Monty Python -tähti esiintyy tänään Helsingissä – näin suomalaiskoomikot ylistävät alansa legendaa: ”Mullistava ja uraauurtava” - Viihde - Ilta-Sanomat

Monty Python -tähti esiintyy tänään Helsingissä – näin suomalaiskoomikot ylistävät alansa legendaa: ”Mullistava ja uraauurtava”

Koomikkolegenda John Cleese saapuu Helsinkiin keikalle. Kotimaisen komedian tekijät kertovat IS:lle, miksi Monty Python ja John Cleese ovat edelleen merkittäviä vaikuttajia huumorin kentällä.

Cleese osallistui Sarajevon elokuvafestivaaleille elokuussa 2017.

7.5.2018 17:01

Käsikirjoittaja, tuottaja, elokuvatähti, ääninäyttelijä, kirjailija, vieraileva professori, yliopiston rehtori ja poliittinen vaikuttaja.

Maanantaina ja tiistaina Helsingin Kulttuuritalolla esiintyvä brittikoomikko John Cleese, 78, on ollut elämänsä aikana monessa mukana. Kaikkein tunnetuin hän lienee silti brittiläisen komediaryhmä Monty Pythonin jäsenyydestään.

Cleesen, Graham Chapmanin, Terry Gilliamin, Eric Idlen, Terry Jonesin ja Michael Palinin muodostama Monty Python loi maineensa vuosina 1969–1974 BBC:lle tehdyllä tv-sarjalla Monty Pythonin lentävä sirkus ja sitä seuranneilla elokuvilla Monty Pythonin hullu maailma (1974), Brianin elämä (1979) ja Monty Python – Elämän tarkoitus (1983).

Monty Pythonin elossaolevat jäsenet Eric Idle, John Cleese, Terry Gilliam, Michael Palin ja Terry Jones iloisessa ryhmäkuvassa. Koomikkoryhmän kuudes jäsen Graham Chapman kuoli vuonna 1989.

Ryhmän omintakeisessa komiikassa yhdistyivät brittiläinen tapakulttuuri, hullutteleva anarkismi ja jäsenten akateeminen tausta Oxfordin tai Cambridgen yliopistoissa. Ryhmän suhde historiaan ja sen merkkihenkilöihin oli useimmiten surrealistinen ja epäkunnioittava.

Monesti kyse oli silkasta älyvapaasta leikistä.

– Monty Pythonia käsikirjoittaessamme rakastimme sitä, kun saimme heittäytyä täysin pöhköiksi (engl. silly). Parhaita juttuja olivat usein ne, jotka eivät tarkoittaneet yhtään mitään, Cleese kertoi marraskuussa 2015 talk show -isäntä Stephen Colbertin haastattelussa.

John Cleesen yksi ikonisimmista Monty Python -sketseistä on ”Hassun kävelyn ministeriö”.

Monty Pythonin jälkeen Cleese jatkoi uraansa menestyksekkäästi elokuvanäyttelijänä. Hänen tunnetuimpia roolejaan ovat muun muassa James Bondien Q-hahmo ja Harry Potter -elokuvien tupakummitus Melkein päätön Nick.

Viihteen ohella Cleese on ottanut osaa poliittiseen keskusteluun puolustamalla liberaaleja arvoja. Vuoden 2016 lopulla hän kuvasi Donald Trumpia The Belfast Telegraphin haastattelussa seuraavasti:

– Kun katson Trumpia, näen keskittymiskyvyttömän narsistin, jolla ei ole selkeää käsitystä mistään ja joka keksii kaiken omasta päästään.

Joonas Nordman: ”Sketsiperinteen kantaisä”

– Monesti absurdia ja järjettömyyksiin perustuvaa komiikkaa kuvaillaan montypythonmaisekseksi. Vertaus menee siinä mielessä vikaan, ettei Monty Python ole syvimmältä olemukseltaan päätöntä pelleilyä, vaan äärimmäisen tarkasti käsikirjoitettua ja loppuun asti hiottua komediaa.

– Mielestäni Monty Pythonin vahvuus on siinä, että kaikki ryhmän jäsenet olivat ensisijaisesti käsikirjoittajia ja vasta toissijaisesti esiintyjiä ja koomikoita. Omassa elämäkerrassaan John Cleese korostaa moneen otteeseen, kuinka pökkelö ja huono esiintyjä hän mielestään on. Itse sen sijaan ihailen hänen tapaansa näytellä. Hänhän ei edes yritä olla hauska tai viihdyttävä, mutta juuri se hänen brittiläinen asiallisuutensa on äärimmäisen hauskaa.

– Monty Python on toiminut jonkinlaisena kantaisänä koko länsimaiselle sketsiperinteelle. He tavallaan loivat komiikan, jossa kaksi erilaista ja keskenään ristiriitaista maailmaa kohtaavat. Sketsin aiheena saattoi olla esimerkiksi erittäin asiallinen ja kuivakka uutislähetys, jossa haastatellaan miestä, joka on päättänyt hypätä Englannin kanaalin ylitse. Olen käyttänyt tätä samaa metodia myös omissa käsikirjoituksissani.

Neil Hardwick: ”Koominen arkkitehti”

– Monty Pythonin vaikutus on ollut valtava. He opettivat meille, että maailma on vapauttavalla tavalla surrealistinen ja absurdi paikka, ja sille saa myös nauraa.

– Omalla kohdallani Monty Python merkitys korostui käsikirjoittajanurani alussa. Katselin muutama päivä sitten Yle Areenasta vuonna 1974 tehtyä Merirosvoradio-ohjelmaa. Se on ensimmäinen tv-sarja, jota olen ollut tekemässä. Ensimmäisessä jaksossa on kohta, jossa uutistenlukija lukee uutisia jäniksille. Sehän on ihan tyylipuhdasta Pythonia! Siitä he voisivat melkein laskuttaa minua.

– Omassa arvoasteikossani Monty Pythonin yläpuolelle komediasarjojen kohdalla nousee ainoastaan John Cleesen 1970-luvun puolivälissä tekemä Pitkän Jussin majatalo. Se on mielestäni kaikkien aikojen paras tv-sarja. Täydellinen kaikin puolin. Mielestäni Cleese on huikea näyttelijä, mutta ennen kaikkea hän on verbaalikko ja koominen arkkitehti, joka osaa rakentaa koomisia kaaria aivan nerokkaalla tavalla.

Simo Frangen: ”Ei pelkkää pelleilyä”

– Viimeisen 15 vuoden ajan eteisen seinälläni on roikkunut valtava juliste Monty Pythonin sketsistä Hassun kävelyn ministeriö. Siinä John Cleese koikkelehtii hattu päässään ja laukku kourassaan. Ehkä tämä kertoo jotain omasta faniudestani.

– Monty Python on ollut mullistava ja uraauurtava tekijä huumorin alalla monessakin mielessä. Heidän komediansa on sivistynyttä, nokkelaa ja aina hyvin tarkasti käsikirjoitettua, mutta jutut esitetään silti pöhköhuumorin keinoin ja teemoja paisutetaan äärimmäisyyksiin. Lisäksi he päästivät irti perinteisestä sketsimuodosta; jutut eivät välttämättä loppuneet punch lineen, vaan hiipuivat ja jatkuivat kenties joksikin toiseksi sketsiksi.

– Monty Pythonin huumori on vaikuttanut vahvasti myös Alivaltiosihteerin tapaan tehdä komediaa. Aloittaessamme radio-ohjelmien teon 1990-luvun alussa, oli meillä kaikilla omat suosikkimme, mutta Monty Python oli selkeä yhdistävä tekijä. Ohjelmissamme on ollut monia viittauksia heidän tuotantoonsa, sekä tarkoituksella että tiedostamatta tehtyjä.

– John Cleeseä en tietenkään tunne henkilökohtaisesti, mutta hän vaikuttaa ottavan työnsä hyvin tosissaan. Hänen huumorinsa kumpuaa monesti yhteiskunnallisista kysymyksistä ja hänellä on selvästi vahvat mielipiteet monista eri asioista. Hänelle huumorissa kyse ei ole pelkästä pelleilystä.

Petteri Summanen: ”Muotojen rikkoja”

– Kun juttelee omien kollegojen kanssa komediallisista vaikuttajista, Monty Pythonin nimi toistuu keskusteluissa jatkuvasti. Heidän esimerkkinsä on näkynyt suomalaisessa komiikassa aina jostain Velipuolikuusta (1983) ja Mutapainin ystävistä (1984) lähtien.

– Monty Python oli vallankumouksellinen tekijä muotojen rikkomisessa. Heidän töidensä hurja ristiriita ja koominen vääntö perustui useasti sivistyneen, täydellisesti hallitun puheen ja räävittömien juttujen yhteentörmäykseen. Erityisesti John Cleese hallitsi tällaisen ilmeettömän, aristokraattisen ilmaisun.

– Monty Pythonin esimerkki on vaikuttanut myös omaan tapaani käsittää komiikkaa. Esimerkiksi Studio Julmahuvia (1998) tehdessä kaikille oli itsestään selvää, että sketseissä käsiteltävät aiheet voivat olla myös hienovaraisiin nyansseihin perustuvia. Sisällön ei tarvinnut olla keskenään harmonista. Kaikki oli sallittua, kunhan muistaa olla rohkea.

– Suomalaisessa kupletti- ja huumoriperinteessä tällaiseen ei ennen Monty Pythonia ollut totuttu. Meillä vitseissä on pitänyt perinteisesti ilmeiden kautta alleviivata sitä, että nyt ollaan hauskuuttamassa. Sanoisin, että Monty Pythonista on ollut korvaamaton apu koko läntisen maailman tv-kulttuurin tekijöille.

John Cleese – Last Time To See Me Before I Die maanantaina 7.5. ja tiistaina 8.5.2018 Helsingin Kulttuuritalolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?