Satu Tiivola heräsi puoli vuotta sitten pelottavaan tilanteeseen: ei pystynyt puhumaan lainkaan – mykkä puhelu Veikko-pojalle pelasti - Viihde - Ilta-Sanomat

Satu Tiivola heräsi puoli vuotta sitten pelottavaan tilanteeseen: ei pystynyt puhumaan lainkaan – mykkä puhelu Veikko-pojalle pelasti

Kauppaneuvos Satu Tiivola, 93, on toipunut hyvin joulupäivän aamuna saamastaan aivoinfarktista.

11.5.2018 14:02

Satu Tiivola juttelee energisenä ja iloisena Haikon kartanon alueella sijaitsevassa Villa Haikossa. Tiivola on herännyt jo kukonlaulun aikaan ja uhkuu positiivisuutta.

Toisin oli joulupäivän aamuna pian puoli vuotta sitten. Tuolloin Satu Tiivola heräsi kotonaan, eikä pystynytkään puhumaan. Neuvokkaana naisena hän otti matkapuhelimensa ja onnistui soittamaan pojalleen Veikko Vuoristolle.

– Veikko vastasi, mutta enhän minä pystynyt puhumaan. Veikko ymmärsi, että minulla on jokin hätä. Hän lähti tulemaan autollaan kotiini todella nopeasti ja soitti matkalla ambulanssin osoitteeseeni, Satu Tiivola muistelee.

Ambulanssi saapui Veikko Vuoriston kanssa samaan aikaan pihaan. Tiivola kiidätettiin naapurissa sijaitsevaan Meilahden sairaalaan.

– Suuri kiitos kuuluu Veikolle, että olen nyt tässä, Tiivola sanoo.

Satu Tiivola yhdessä Veikko-poikansa kanssa.­

Kauppaneuvos myöntää, että hänellä kesti vuorokauden tajuta, miten oli käynyt. Hän myös pyrki palauttamaan muistiaan, joka oli kohtauksen takia hieman vaurioitunut. Puhuminenkaan ei onnistunut vuorokauteen.

– Ryhdyin sairaalassa miettimään lasteni ja lastenlasteni nimiä ja pikkuhiljaa muistin ne, Tiivola naurahtaa.

Sairaalan henkilökuntaa Tiivola kiittelee vuolaasti, sillä hänen mielestään heillä on lämmin ja ammattimainen tapa hoitaa potilaita.

Sairaalasta päästyään aina liikkuvainen Tiivola alkoi kuntouttaa itseään, lääkärin ohjeiden mukaan.

– Ei pidä jäädä kotiin makaamaan vaan on tehtävä jotakin. Kyllä siitä sitten pikkuhiljaa paranee, hän on oppinut.

Tiivola on toipunut aivoinfarktista hyvin.­

Tiivola miettii, että hänen 2010-lukunsa on ollut täynnä kremppaa. Ensin meni vasen olkapää, sen jälkeen oikea ja sitten tuli lonkkavika. Nyt hän käyttääkin ajoittain kävelykeppiä.

– Aivoinfarktin saatuani en ehtinyt ajatella kuolemaa, sillä minulla on vielä niin paljon tekemättömiä asioita. Minulla on myös paljon ihania ystäviä. Olenkin onnellinen siitä, että minua rakastetaan kodin ulkopuolellakin, Tiivola herkistyy.

Hän haluaa lähettää myös sairauskohtauksesta toipuvalle Aira Samulinille terveisiä, sillä naiset ovat tunteneet toisensa teini-iästä asti.

– Kannattaa totella lääkäreitä ja hoitaa vastoinkäymiset ilon kautta. Kaikesta selviää, kun on henkisesti virkeä, Tiivola viestittää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?