaan.

– Elämä on fantastista juuri nyt! Voi tosiaan olla iloinen jokaisesta päivästä. Olla iloinen siitä, että olemme kaikki onnellisia ja terveitä.

Aina Frederik ei suhtautunut vanhenemiseen samalla tavalla. Nuorempana kruununprinssiä ahdisti se, että jonain päivänä hänestä tulisi kuningas. Kruununperillisenä hän on ollut suurennuslasin alla ja esimerkiksi kaikkien seurustelukumppaneiden kohdalla kuninkaallisessa perheessä ja mediassa on pohdittu, miten he sopisivat kuningattareksi.

Frederik koki myös, etteivät hänen vanhempansa valmistelleet häntä riittävästi rooliin kruununperillisenä ja tulevana kuninkaana. Kruununprinssin mukaan kuningatar Margareeta ja prinssi Henrik eivät osanneet selittää Frederikille ja tämän pikkuveljelle prinssi Joachimille heidän roolejaan.

– He olivat stressaantuneita, empiviä eivätkä oikein kyenneet selittämään niitä meille. Se oli iso miinus. Se teki minut epävarmaksi ja toisinaan ujoksi ja onnettomaksi ja myöhemmin sain siitä huutia mediassa, koska käyttäydyin oudosti, Frederik kertoi viime vuonna julkaistussa kirjassa Under Bjælken Politiken-lehden mukaan.

Tanskan kruununprinssi Frederik vanhempiensa sylissä.

Nuorempana Frederik herätti kohua kapinoimalla sääntöjä ja kuninkaallisia tapoja vastaan. Frederik esimerkiksi osallistui tutkimusmatkoille Mongoliassa ja Grönlannissa.

Kruununprinssi myös heilasteli niin laulajan kuin alusvaatemallin kanssa ennen kuin tapasi australialaisen Mary Donaldsonin vuonna 2000. Pari avioitui vuonna 2004 ja sittemmin perhe on kasvanut neljällä lapsella.

Kruununprinssi Frederikillä ja kruununprinsessa Marylla on neljä lasta: prinssi Vincent (vas.), prinsessa Isabella, prinsessa Josephine ja prinssi Christian.

Nykyisin Frederikillä ei ole enää tarvetta kapinoida tulevaa rooliansa vastaan. Sen sijaan hän pyrkii valmistautumaan kuninkaan tehtävään mahdollisimman hyvin.

– Tunnen itseni paljon rennommaksi kuin nuorempana ja olen valmistautunut lähestyvään tulevaisuuteen, Frederik sanoi Under Bjælken -kirjassa Expressenin mukaan.

Kruununprinssi Frederik täyttää 50 vuotta. Hovi julkaisi merkkipäivän kunniaksi uusia kuvia prinssistä.

Frederikin syntymäpäivää on juhlittu Tanskassa pitkin viikkoa erilaisilla tapahtumilla.

Esimerkiksi maanantaina urheilullisena tunnettu Frederik osallistui perheensä kanssa juoksutapahtumaan. Frederik on myös vieraillut eri kaupungeissa ja perjantaina julkistettiin australialaisen Ralph Heimansin maalaama muotokuva kruununprinssistä.

Lauantaina vuorossa on kuningatar Margareetan emännöimä gaalaillallinen ja sunnuntaina juhlallisuudet huipentuvat Tanskan yleisradion DR:n Koko Tanska juhlii kruununprinssiä -show’hun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?