Aira Samulin kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan – toipuu aivoverenvuodosta

Aira Samulin vietiin Meilahden sairaalaan perjantaiaamuna. Hän uskoo toipuvansa täysin.

91-vuotias Aira Samulin on toipumassa Meilahden sairaalassa.

9.5.2018 6:00

Elävä legenda Aira Samulin, 91, on parhaillaan Meilahden sairaalassa.

Samulin oli torstaina ystäviensä kanssa Uuden Iloisen Teatterin ensi-illassa, kun hän tunsi väsymystä. Vaikka ystävät huolestuivat hieman, Samulin ajatteli olotilan johtuvan siitä, että teatterissa oli paljon ihmisiä ja ilma huono. Väsymyksestä huolimatta Samulin jaksoi katsoa esityksen loppuun.

Perjantaiaamuna lapsenlapsi Niko oli tulossa hakemaan Samulinia Hyrsylän mutkaan. Hyrsylän mutka on Aira Samulinin karjalaistalo Lohjalla.

Niko kiinnitti kuitenkin huomiota siihen, ettei Samulinilla ollut kaikki hyvin. Samulin itsekin kertoo tunteneensa tuolloin ylimääräistä rasitusta.

Niko totesi, etteivät he lähde Hyrsylän mutkaan, vaan sairaalaan. Hän soitti ambulanssin.

Meilahden sairaalassa Samulinilla todettiin lievä aivoverenvuoto. Samulin myöntää, että jälkikäteen ajateltuna oireet olivat tunnistettavissa, mutta hän ei niitä osannut yhdistää aivoverenkiertohäiriöön.

Pirteältä ja positiiviselta kuulostava Samulin uskoo toipuvansa täysin ennalleen. Muun muassa tanssin­opettajana ja tanssikouluyrittäjänä työskennellyt Samulin on aina pitänyt huolta itsestään, minkä takia hän on yli 90-vuotiaanakin hyvässä kunnossa.

Aktiivisena tunnettu Samulin kuitenkin sanoo, että viime vuonna menoa oli liikaa jopa hänen mittapuullaan. Sairastuminen opetti, että on otettava askel taaksepäin ja jatkossa vähennettävä kiirettä.

Samulin järjestää tapahtumia esimerkiksi eläkeläisryhmille Hyrsylän mutkassa. Hän on myös tuttu näky erilaisissa seurapiiritapahtumissa. Esimerkiksi tammikuussa hän juhlisti presidentti Sauli Niinistön uudelleenvalintaa Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla.

Joulukuussa Samulin puolestaan nähtiin Linnan juhlissa juhlistamassa Suomen itsenäisyyttä. Tuolloin hän kertoi vuoden olleen raskas niin henkisesti kuin fyysisesti. Suomen 100-vuotisjuhlavuoteen liittyviä tapahtumia ja tilaisuuksia oli ollut lähes päivittäin.

– On ollut raskasta muistella ja puhua näistä asioista: tämä on ollut minulle surutyötä näiden kaikkien vuosien jälkeen.

Samulin kuvaili olleensa pikkulotta, lotta, sotaorpo, evakko ja sotaveteraani. Linnan juhlissa tunteet olivat pinnassa.

– Tämä vuosi on ollut sellaista kestokyvyn testausta. Välillä olen miettinyt, että kuinka paljon jaksaa, Samulin sanoi tuolloin.

Samulin kiittää ystäviään, jotka huolehtivat hänestä sekä Meilahden henkilökuntaa hyvästä hoidosta. Hän toivoo kotiutuvansa ensi lauantaihin eli isoisoäidin päivään mennessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?