Cate Blanchett sai Cannesin elokuvajuhlilla kehuja ulkonäöstään – vastasi takaisin napakasti ja pyytelemättä anteeksi - Viihde - Ilta-Sanomat

Cate Blanchett sai Cannesin elokuvajuhlilla kehuja ulkonäöstään – vastasi takaisin napakasti ja pyytelemättä anteeksi

Tasa-arvo elokuva-alalla nousi tiistai-iltana käynnistyvien Cannesin elokuvajuhlien puheenaiheeksi jo etukäteen.

8.5.2018 20:01

Cannesissa tiistai-iltana alkavien elokuvajuhlien yhdeksi isoksi keskustelunaiheeksi on jo etukäteen noussut tasa-arvo elokuva-alalla, etenkin naisten ja miesten välillä.

Keskustelu jatkui tiistaina iltapäivällä Cannesissa, kun festivaalin pääkilpasarjan tuomaristoa vetävälle näyttelijä Cate Blanchettille huomautettiin ohimennen, kuinka sädehtivältä hän sekä hänen johtamansa festivaalin pääkilpasarjan tuomariston naisjäsenet näyttävät.

– Iso osa Cannesin elokuvajuhlien vetovoimaa on se, että Cannes on glamouria täynnä oleva loistokas festivaali, Blanchett vastasi kansainvälisen toimittajajoukon edessä napakasti takaisin, eikä ollut saamistaan kehuista lainkaan hämillään.

Toisin sanoen, tyylikäs ja näyttävä pukeutuminen on Cannesin arvovaltaisilla elokuvajuhlilla normi, ei tasa-arvoasia.

Cate Blanchettin valintaa Cannesin elokuvajuhlien pääkilpasarjan tuomariston puheenjohtajaksi on kehuttu.­

Anteeksipyytelemätön Blanchett oli pukeutunut tuomariston esittäytymistilaisuutta varten tyylikkääseen lohenpunaiseen jakkupukuun. Hän myös muistutti, että tasa-arvon saaminen Hollywoodiin vie aikaa, mutta on vaikea sanoa, kuinka kauan siihen menee.

– Pysyvät muutokset vaativat täsmällisiä toimia: kyse on sukupuolten välisen kuilun kuromisesta umpeen, tasa-arvosta ihonväristä huolimatta sekä siitä, kuinka teemme työtämme, Blanchett muistutti.

Blanchettin vetämän tuomariston yhdeksästä jäsenestä viisi eli hieman yli puolet on naisia. Blanchettin lisäksi siihen kuuluvat amerikkalaisnäyttelijä Kristen Stewart, ranskalaisnäyttelijä Lea Seydoux, burundilainen näyttelijä Khadja Nin ja amerikkalainen elokuvaohjaaja Ava DuVernay – sekä kanadalainen elokuvaohjaaja Denis Villeneuve, ranskalaisohjaaja Robert Guédiguian, taiwanilainen näyttelijä Chang Chen ja venäläinen ohjaaja Andrei Zviagintsev.

Cannesin elokuvajuhlien tuomaristo.­

Blanchettin valinta 71. kertaa järjestettävien Cannesin elokuvajuhlien pääkilpasarjan tuomariston puheenjohtajaksi sai jo etukäteen paljon kehuja. Monet ovat olleet tyytyväisiä, että Blanchett otti viime talvena muutamia kertoja voimakkaasti kantaa elokuva-alan tasa-arvon edistämiseksi.

Blanchett kuitenkin vakuutti, että Cannesin kuuluisinta ja arvokkainta palkintoa, Kultaista palmua, ei jaeta tänäkään vuonna sukupuolen perusteella.

– Me arvioimme elokuvien laatua ja niiden tekijöitä vain elokuvantekijöinä.

– Kultainen palmu elokuvalle tarkoittaa, että siinä ovat onnistuneet kaikki osa-alueet. Kultaisen palmun saavan elokuvan pitää olla sellainen, että se vangitsee yleisön mielenkiinnon vielä kauan festivaalin jälkeenkin, Blanchett määritteli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?