Laura Birn, 37, paljasti IS:lle, miten hän nappasi ensimmäisen kansainvälisen roolinsa – käytännöt alalla muuttuivat nettiaikakaudella - Viihde - Ilta-Sanomat

Laura Birn, 37, paljasti IS:lle, miten hän nappasi ensimmäisen kansainvälisen roolinsa – käytännöt alalla muuttuivat nettiaikakaudella

Näyttelijä Laura Birnin menestys ulkomailla ei ole tullut ilman sitkeää työtä.

–Olen koekuvannut lukemattoman määrän rooleja, joita en ole saanut. Roolin saaminen ei ole helppo asia, mutta joskus asiat loksahtavat kohdalleen , näyttelijä sanoo.­

25.4.2018 7:02

Laura Birn, 37 vuotta, on yksi suomalaisista huippunäyttelijöistä, joka on onnistunut luomaan uraansa kansainvälisellä tasolla.

Näyttelijää ei nähdä kovin usein seurapiiritapahtumissa tai elokuva-alan pienemmissä tilaisuuksissa Suomessa. Huhtikuisena tiistaina tähti kuitenkin saapui Antti Luusuaniemen perustaman Red Carpet -elokuvafestivaalin pressitilaisuuteen tyylikkääseen Riviera-elokuvateatteriin Helsingin Kallioon.

Birn poseerasi tilaisuudessa lähes meikittömänä, valkoiseen ja yksinkertaiseen puseroon pukeutuneena. Hän sanoo olevansa hyvin iloinen työtehtävistä, joita on viime aikoina päässyt tekemään.

– Nämä tuotannot ovat olleet ihania ja tosi kiinnostavia. Olen nauttinut todella paljon, hän sanoo hymyillen.

Laura Birnin onnistunut roolityö Puhdistus-elokuvassa auttoi häntä saamaan kansainvälisen roolin.­

Tähti kertoo IS:n haastattelussa siitä, miten hänen kansainvälinen uransa lähti toden teolla käyntiin sen jälkeen, kun hänen roolisuorituksensa vuonna 2012 ilmestyneessä Puhdistus-elokuvassa sai arvostusta. Birn palkittiin parhaan naispääosan Jussi-palkinnolla roolistaan virolaisena Aliide Truuna.

Tämän jälkeen hänet kutsuttiin Berliiniin nousevien elokuvatähtien casting-tilaisuuteen. Hän onnistui nappaamaan roolin brittiläisessä The Ones Below -trillerissä.

– Kun elokuvaa alettiin roolittamaan, minua ehdotettiin ohjaajalle. Sitten menin koekuvauksiin ja teimme kuvaukset ohjaajan kanssa. Sitä kautta sain roolin, Birn kuvailee läpimurtoaan.

Näyttelijän mukaan pelkästään koekuvauksiin pääseminen on alalla valtavan työmäärän takana. Mukaan tarvitaan myös tuuria. Pitää olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

– Olen koekuvannut lukemattoman määrän rooleja, joita en ole saanut. Roolin saaminen ei ole helppo asia, mutta joskus asiat loksahtavat kohdalleen ja satut olemaan juuri oikeanlainen tyyppi, jota silloin etsitään.

Krista Kosonen ja Laura Birn esiintyivät molemmat Puhdistus-elokuvassa (2012). Birn sai roolistaan parhaan naispääosan Jussi-patsaan.­

Elokuvamaailma on muuttunut digitalisoituneella aikakaudella. Näyttelijöiden ei tarvitse enää juosta jokaisessa casting-tilaisuudessa jonottamassa.

– Nykyään koekuvausnauhat tehdään usein kotona omalla kameralla, ja sitten se lähetetään eteenpäin. Joissain tapauksissa se etenee siihen, että pääsee koekuvaamaan ohjaajan kanssa, Birn valottaa työtään.

Tällä hetkellä Birn kuvaa myöhemmin tänä vuonna ilmestyvää norjalaista Netflix-sarjaa. Kansainvälisten tuotantojen tekeminen ei hänen mielestään eroa millään tavalla merkittävästi Suomen rajojen sisällä työskentelemisestä.

– Työtä määrittää ennemminkin se, minkä kokoinen produktio on. Oman pienen haasteensa tuo se, jos työkieli ei ole oma äidinkieli. Se aktivoi aivolohkoista jotain ihan erilaisia puolia. Myös sosiaalinen kieli voi olla ihan toinen, hän pohtii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?