Ensitreffit alttarilla -asiantuntijat kertovat, missä suhde menee yleensä pieleen: ”Ihmiset hakevat kumppaneita väärillä kriteereillä” - Viihde - Ilta-Sanomat

Ensitreffit alttarilla -asiantuntijat kertovat, missä suhde menee yleensä pieleen: ”Ihmiset hakevat kumppaneita väärillä kriteereillä”

Suosittu Ensitreffit alttarilla -ohjelma palaa ruutuun syksyllä. Asiantuntijatiimin uusi jäsen haluaa olla mukana kumppanin valinnassa, koska monella valinta menee pieleen.

Tony Dunderfeltin ja Elina Tanskasen (oik.) rinnalla nähdään parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow (vas.).­

7.5.2018 17:38

Viides kausi Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa tuo ruutuun uuden asiantuntijan, kun Tony Dunderfeltin ja Elina Tanskasen rinnalla nähdään Jason Lepojärven sijaan parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow.

– Ohjelmasta tekee lumoavan juuri se, että nyt saa olla vaikuttamassa siihen valintahetkeen, joka on kaikkein ratkaisevin, Stolbow sanoo.

Hän on tutkinut nimenomaan sitä hetkeä, jolloin kumppani valitaan.

– Valintahetki on se, jossa mennään pieleen. Kaikki minun työni on sitä, että terapiavastaanotolla puretaan parin vuoden kuluttua suhteen alkamisesta sellaista suhdetta, joka ovat alunperin muodostettu vääristä syistä.

Syyt löytyvät syvemmältä lapsuudesta, parisuhdemalleista ja kiintymyssuhteista. Toiset valitsevat kumppaninsa ulkonäön perusteella, toiset siksi, että kumppanissa on jotain jännittävää ja kiehtovaa, mutta todellisuudessa turvattomuutta aiheuttavaa.

– Ihminen itse petaa kaiken sen, miten suhde etenee ja mitä alkaa tarjota itsestään suhteessa. Ihmisellä on sisäänrakennettu taipumus toistaa omaa käytöstään, Stolbow toteaa.

– Esimerkiksi toiset ottavat aina hoivattavia kumppaneita. Pyrin aina näkemään ihmisen oman käytöksen, en keskity kumppaniin lainkaan, Stolbow selvittää.

Hän toivoo, että ohjelman hakijat pystyvät kasvamaan ohjelman edetessä henkisesti ja löytämään uusia ajatusmalleja hyvästä kumppanista.

– Kysyn kaikilta ohjelmaan hakevilta ihmisiltä: Oletko miettinyt, mitä olet ollut vailla edellisissä suhteissa? Yleensä se on asia, jota kaipaat.

Markus ja Johanna olivat viime kaudella onnekkaita, sillä he löysivät toisensa keskittymällä toistensa hyviin puoliin.­

Esimerkiksi ulkonäköasiat ovat Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijoille täysin toissijaisia, vaikkakin parien ulkoisesta sopivuudesta on keskusteltu. Hakijoille näytetään kaikkien toisen sukupuolen kuvat hakuvaiheessa, jolloin selvitetään kunkin ulkonäkömieltymykset.

– Ihmiset hakevat usein väärillä kriteereillä kumppania. Me emme keskity ulkonäköön, vaan siihen, miten parit sopivat toisilleen kaikin mahdollisin tavoin. Tärkeintä on se, että kummankin sisällä on jotain, mikä yhdistää heitä, asiantuntijat painottavat.

Asiantuntijat muistuttavat, että kukaan ei voi aavistaa, miten parien kemia toimii. Viime kaudella Marin ja Petrin kemiat eivät kohdanneet lainkaan.­

Esimerkiksi ulkonäköön ja fyysiseen vetovoimaan ei ole täysin luottamista.

– Tutkimukset todistavat, että ystävyydestä lähtenyt suhde on kestävämpi kuin intohimoon perustuva suhde. Ystävyydestä syntyneeseen suhteeseen tulee tietty turvallisuus, koska silloin uskaltaa olla eri tavalla auki ja löytää suhteesta ja seksistäkin uusia juttuja, Elina Tanskanen sanoo.

– Ja jos kumppani valitaan vain ulkonäön perusteella, tehdäänkö valinta siksi, että halutaan näyttää muille, miten komea tai kaunis kumppani itsellä on? Silloin kyse voi olla huonosta itsetunnosta, Stolbow toteaa.

Tanskanen muistuttaa, että nykyihmisen toiveet parisuhteelle ovat todella korkeat.

– Halutaan sekä pitkä parisuhde että hyvää seksiä, Tanskanen sanoo.

– Monilla onkin deittiuupumusta, ja niistäkin kestää toipua. Onneksi nykyään on valinnanvapautta, millaisia suhteita kukin haluaa, eikä ole pakko lainkaan pariutua.

Esa ja Aliisa erosivat viime kauden lopuksi, vaikka asiantuntija Tony Dunderfelt näki parissa paljon potentiaalia.­

Ohjelmaan hakijoilta asiantuntijat toivoivat pidempää, mieluummin useamman vuoden kestänyttä sinkkuelämäaikaa.

– Hakijoilla tulisi olla hyvin sinkkuaikaa takana, ettei ohjelmaan tulla korjaamaan entisen parisuhteen haavaa, Stolbow sanoo.

Hakijoiden toivotaan myös ymmärtävän, että toiseen ei voi rakastua ensisilmäyksellä, koska kumppanin tapaamishetkestä alkaa pidempi sisäinen prosessi, jolloin toiseen ja itseen tutustuminen vasta alkaa.

– Tärkeintä on se prosessi, että haluaa oppia itsestään. Olemme painottaneet hakijoille sitä, että tästä lähtee oma kasvuprosessi liikkeelle, Tanskanen sanoo.

– Jos itse ei enää luota parinvalinnassa omaan silmään omien epäonnistuneiden suhteiden jälkeen, asiantuntijat voivat auttaa itselle sopivan kumppanin löytämisessä, Tanskanen lisää.

– Mutta jos joku sanoo, että hän tietää heti ensi katseesta, onko joku ihminen hänelle oikea, sellainen ihminen ei välttämättä sovellu tähän ohjelmaan, Stolbow jatkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?