Maineikas poliittinen brittiohjaaja halusi kuvata kohtauksen Helsingissä, mutta rahat loppuivat kesken – ”Se oli aika mahdoton tehtävä” - Viihde - Ilta-Sanomat

Maineikas poliittinen brittiohjaaja halusi kuvata kohtauksen Helsingissä, mutta rahat loppuivat kesken – ”Se oli aika mahdoton tehtävä”

Kuvassa Armando Iannucci.

Julkaistu: 13.5.2018 7:26

”Donald Trump käyttäytyy kuin tosi-tv-tähti”, satiirin The Death of Stalin brittiohjaaja Armando Iannucci täräyttää IS:n haastattelussa. Venäjällä hänen elokuvansa sai esityskiellon.

Poliittisen satiirin tekijöillä näyttäisi tällä hetkellä olevan onnenpäivät, kun katsoo maailman johtajia: Venäjällä on tiukka Vladimir Putin, Pohjois-Koreassa uhitteleva Kim Jong-un – ja sitten on Yhdysvaltojen Donald Trump, jonka möläytyksiä hänen alaisensa ovat usein joutuneet selittelemään.

– Olen erittäin tyytyväinen, ettei minun tarvitse kirjoittaa komediasarjaa Trumpin hallinnosta, brittiohjaaja Armando Iannucci tokaisee puhelimessa Ilta-Sanomille.

– Jos pitäisi, se sisältäisi todennäköisesti maailman pisimmän johdannon ilman varsinaista vitsiä, Iannucci toteaa.

Iannucci on ohjannut parhaillaan elokuvateattereissa pyörivän komedian The Death of Stalin – ja hän jos kuka todella tuntee poliittisen satiirin.

Suomalaiset tietävät Iannuccin parhaiten Julia Louis-Dreyfusille räätälöidyn komediasarjan Rouva varapresidentti eli Veep luojana, mutta britit yhdistävät hänet vahvasti myös poliittisen huumorisarjaan Politiikan nappula.

Päivänpolitiikkaa hän ruoti jo 1990-luvun alun radio-ohjelmissaan.

– Sekä Trump että Putin ovat pohjimmiltaan viihdyttäjiä. Putin kontrolloi venäläistä mediaa ja sitä kautta imagoaan. Trump taas käyttäytyy kuin tosi-tv-tähti, Iannucci täräyttää kuulostaen hieman tuskastuneelta.

– Trump näkee äänestäjänsä katsojina. Niin kauan, kun hänellä on hyvät katsojaluvut, ei näytä olevan mitään merkitystä sillä, mitä hän tekee saavuttaakseen ne.

Brittiohjaaja Armando Iannucci on ohjannut parhaillaan elokuvateattereissa pyörivän komedian The Death of Stalin.

Koomista materiaalia tuntuu näinä päivinä olevan liikaakin. Iannuccia ei kuitenkaan oikeastaan naurata.

– Tämän päivän maailmanpolitiikassa käytetään samaa kuvastoa ja kieltä kuin 1930- ja 1940-luvun valtapolitiikassa ja kansallisessa politiikassa, hän huomauttaa.

Alun perin Iannuccin piti tehdä kuvitteellinen komedia nykyajan diktaattoreista – elokuva, jossa olisi voitu käsitellä muun muassa ajatusta vahvasta hallitsijasta, ääriliikkeitä, maahanmuuttajiin kohdistuneita hyökkäyksiä, median kontrollointia ja valeuutisia.

Sitten Iannucci sai pyynnön tehdä elokuvan Fabien Nuryn ja Thierry Robinin sarjakuva-albumista, joka käsittelee historiallisia tositapahtumia: Josif Stalinin kuolemaa ja sen jälkeen Kremlissä käytyä kamppailua vallasta.

– Se sisälsi jo valmiiksi kaiken sen, mitä olin tekemässä, Iannucci selittää.

Näitä vitsejä olisi voitu kertoa Neuvostoliitossakin, ja ehkä kerrottiinkin.

