Maisa Torppa, 27, sai tarpeekseen blondin bimbon esittämisestä – muutti elämänsä täysin: tahtoo olla varoittava esimerkki julkkiksiksi pyrkiville nuorille

Kun Maisa Torppa oli 17, hän ponnahti Miss Bikini -kisasta julkkikseksi. Viime syksynä hän sai tarpeekseen bimbon blondin maineesta ja ilmoitti lopettavansa julkisen uransa. Nyt hän kertoo, miksi.

2.5.2018 11:49

Syyskuussa 2017 Maisa Torppa julkaisi poikkeuksellisen somepäivityksen. Kuva oli tavallista Torpan Instagram-sisältöä: hymyilevä selfie, mutta teksti tuli monelle yllätyksenä: Maisa ilmoitti lopettavansa julkisen uransa.

– Täysin loppuun kulutettuna ja henkisesti lyötynä mä lopetan tämän päivityksen myötä julkisen urani, Torppa kirjoitti.

Päivityksen jälkeen Maisa vieraili vielä yhdessä netti-tv-sarjassa, mutta sen jälkeen hän kieltäytyi visusti haastattelupyynnöistä. Nyt seitsemän kuukautta myöhemmin Maisa on valmis kertomaan julkisuuden varjopuolista. 27-vuotias Torppa tahtoo olla varoittava esimerkki julkkiksiksi pyrkiville nuorille.

Jokin Maisan olemuksessa on selvästi muuttunut: hoikka nainen on entistä hoikempi ja puhuu sanomisiaan punniten hiljaiseen ääneen. Välillä kyyneleet nousevat silmiin, kun hän kertaa rankan vuoden tapahtumia.

Maisan laihtumista on ruodittu törkein sanankääntein netissä. Muun muassa Maisan Instagram-kuviin on tullut tekstejä, joissa hänen on haukuttu näyttävän keskitysleirin vangilta. Maisa ei kommenteista välitä, hän on jo vuosia sitten turtunut niihin.

– Viimeiset puoli vuotta on ollut niin rankkaa, että minulta putosi painoa yli 12 kiloa, Maisa sanoo ja jatkaa:

– En todellakaan ole laihduttanut, vaan painoni putosi huomaamatta. Olen yrittänyt saada sitä takaisin.

Maisan vanhemmat ovat aina vastustaneet tyttärensä julkisuutta, siksi he ovat helpottuneita Maisan uudesta elämänsuunnasta.

Maisa toteaa, että viime syksynä ulos purkautui kaikki se ahdistus ja sonta, mitä julkisuus hänen elämäänsä on vuosien varrella tuonut. Torppa sanoo, että pisteenä i:n päälle olivat juorulehden jutut, joista Maisa tai hänen läheisensä eivät häntä tunnistaneet.

– Olen katsonut otsikoita ja miettinyt, että kenestä nuo jutut oikein kertovat, koska minun elämästäni ne eivät todellakaan ole, Maisa huokaa ja jatkaa:

– Olen ollut tosi naiivi. Huomasin, etten pystynyt millään tavalla hallitsemaan julkisuutta.

Maisa on joutunut vuoden sisään kärsimään myös rankasta nettihäiriköinnistä, jonka aikana häirikkö kiusasi myös hänen kihlattuaan, rallikuski Jari-Matti Latvalaa ja tämän vanhempia. Piinaava häirintä päättyi vasta, kun Maisa kertoi blogissaan keski-ikäisen naisen häiriköivän häntä.

Maisa myöntää julkisuudesta olleen myös paljon hyötyä: hän on saanut työskennellä unelmien työprojektien parissa, kuten juontajana. Mutta hinta on ollut kova.

– Elämäni on ollut niin paljon parempaa ja rauhallisempaa sen jälkeen, kun jättäydyin kaikesta pois.

Kaikista eniten Maisaa häiritsee julkisuudessa se, millaisena hänet nähdään. Maisa sanoo tehneensä aikoinaan itsestään tarkoituksella stereotyyppisen blondin bimbon, sillä se myi. Nykyään julkisuuskuva häiritsee häntä.

– Blondin bimbon roolillahan olen tehnyt kaikki tv-ohjelmatkin. Tykkään höpöttää ja heittää juttuja, koska tiedän, että ne viihdyttävät ihmisiä. Tv-minä on ihan päinvastainen verrattuna siihen, mitä olen arkena.

Rallikuski Jari-Matti Latvalasta Maisa löysi rinnalleen miehen, jonka vierellä tahtoo olla loppuelämänsä. Heti kun ralliaikataulu sallii, pari avioituu.

