Yllätyskäänne The Crown -tähtien palkkakohussa: kuningatar Elisabetin näyttelijä tienasi vähemmän kuin vastanäyttelijänsä – sai nyt jättikorvauksen - Viihde - Ilta-Sanomat

Yllätyskäänne The Crown -tähtien palkkakohussa: kuningatar Elisabetin näyttelijä tienasi vähemmän kuin vastanäyttelijänsä – sai nyt jättikorvauksen

Kuningatar Elisabetia näytellyt Claire Foy tienasi vähemmän kuin prinssi Philipiä näytellyt Matt Smith. Lehtitietojen mukaan palkkaero on korjattu jälkikäteen.

Kuningatar Elisabetia näytelleen Claire Foyn ja prinssi Philipiä näytelleen Matt Smithin eriävät palkat johtivat kohuun maaliskuussa.

2.5.2018 15:04

Kuningatar Elisabetin elämästä kertovan huippusuositun The Crown -sarjan fanit tyrmistyivät maaliskuussa, kun ohjelman tuottaja paljasti päätähtien palkkaeron. Kuningatar Elisabetia näytellyt Claire Foy tienasi vähemmän kuin Elisabetin puolisoa prinssi Philipiä näytellyt Matt Smith.

Foy nettosi roolistaan tiettävästi arviolta 40 000 dollaria (reilu 32 000 euroa) per jakso. Smithin palkkaa ei ole julkisuudessa kerrottu. Mediatietojen mukaan palkkaero on kuitenkin kohun myötä korjattu. Daily Mailin haastattelema nimetön lähde kertoi, että Foylle maksettiin jälkikäteen summa, joka vastasi palkkojen erotusta.

– Kaikki ratkaistiin sopuisasti, lähde sanoi.

Claire Foy ja Matt Smith kuningatar Elisabetina ja prinssi Philipinä.

Daily Mailin mukaan Foy sai 200 000 puntaa (reilu 226 000 euroa) hyvitykseksi palkkaerosta. Tuotantoyhtiö ei ole vahvistanut tietoa.

Myös Matt Smith antoi viime viikolla julkaistussa haastattelussa ymmärtää, että palkkaeroon oli puututtu.

– Claire on yksi parhaimpia ystäviäni ja mielestäni meille tulisi maksaa saman verran ja reilusti ja kaikkien pitäisi olla tasa-arvoisia, Smith kommentoi palkkaeroa The Hollywood Reporterille.

– Tuen häntä täysin ja olen iloinen siitä, että asia ratkaistiin ja se on hyvitetty, koska niin kuuluikin tapahtua.

Smith ei kuitenkaan haastattelussa tarkentanut, miten palkkaero oli hyvitetty.

Claire Foy ja Matt Smith ovat tosielämässä ystäviä.

Palkkaero tuli ilmi, kun Netflix-sarjan tuotantoyhtiön edustaja lipsautti asian konferenssissa.

Tuottajien mukaan syynä palkkaeroon oli se, että Smith oli tunnetumpi kuin Foy. Smith oli The Crownin kuvausten alkaessa tunnettu näyttelijä, sillä hänet nähtiin BBC:n Doctor Who -sarjassa vuosina 2010–2013. Foylla oli rooli Golden Globe -palkitussa minisarjassa Wolf Hall, mutta muuten näyttelijällä ei ollut taustallaan suuria rooleja.

Katsojat järkyttyivät siitä, etteivät hittisarjan päätähdet saaneet samaa palkkaa.

Katsojat eivät voineet ymmärtää, miksi Claire Foy sai roolityöstään vähemmän palkkaa kuin vastanäyttelijänsä.

– The Crown on upeaa ja laadukasta tv:tä. Mutta jokainen fani tietää Claire Foyn olevan SE näyttelijä, joka sai ohjelman loistamaan. Hänen kuvauksensa nuoresta kuningatar Elisabetista on todella poikkeuksellisen taitava roolityö. Kenenkään ei tulisi tienata enemmän kuin hän, The Atlanticille kirjoittava talousasiantuntija ja sarjan fani Gene Sperling kritisoi Twitterissä.

– Tämä on niin raivostuttavaa. Buu Netflix. Maksaisitko enemmän Watsonille kuin Sherlockille? Maksaisitko enemmän Jesse Pinkmanille kuin Walter Whitelle? Claire Foy on tähti, BBC:n Toronton-kirjeenvaihtaja Robin Levinson King kirjoitti.

Tuotantoyhtiöstä sanottiin tuolloin, että jatkossa kukaan sarjassa ei saisi suurempaa palkkaa kuin kuningattaren näyttelijä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?