Viihde

Atomirotta nousi marginaalista menestykseen – Mikko Sarjanen päätyi lauluntekijäksi sattumalta: ”Siinä blaastattiin tarinat teksti edellä”

Julkaistu:

Atomirotta -yhtyeen solisti Mikko Sarjanen on toisen polven sanaseppo.
Yhtye on suosittu silloin, kun keikoilla käy väkeä, ja musiikki soi radiokanavilla.

– Tuvat ovat turvoksissa järjestään, Atomirotta -yhtyeen laulaja Mikko Sarjanen, 43, sanoo bändinsä keikoista.

– Ja yksittäiset biisit ovat soineet joka puolella Radio Suomesta SuomiPopiin.

Kyllä – Atomirotta on lyönyt itsensä läpi laajalla rintamalla. Äskettäin kolmannen albuminsa julkaissut yhtye kelpaa erilaisille yleisöille. Se keikkailee niin hevi- kuin hiphop -yleisönkin paikoissa sekä ties missä pienissä rokkiklubeissa ja paikallisbaareissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tänään torstaina alkaa kova putki: kolme iltaa suomalaisen rockin pääkallonpaikalla, Helsingin Tavastialla.


Menestyksensä yhtye on saavuttanut esittäytyen keikoilla ahkerasti suomalaisyleisölle runsaan neljän vuoden ajan. Työ on palkittu eikä bändin ole tarvinnut tehdä taiteellisia myönnytyksiä. Se on monelle nykyaikaisen steriiliksi hiottua hittisoundia kammoavalle raikas tuulahdus musiikista, jota he ovat tottuneet pitämään ”aidompana”.

Yhtyeen suosioon nähden sen solisti, Mikko Sarjanen tunnetaan yllättävän huonosti.

Mikä hän on miehiään?

Ensin pitää matkustaa Itä-Helsinkiin ja katsahtaa viime vuosikymmenen alkupuoliskolle. Nuori kirjallisuuden opiskelija Sarjanen Helsingin Yliopistosta alkoi tehdä lähiöromanttista, lainsuojattomia tarinoita sisältänyttä räppiä Notkea Rotta -ryhmässä.

– Siinä blaastattiin tarinat ihan teksti edellä. Atomi on Notkeaan Rottaan verrattuna enemmän mietittyä rokki- ja poppitouhua, Sarjanen vertaa.


Sarjasen sanoitukset ovat elämänmakuisia, ne piirtävät kuvaa tulkitsijastaan laitapuolenkulkijana, kovia kokeneena lähiöiden kasvattina.

Se ei ole koko totuus – jos totuus nimeksikään, laulujen tarinat ovat tarinoita. Sarjanen on toki kotoisin ulkopuolisten usein kauhistelemasta Itä-Helsingistä.

– Siellä tuli pyörittyä kaikenlaisissa porukoissa, hän sanoo.

Ja mitä elämänhallintaan tulee, niin tätäkin haastattelua tehtiin kyllä olutravintolassa Sarjasen ehdotuksesta, mutta hän joi vain teetä. Haastattelusta hän poistui urheilemaan.

Sarjanen on myös toisen polven runoilija, joka tosin itse ajautui kirjallisuuden ja kirjoittamisen pariin vähän vahingossa.

– Olin työttömille nuorille tarkoitetussa tapaamisessa, kun näin ilmoitustaululla Mediakylpylä -nimisen paikan ilmoituksen. Siellä oli jo kurssi täynnä, mutta pääsin sisään peruutuspaikalle. Sain sitten kirjoittamistani jutuista sellaista palautetta, että niissä on voimakas kaunokirjallinen ote, Sarjanen muistelee.


Tämä johti yliopisto-opintoihin. Yllättäen kaksi muuta kotimaista kirjallisuutta opiskelemaan tuolloin valittua ”jätkää” oli myös Sarjasen vanhoja tuttuja jo nuoruuden räppiharrastuksista ja musiikkipainotteiselta yläasteelta Helsingin Kruununhaasta.

– Oli hauska sattuma, että Rimmisen Mikko (sittemmin kirjallisuuden Finlandia -palkinnon voittaja) ja Penttisen Ville (räppäri Ville Kalliosta) pääsivät sisään samaan aikaan.

Sarjasen isä oli runoilija Leif Färding (1951–1983), jonka runot nauttivat yhä kulttimainetta.

Sarjanen ei koskaan suunnitellut ryhtyvänsä jatkamaan isänsä työtä, mutta sattumien kautta niin on käynyt. Runous, kirjallisuus, rap- ja rock -sanoitukset – samaa kamaahan ne kaikki ovat, kun oikein silmin katsotaan.

– Ei se omena sitten niin kovin kauas puusta pudonnutkaan, Sarjanen naurahtaa.


Hän korostaa, että Atomirotan ja sen sanoitusten maailma ei kuitenkaan ole vain hänen luomansa. Bändiin kuuluvat hänen lisäkseen tuottaja-kosketinsoittaja J. Pajulaakso sekä bändin kuuluisin jäsen, jo 1980-luvulla legendaarisessa Smack -yhtyeessä soittanut kitaristi Rane ”Rane Raitsikka” Jäntti.

– Välillä kuuntelen lavalla vieläkin ihan fanina, kun Rane soittaa. Se on niin tajuton kitaristi, Sarjanen kehuu.

– Nykyisin tässä on vaan se pieni kuilu sinne yleisön puolelle niin, että välillä pitää papattaa jotain itsekin.

Atomirotta esiintyy Helsingin Tavastia-klubissa tänään, perjantaina ja lauantaina.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt