Rosa Meriläinen teki todellisen täyskäännöksen – erosi, muutti ja meni uusiin naimisiin saman vuoden aikana: ”Kyllä minua jännitti ja hirvitti” - Viihde - Ilta-Sanomat

Rosa Meriläinen teki todellisen täyskäännöksen – erosi, muutti ja meni uusiin naimisiin saman vuoden aikana: ”Kyllä minua jännitti ja hirvitti”

Kirjailija Rosa Meriläinen ehti viime vuonna erota, muuttaa Helsinkiin, mennä kihloihin ja naimisiin – ja kirjoittaa kirjan seksistä puhumisesta.

13.5.2018 15:33

Rosa Meriläinen tietää, kuinka haastavaa perhe-elämä voi parisuhteen kannalta olla. Hän elää nykyään uusperhearkea aviomiehensä, toimittaja-kirjailija Tuomas Murajan, ja yhteensä kolmen alakouluikäisen lapsen kanssa töölöläisessä kolmen huoneen kerrostaloasunnossa Helsingissä.

Rosan ja ex-avomiehensä Simo Frangénin poika on vanhimpana lapsena saanut oman huoneen, mutta Tuomaksen kaksi nuorempaa lasta nukkuvat samassa huoneessa isänsä ja Rosan kanssa – ja nuorin, ekaluokkalainen, vielä heidän sängyssään.

– Aikuisten makuuhuone ei siis aina ole aikuisten omaa aluetta, mutta kyllähän joka kodissa on aina vähintään yksi huone tai tila, jossa on lukko, Rosa nauraa ja virnistää merkitsevästi.

– Mielestäni lasten pitää antaa nukkua vieressä niin pitkään kuin he haluavat. Lapsuuden turva on vain hyvästä.

ddd­

Rosan ja Tuomaksen uusperhearjessa palaset ovat nyt loksahtaneet kohdalleen, mutta Rosa myöntää, että viime vuosi oli kaikkea muuta kuin helppo. Kaikki tapahtui hyvin nopeasti. Tammikuussa Rosa ja Simo Frangén ilmoittivat erostaan 13 vuoden yhteiselon jälkeen.

Jo helmikuussa Rosa ja Tuomas kihlautuivat, ja Rosa muutti poikansa kanssa Helsinkiin. Kihlajaisia juhlittiin virallisesti vapun alla, ja lokakuussa pariskunta vannoi jo vihkivalat toisilleen. Kunnon hääjuhlat tosin odottavat vielä sopivaa ajankohtaa. Kaiken lisäksi viime vuonna Rosa kirjoitti juuri julkaistua kirjaa, SE – Seksipuhekirja, yhdessä Sanna Seiko Salon kanssa.

– Olihan vuosi 2017…no, hengästyttävä. Olin koko viime vuoden tosi väsynyt, muutoksen väsyttämä. Kaikki arkirutiinit menivät uusiksi, jouduin hylkäämään turvallisen Tampereeni ja muuttamaan Helsinkiin miehelään. Sitten alkoi lahjalapsiin tutustuminen ja heidän tarpeidensa opettelu, Rosa kertoo.

– Kyllähän minua jännitti ja hirvitti kaikki, tietysti. Siinä oli valtavia päätöksiä ja valtava vastuu vanhempana. Miten lapsi selviää erosta, entä muutosta? Miten hän löytää uusia ystäviä ja sopeutuu uusperheeseen, kun on tottunut olemaan ainoa lapsi? Nämä ovat raastavan isoja asioita.

Sanna Seiko Salo (vas.) ja Rosa Meriläinen kirjoittivat naisille suunnatun SE – Seksipuhekirjan.­

Rosa pystyy toteamaan nyt huojentuneena, että monet pelot osoittautuivat turhiksi. Kaiken käsittelyssä vanhempana häntä auttoi oma kokemus.

– Olen itsekin uusperheen lapsi ja koin lapsuuteni onnelliseksi ja turvalliseksi. On ekstraihanaa, että on tuplamäärä vanhempia.

Rosa vertaa uusperheen pystyttämistä vauvavaiheeseen: lapset on laitettava kaiken edelle ja ainoa keino selvitä on vahva läsnäolo. Kaikille lapsille on järjestettävä kahdenkeskistä aikaa.

– Joka toinen viikonloppu kotona on vain mun poika ja joka toinen viikonloppu mieheni lapset. Eihän meillä Tuomaksen kanssa sellaista kahdestaan aikaa usein ole, mutta parisuhdetta voi toteuttaa silti.

Rosa Meriläinen ja Tuomas Muraja tapasivat syyskuussa 2016. Naimisiin he menivät syksyllä 2017.­

Sen sijaan että he jakaisivat kaikki kotityöt he pyrkivät tekemään mahdollisimman paljon yhdessä arjessa, Rosa kertoo. Se ei ehkä ole kaikkein tehokkainta, mutta siten välttää tuntemasta oloaan yksinäiseksi arjen kiireessä ja rutiineissa.

– Nyt kun mieheni kirjoittaa kirjaa, hänkin on kotona, joten meidän arki on aika paljon reisi reittä vasten samalla sohvalla, Rosa hymyilee.

Rosa ja Tuomas tapasivat syyskuussa 2016 Peli poikki -mielenosoituksessa. He ystävystyivät ja pian myös rakastuivat. Vain reilu vuosi myöhemmin he menivät jo naimisiin, vaikka vielä muutama vuosi aiemmin Rosa kyseenalaisti, miksi aikuisten ihmisten edes tarvitsee mennä naimisiin.

– Avioliiton vastustaminen liittyi kohdallani osittain myös taisteluun tasa-arvoisesta avioliittolaista. Avioliitto tuntui epäreilulta, nyt se on taas kaunista. Mutta olenhan minä tosi paatunut romantikko! Olisin oikein kosittuna mennyt naimisiin varmaan kenen kanssa vaan, Rosa rätkättää.

Rosa ei tosin nytkään saanut romanttista kosintaa.

– Taisi käydä niin, että minä kosin! Menimme käytäntö edellä ja yhdessä sopimalla. Uusperheolosuhteissa sitoutuminen on tosi tärkeää. Siten lapsetkin ymmärtävät, että tässä ei nyt vain seukkailla.

Vaikka Rosa on vahva ja itsenäinen nainen sekä piinkova feministi, hän myöntää, että avioliitto tuntuu turvalliselta.

– Se on niin iso sitoutuminen lain ja yhteiskunnan edessä. Moni nainen kokee, että on helpompi olla seksuaalisestikin vapaa, kun tietää, että toinen ei katsele, josko vieläkin tulisi vastaan joku ihanampi. Yhteinen vakaa aie olla yhdessä elämän loppuun asti on tärkeää.

Meriläisellä on takanaan lyhyt nuoruuden avioliitto, jonka hän solmi jo 21-vuotiaana. Hän muistelee liittoa yhä lämpimästi, mutta myöntää auliisti, että liitto kaatui olemattomiin parisuhdetaitoihin. Hän oli tuolloin poliittisen uransa alussa ja teki 70-tuntista työviikkoa. Saattoi mennä viikkoja, ettei hän juuri nähnyt aviomiestään.

– Ei se ole silloin parisuhde saati perhe. Nuorena ei ollut halua priorisoida parisuhdetta, ajattelin vain että rakkaus kantaa. Nyt tiedän paremmin: toiseen pitää keskittyä ja ymmärtää, että molemmat myös muuttuvat. Siksi pitää jutella paljon, että pysyy perillä muutoksessa. Tiedän siis konkreettisesti, mitä erilleen kasvaminen tarkoittaa. Sama vaara piilee pikkulapsiarjessakin: lapset saattavat viedä kaiken ajan ja sitten kumpikin tahoillaan, omalla ajallaan, kehittyy helposti eri suuntiin.

Rosan ja Tuomaksen tarina on vielä uusi, mutta millä konstein liitto saadaan kantamaan pitkään?

– Uskon päivittäiseen flirttiin tosi paljon. Rakkauden tunnustuksiin, halauksiin, suudelmiin. Aina kun on yhdessä hississä, pitää suudella. Aina kun ohittaa toisen, pitää koskettaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?