Milana Mišicin ja suvun välirikko – nyt puhuu Laila Kinnusen Ritva-sisko: Erilainen näkemys perheen tragediasta - Viihde - Ilta-Sanomat

Milana Mišicin ja suvun välirikko – nyt puhuu Laila Kinnusen Ritva-sisko: Erilainen näkemys perheen tragediasta

Pauliina Yli-Suvanto (vas.) ja Ritva Sammalkorpi muistavat tapahtumat toisin kuin Milana Mišic.

Julkaistu: 29.4.2018 7:03

Laila Kinnusen Ritva-sisko, 81, suree perheensä ja Lailan Milana-tyttären välien viilenemistä. – Emme ole tehneet hänelle mitään pahaa.

Iskelmätähti Laila Kinnunen kärsi vakavasta alkoholiongelmasta, eikä pystynyt huolehtimaan tyttärestään Milana Mišicistä. Milana kasvoi mumminsa luona, mutta oli myös läheisissä väleissä tätinsä perheen kanssa. Tädin perhe ja Milana ajautuivat kuitenkin välirikkoon Lailan kuoleman jälkeen.

Jotta asian voi ymmärtää täysin, pitää tehdä aikahyppy 1960-luvulle.

– Olimme Lailan kanssa kuin paita ja peppu, sisko Ritva Sammalkorpi, 81, sanoo ja katsoo kaukaisuuteen.

Sitten Laila-sisko alkoi menestyä. Lasse Pihlajamaa otti nuoren Lailan kiertueelle jo 16-vuotiaana.

– Raimo-veli innosti Lailaa menemään Lassen luokse. Ennen Lailaa Lassen luona oli käynyt sata ehdokasta, mutta siskoni lauloi itsensä Lassen sydämeen.

Laila lähti jo varhain kiertueelle. Työt Essolla ja iltakoulu jäivät sikseen, kun laulujen lunnaat piti lunastaa.

Laila oli jonkin aikaa naimisissa italialaisen muusikon Armando Fugazzan kanssa, mutta sitten hän tapasi näyttelijä Ville-Veikko Salmisen. Siitä alkoi iskelmätähden alamäki.

– Lailan ihastuminen Ville-Veikkoon oli katastrofaalinen juttu. Yhtäkkiä Lailan rahat rupesivat häviämään. Ville-Veikko väärensi Lailan nimen vekseleihin. Kaikki tämä selvisi vasta kun ulosottomiehet tulivat Lailan ovelle.

Rahahuolet ja väkivaltainen mies saivat ennen lähes täysin raittiin Lailan tarttumaan pulloon.

– Laila saattoi ennen ottaa pienen lasin sherryä. Nyt hän tarttui pulloon yhä useammin, kun rahahuolet painoivat. En tajunnut aluksi, kuinka suurista rahoista oli kyse. Lisäksi hain Lailan usein luokseni hakattuna ja piestynä, mutta hän ei halunnut ilmoittaa Ville-Veikosta poliisille.

Myös Milana kertoo kirjassaan Elämäni Laila Kinnusen tyttärenä (Like 2018) Ville-Veikon juomisesta.

– Juhlimisesta pitävän Ville-Veikon kanssa (äidin) juominen alkoi luisua liiallisuuksiin. Perheen kesken puhuttiin Ville-Veikon äkkipikaisuudesta, ja myöhemmin äiti kertoi haastatteluissa Ville-Veikon olleen myös väkivaltainen. Ville-Veikko kielsi tiukasti kaiken väkivallan.

Kuvassa Laila Kinnunen ja pieni Milana.

Liitto oli lyhyt. Laila tapasi kiertueella jugoslavialaisen muusikon Milan ”Miso” Mišicin.

– He olivat yhdessä salaa. Sitten kerroin Lailalle odottavani lasta. Pari kuukautta myöhemmin myös Laila oli raskaana.

Milana syntyi ja Lailan elämä oli päällisin puolin kunnossa. Läheiset toki näkivät viinaa kuluvan enemmän kuin lääkärin määräyksessä luki.

– Hänellä oli aina pullo kassissa.

Pahimpaan välikäteen äidin juodessa jäi pieni Milana.

– Hain Milanan usein luokseni, kun Laila ei hakenutkaan häntä mummilasta, jonne oli vauvan jättänyt. Kotini Munkkivuoressa oli tytön ensimmäisiä pelastuspaikkoja.

Lopulta isovanhemmat saivat Milanan huoltajuuden tämän täytettyä seitsemän vuotta. Milanalle löytyi tukea myös viiden minuutin kävelymatkan päässä, sillä Ritva-siskon perhe oli muuttanut lähettyville. Saman ikäinen serkku, Pauliina, oli Milanalle kuin sisko.

– Milana istui usein mummilan ikkunalaudalla odottamassa äitiä, jota ei koskaan kuulunut. Kun hän alkoi itkeä, menimme lasteni kanssa hänen luokseen, Ritva kertoo.

– Milana istui usein sylissäni ja sanoi: älä Ritva anna viedä minua lastenkotiin. Laila oli nimittäin useasti pelotellut tytärtään lastenkotiin joutumisella.

– Laila pelotteli Milanaa sillä, serkku Pauliina Yli-Suvanto muistelee.

– Laila tuli mummilaan usein ison miesremmin kanssa ja me lapset pelkäsimme niitä miehiä.

Milana on kertonut pelänneensä myös Ritvan veljeä, Martti-enoa, joka saattoi olla humalassa äkkipikainen.

– Martti oli alkoholisti. Laila veti hänet siihen mukaan, Ritva-sisko myöntää.

Milana varttui isoäitinsä Kertun huomassa.

Sitten tapahtui jotain. Milanan ja Ritvan perheen välit viilenivät, kun Lailan kuolemasta oli kulunut pari vuotta.

– Milana heitti meidät ulos elämästään 16 vuotta sitten kuin märän rätin, Pauliina-serkku kertoo.

– 30 vuotta elämästään Milana vietti osana meidän perhettä. Minulla oli häät tulossa, kun Milana sanoi, ettei halua enää ikinä nähdä minua. Pyörrytti, niin pahalta se tuntui.

Milana itse kertoo tuoreessa kirjassaan, että hänen sukunsa suurin kirous on kateus ja siitä kumpuava katkeruus.

– Äiti kelpasi perheelle suosittuna tähtenä, mutta hänen heikkouksiaan ei hyväksytty. Uran alkaessa hiipua hänen kanssaan ei haluttu olla tekemisissä. Sen takia äiti oli ottanut perheeseensä etäisyyttä. Kun ei enää ollut äitiä, minä perin hänen paikkansa kaiken mahdollisen syntipukkina, Milana toteaa.

Ritvaa Milanan kommentit harmittavat.

– Lehdissä on ollut meitä loukkaavia juttuja, mutta emme ole tehneet hänelle mitään pahaa. Milanan tulisi syyttää tragediastaan äitiään, ei muuta perhettä.

Ritva korostaa, että Milana oli aina iloinen ja nauravainen tyttö, jolla oli toki paljon huolia, mutta myös paljon rakkaita läheisiä.

– Hän on kokenut paljon pahaa kaikkien näiden vuosien varrella, mutta hän oli pidetty ja rakastettu tyttö ja kuului meidän perheeseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?