Kun Josif Stalinin pojan Vasilin valmentama kokonainen jääkiekkojoukkue sai kerralla surmansa lentoturmassa, viinaan menevä Vasili korvasi kaikki pelaajat nopeasti uusilla – toivoen, että hänen isänsä ei huomaisi eroa.

Ja kun Neuvostoliitossa mentiin nukkumaan, päälle puettiin jo valmiiksi monta vaatekerrosta – siltä varalta, että miliisi tulisi yöllä kotiin ja toimittaisi nukkujan vankileirille.

–Halusin tämän olevan hauska elokuva, mutta myös hirvittävä, täynnä kauhua, pelkoa ja ahdistusta, Iannucci kertoo elokuvan kaksijakoisista lähtökohdista.

Paitsi että ne eivät olleet Neuvostoliitossa vitsejä, vaan totisinta totta.

Esimerkit kuvastavat kuitenkin The Death of Stalinin huumorin laatua, joka on äärimmäisen mustaa ja äärimmäisen kuivaa. Kohellus tulee kaupan päälle.

– Halusin tämän olevan hauska elokuva, mutta myös hirvittävä, täynnä kauhua, pelkoa ja ahdistusta, Iannucci kertoo elokuvan kaksijakoisista lähtökohdista.

– Ainoa tapa yhdistää nämä kaksi oli pohjata kaikki elokuvan kohtaukset tositapahtumiin, vaikka aivan yksityiskohtaisesta kuvauksesta ei olekaan kyse.

Jo varhaisessa vaiheessa hän myös päätti, että satiirisesta otteesta huolimatta hän halusi kunnioittaa Neuvostoliitossa eläneiden ihmisten kokemuksia.

– En halunnut vitsailla vankileirien ja ihmisten ampumisen kustannuksella.

Kaikki eivät silti ilahtuneet: Venäjällä The Death of Stalin -elokuva sai esityskiellon.

– Luulen venäläisten näkevän sen siitä huolimatta. Jos Stalin pystyi saamaan 1930-luvulla käsiinsä amerikkalaisia lännenelokuvia, olen varma, että venäläiset löytävät The Death of Stalinin halutessaan joltain nettisivustolta, Iannucci nauraa.

Iannucci on luonut myös Julia Louis-Dreyfusin tähdittämän Rouva varapresidentti -sarjan.

Henkilökaartiin kuuluvat muun muassa Neuvostoliiton sisäisestä turvallisuudesta vastannut Lavrenti Berija, myöhemmin Neuvostoliiton johtajaksi kohonnut Nikita Hrustsov sekä ulkoministeri Vjatseslav Molotov.

Heitä näyttelevät Simon Russell Beale, Steve Buscemi ja Monty Python -sketsiryhmän legenda Michael Palin. Iannucci ja näyttelijät viimeistelivät kohtauksia harjoituksissa pari kolme viikkoa ennen kuvauksia.

– Se oli kuin olisimme tehneet näytelmää. Kaikki olivat samassa huoneessa ja yrittivät saada toisiaan nauramaan.

– Olin kirjoittanut käsikirjoitusta vähän väliä puolentoista vuoden ajan, mutta harjoituksissa vitsit hioutuivat jokaisen suuhun kuin täydellisesti istuva puku, Iannucci kehuu.

Suomen politiikkaa hän ei ole seurannut – ellei mukaan lasketa Rouva varapresidentti -sarjan jaksoa, jossa Julia Louis-Dreyfusin näyttelemä Selina Meyer vieraili Helsingissä.

– Halusimme kuvata jakson Helsingissä, mutta rahat loppuivat kesken. Meidän oli pakko käyttää sekaisin Baltimoressa kuvattuja kohtauksia ja kuvia Helsingin keskeisistä rakennuksista. Se oli aika mahdoton tehtävä, mutta onnistuimme jotenkin.

The Death of Stalin -elokuvaa esitetään elokuvateattereissa. Rouva varapresidentti -sarja näkyy HBO Nordicilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?