Maisa ponnahti julkisuuteen 17-vuotiaana vuonna 2009 Miss Bikini -kisan myötä, jolloin hän esiintyi myös Rantalentis-ohjelmassa. Sittemmin Torppa on nähty lukuisissa tosi-tv-ohjelmissa, kuten Viidakon tähtösissä, Tuurin kyläkaupasta kertovassa sarjassa ja Aurinkorannan tähtösissä.

– Ei roolini aluksi ollut tietoista, mutta minun oli helpompi esittää kuvauksissa erilaista verrattuna siihen, millainen oikeasti olen. Kun huomasin, että se viihdyttää ihmisiä, innostuin vetämään roolia entistä enemmän. Huomasin, että tämä on sellainen asia, jota ihmiset haluavat minusta nähdä.

– Onhan blondina bimbona olo myös ollut minulle suuri suojamuuri. Ennen ajattelin, että riittää, että läheiseni tietävät millainen oikeasti olen ja kenenkään muun ei sitä tarvitse tietää.

Millainen sitten on se Maisa, jota suuri yleisö ei pääse näkemään?

– Olen oikeasti todella haavoittuva ja epävarma. Julkinen persoonani on itsevarma ja töksäyttelevä. Se on paljon vahvempi henkilö kuin minä olen.

– Tavallinen minä leipoo himassa pullaa, käy töissä ja opiskelee. Ja sitten me Jari-Matin kanssa odotamme hirveästi, että takapihamme linnunpönttöön tulisi lintuja, Maisa naurahtaa.

Vuonna 2012 Maisa Torppa nähtiin muun muassa Viidakon tähtöset -tosi-tv-sarjassa.

Tällä hetkellä Maisa opiskelee samanaikaisesti lähi- ja sairaanhoitajaksi ja suorittaa myös lukio-opintoja. Suurimpana unelmana on työskennellä jokin päivä kätilönä.

– Lapsen syntymä on maailman kaunein tapahtuma ja minusta olisi ihanaa olla fyysisesti ja henkisesti auttamassa siinä ihmisiä. Olen ollut mukana muutaman ystäväni synnytyksessä ja olen itse synnyttänyt. Se on mielestäni ihanaa ja upeaa.

Vaikka Maisa itse on ollut julkisuudessa esillä runsaasti, 5-vuotiasta Leo-poikaansa, hän on pyrkinyt suojelemaan.

– Suojelen aina poikaani. Se, että jos somessani ei ole kuvia pojastani, ei tarkoita sitä, ettei hän olisi elämässäni. Minua on siunattu maailman täydellisemmällä lapsella.

Vielä lopuksi Maisa tahtoo kertoa esimerkin siitä, miten julkinen ammatti voi vaikuttaa jo valmiiksi hauraan teinitytön elämään.

– Olin kuudennelta luokalta lähtien joutunut kuulemaan, kuinka minulla ei ollut rintoja. Sitä jatkui myös koko yläasteen ajan.

Kun Maisa sitten 17-vuotiaana oli bikinikuvauksissa, kuvaajan sanat olivat liikaa.

– Muistan, kuinka minulle sanottiin: ”Olet muuten täydellinen paketti, mutta sinulta puuttuu rinnat.”

Silloin ja siinä Maisa päätti, että kukaan ei enää ikinä saa sanoa hänelle samaa.

– Olen vääristä syistä muokannut itseäni ja ulkonäköäni.

–Olen huomannut, että tv-ohjelmien tuotantoyhtiöt tahtovat minut edelleen bimbona. Jos yritän olla oma itseni, se aiheuttaa hankaluuksia.

Maisa muistaa myös eräät bikinikuvaukset 18-vuotiaana, jolloin häntä painostettiin vasten tahtoaan poseeraamaan yläosattomana.

– Kuvaaja sanoi, että poseeraa ilman yläosaa tai muuten me valitsemme sinusta lehteen kaikkein rumimmat kuvat. Nykyään sanoisin, että antaa palaa, mutta 18-vuotiaalle se oli kova pala.

Kun Maisa 18-vuotiaana meni kauneusleikkaukseen, hän luuli koko elämänsä muuttuvan.

– Kuvittelin, että itsetuntoni nousee heti, kun herään leikkauspöydältä ja olen yhtäkkiä sinut itseni kanssa. Ehkä minä jokin päivä opin hyväksymään itseni, harmittaa, ettei se päivä ole tullut vielä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?