Venäjän viisuedustaja purskahti lohduttomaan itkuun – shokkiputoaminen herättää kysymyksiä: maa ensimmäistä kertaa ikinä ulkona finaalista - Viihde - Ilta-Sanomat

Venäjän viisuedustaja purskahti lohduttomaan itkuun – shokkiputoaminen herättää kysymyksiä: maa ensimmäistä kertaa ikinä ulkona finaalista

Venäjän edustaja Julia Samoilova putosi jatkosta torstain euroviisujen semifinaalissa. Maa on selvittänyt aina aiemmin tiensä kilpailun finaaliin.

Julia Samoilova.­

11.5.2018 8:32

Yksi euroviisujen toisen semifinaalin suurimmista yllätyksistä nähtiin, kun Venäjä putosi jatkosta ensimmäistä kertaa koskaan. BBC:n mukaan Venäjä on selvittänyt tiensä viisujen finaalin aina sen jälkeen, kun semifinaalivaihe otettiin käyttöön vuonna 1998. Nyt maan edustaja Julia Samoilova kuitenkin tippui jatkosta, sillä hänen esityksensä saamat pisteet eivät riittäneet paikkaan lauantaisessa finaalissa.

Samoilova murtui kyyneliin semifinaalissa ja tukeutui aviopuolisoonsa Alexei Taraniin.

Julia Samoilova ja hänen aviomiehensä Alexei Taran itkivät semifinaalissa. Venäjä putosi ensimmäistä kertaa koskaan finaalista.­

Venäjän paluu viime vuoden edustajaksi kaavaillun Samoilovan I Won’t Break -kappaleella herätti jo etukäteen paljon mielenkiintoa. Maan putoaminen onkin herättänyt runsaasti huomiota maailmalla. Esimerkiksi brittimedioissa spekuloidaan kuumeisesti, onko yllätysputoamisen taustalla poliittisia syitä.

Julia Samoilovan oli määrä edustaa Venäjää euroviisuissa jo viime vuonna. Maa kuitenkin suljettiin ulos kisasta Krimin kriisin vuoksi.­

Julia Samoilova suljettiin pois viime vuonna Ukrainassa järjestetyistä euroviisuista, koska laulaja oli esiintynyt Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla.

Telegraph-lehden mukaan Venäjä on perinteisesti voinut luottaa tiettyjen maiden antamiin pisteisiin ja ollut siksi aina vahvoilla kilpailussa. Tänä vuonna maa ei kuitenkaan saanut tarpeeksi pisteitä ”viisuliittolaisiltaan”. Telegraphin mukaan on mahdollista, että taustalla on poliittisia syitä. Lehti ihmettelee, miksi maat, jotka ovat yleensä äänestäneet Venäjää, eivät yhtäkkiä tehneetkään niin.

Esityksessään Samoilova istui korkean vuoren huipulla.­

The Economistin mukaan esimerkiksi Azerbaidžan ja Armenia ovat perinteisesti äänestäneet Venäjää. Tänä vuonna molemmat näistä maista kuitenkin kisasivat eri semifinaalissa kuin Venäjä.

Telegraphin mukaan Samoilovan esitys oli erittäin venäläistyylinen. Samoilova käyttää pyörätuolia, mutta laulaessaan tunteikasta balladiaan hän istui ikään kuin jäävuoren huipulla. Ennen semifinaalia monet kansainväliset viisufanit kritisoivat edustuskappaletta tylsäksi ja keskinkertaiseksi. Myöskään tv-katsojat eivät lämmenneet Venäjän balladille. Moni arvioi kappaleen olevan tylsä ja mitäänsanomaton.

Samoilovan kappale oli tunteikas balladi I Won’t Break.­

Telegraph muistuttaa myös, että Venäjän putoaminen finaalista tarkoittaa sitä, että kilpailu muuttuu huomattavasti. Kun Itä-Euroopan maat eivät voikaan antaa suurinta pistepottia Venäjän esitykselle kuten yleensä, saavat muut maat osansa näistä pisteistä. Kilpailu voi siis kokea suurenkin mullistuksen, kun yksi sen vakiomaista loistaa poissaolollaan. Sama tilanne vallitsi kuitenkin jo viime vuonna, kun Venäjä ei ollut lainkaan mukana kisassa.

Samoilova Euroviisujen Sinisellä matolla.­

Torstaisesta semifinaalista tiensä jatkoon selvittivät Serbia, Moldova, Unkari, Ukraina, Ruotsi, Australia, Norja, Tanska, Slovenia ja Alankomaat. Venäjän lisäksi putosivat Romania, San Marino, Georgia, Puola, Malta, Latvia ja Montenegro. Euroviisujen finaali kisataan lauantai-iltana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?