Jane Fonda liikuttui yleisön valtavista suosionosoituksista Cannesissa – ”Meidän on vastustettava tyranneja”

Julkaistu:

cannes
Uudessa HBO:n elämäkertadokumentissa 80-vuotias näyttelijälegenda nähdään suomimassa muun muassa Donald Trumpia.
Näyttelijälegendan ja aktivistin Jane Fondan kummatkin puolet tulivat hyvin ilmi lauantai-iltana hänen elämästään kertovan dokumentin Jane Fonda in Five Acts näytöksessä Cannesin elokuvajuhlilla.

Viime joulukuussa 80 vuotta täyttänyt Fonda otti yleisönsä jo ennen näytöksen alkua, kun 300-paikkaiseen Bunuel-saliin saapuneet elokuva-alan ammattilaiset antoivat hänelle seisaaltaan pitkät ja äänekkäät aplodit.

Uudestaan Cannesin yleisö nousi seisomaan ja osoittamaan suosiota näytökseen päätyttyä, kun näyttävään riikinkukkokuvioiseen iltapukuun sonnustautunut Fonda palasi näyttämölle ohjaaja Susan Lacyn kanssa.

Elokuvafestivaalilla kuullut suosionosoitukset saivat näyttelijätähden hieman liikuttumaan. Kiitospuheensa Fonda aloitti kysymällä yleisöltä, mistä maista he ovat saapuneet elokuvajuhlille.

– Mistä ikinä tulemmekin, vastassamme on tällä hetkellä hirvittävä, hirvittävä kriisi, Fonda sanoi.

– Meidän on pysyttävä vahvoina: meidän on rakastettava toisiamme, meidän täytyy uskoa, että demokratia ja vapaus ovat mahdollisia, ja meidän on vastustettava tyranneja. Se tulee olemaan vaikeaa, Fonda päätti lyhyen puheensa.


Cannesiin Kaliforniasta lentänyt legenda ei sanonut lavalla suoraan, mihin hän mainitsemallaan kriisillä tai tyranneilla viittasi.

HBO-kanavan tuottaman dokumentin lopussa nähtiin kuitenkin otoksia, joissa Fonda osallistuu Donald Trumpin vastaiseen mielenosoitukseen. Otoksessa Fonda ilmoittaa vastustavansa Trumpin tapaa asettaa vastakkain taloudellinen vauraus ja ympäristökysymykset.

– Kyse on valheellisesta valintatilanteesta, Fonda sanoo dokumentissa.

Jane Fonda in Five Acts on jaettu viiteen osioon, jotka on nimetty Fondan elämänvaiheiden ja hänen aviomiestensä mukaan. Ensimmäinen osio käsittelee hänen lapsuuttaan ja nuoruuttaan parikymppiseksi asti, toinen avioliittoa elokuvaohjaaja Roger Vadimin, kolmas aktivisti Tom Haydenin ja neljäs mediamoguli Ted Turnerin kanssa.

Viimeinen viides osio on omistettu hänen nykyiselle elämäntilanteelleen, jossa Fonda sanoo viihtyvänsä kaikista parhaiten omien läheisten ystäviensä seurassa.


Dokumentissa Fonda puhuu paitsi elokuvistaan ja urastaan, myös aktivismistaan, syömishäiriöistään, suhteestaan ystäviinsä ja aviomiehiinsä, vanhemmistaan ja lapsistaan sekä kauneusleikkauksistaan.

– Dokumentin tekeminen oli hyvin hauskaa. Se sisältää minusta paljon ideoita ja asioita, jotka ovat yleismaailmallisia, Fonda sanoi Cannesissa.

– Toivon, että dokumentti koskettaa ja inspiroi teitä kaikkia, Fonda sanoi näytöksessä yleisölle.

Maailmanensi-iltansa Jane Fonda in Five Acts sai tammikuussa Yhdysvalloissa Sundancen elokuvajuhlilla. Se esitetään HBO Nordic -nettipalvelussa myöhemmin tänä vuonna.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt