Maria Veitola avoimena elämä­kerrassaan: Veti suosikki­ohjelmaa lääke­koukussa ja hirveissä kivuissa – ”Oon käyny rajoilla”

Maria Veitola avaa uutuuskirjassaan suorasti elämänsä kipukohtia: parisuhteitaan, isänsä kuolemaa, mielenterveysongelmiaan, vuosien lääkekierrettä, syömishäiriötään ja romahtamisiaan.

19.4.2018 6:12 | Päivitetty 19.4.2018 9:12

Juontaja ja toimittaja Maria Veitola, 45, kertoo tuoreessa elämäkerrassaan Veitola (Johnny Kniga), miten arka pikkukylän tyttö päätyi miljoonien silmäparien eteen viime vuosien kiinnostavimpiin tv-ohjelmiin. Miten paniikkihäiriöstä kärsineestä naisesta tuli itsevarma tv-juontaja ja miten hän juonsi suurta talk show’ta samalla, kun söi keskushermoston lamauttavia lääkkeitä.

Elämäkertaan on koottu Veitolan aikakauslehtiin kirjoittamia päiväkirjamaisia kolumneja vuosilta 2002–2016 sekä hänen tuoreita kertomuksia elämästään.

Yllä olevalla videolla Maria Veitolan haastattelu Kultainen Venla -gaalassa.

Kaikki alkoi pikkukylästä Pohjois-Karjalasta. Veitola kuvailee kirjassaan itseään ujoksi ja araksi lapseksi, joka ei pitänyt esillä olosta tai ollut se luokan valovoimaisin tai mielenkiintoisin tyttö. Hän ei koskaan kokenut olevansa erityisen lahjakas tai taitava missään eikä lukion opinto-ohjaajakaan uskonut häneen.

Veitola halusi palavasti pois Imatralta ja päätyi lopulta Helsinkiin. Veruke pääkaupunkiin muutolle oli opiskelupaikka yliopistossa, vaikka todellisuudessa Veitola työskenteli taiteilijapiirien suosimassa Corona-baarissa ja vietti bilehuuruista elämää.

– Coronassa paskinta oli se, että juopot kulttuuripersoonat kouri mun takapuolta, kun blokkasin pöydistä tyhjiä tuoppeja. Parasta oli työkaverit, ihmisten tarkkailu ja mm. se, kun mulle tehtiin työvuoron aikana napalävistys takahuoneessa, Veitola kuvailee baarityötä kirjassaan.

Veitola vuonna 2001.

Veitolan vaiherikas mediaura alkoi 1990-luvulla Radio Cityllä, johon hän haki ystävän painostuksesta. Hän ei ollut koskaan kuvitellutkaan työskentelevänsä radiossa, mutta lähetti silti demonauhan kanavan päätoimittajalle.

– En mä edes tiennyt, mikä on demonauha. Pyöräilin kasetin kaa Stockalle ja latasin kasetin lasten lelulaitteeseen ja puhuin jotakin siihen mikkiin. Ei mitään mielikuvaa, mitä sanoin, Veitola kertoo elämäkerrassaan.

Vielä Radio Cityn aikaan Veitola oli maalaistyttö, joka opetteli haparoiden Helsingin tavoille. Hän teki dj-keikkaa ja oppi toimittamista oppisopimuskoulutuksessa. Työ pääkaupunkiseudulla suositulla radiokanavalla pakotti Veitolan hankkiutumaan eroon karjalan murteestaan.

– Puhetyylissä oli vähän hakemista, miten puhutaan autenttista stadia osaamatta sitä? Taisin kuulostaa välillä tamperelaiselta ja välillä turkulaiselta.

Veitola-kirjaan on koottu Maria Veitolan kirjoittamia päiväkirjamaisia kolumneja sekä hänen uusia tarinoita elämästään.

Suuren yleisön tietoisuuteen Veitola ponnahti Maria!-ohjelmasta. Suosittu talk show oli Veitolalle unelmatyö, mutta myös äärimmäisen rankka rupeama. Sen myötä hänestä tuli kiistelty ja jopa vihattu hahmo, jota haukuttiin surutta. Juontaja kertoi kohtaamastaan palautteesta IS:lle talvella:

– Sitten minusta alettiin puhua jonain kiusaajana ja vittumaisena suorasuuna. Niistä puheista en tunnistanut itseäni yhtään. Kaikki oli hallitsematonta.

Koska ohjelma herätti paljon keskustelua, yritti sen tiimi muuttaa räväkkää Veitolaa hillitäkseen palautetta.

– Mulle esitettiin toiveita, että voisinko olla vähän vähemmän kaikkea, mutta pitää silti katsojaluvut korkeina. Ja haastatella silti Johanna Tukiaista (vaikka en olis enää kolmatta kertaa halunnut), Veitola kertaa kirjassaan.

Veitola kertoi aiemmin IS:lle, että myös hänen ulkonäköönsä yritettiin vaikuttaa.

– Minulle ehdoteltiin, että voisinko pukeutua niin kuin normaalit naiset.

Vuonna 2009 Maria Veitola juonsi omaa Maria!-keskusteluohjelmaa, jonka vieraina nähtiin esimerkiksi Vesa Keskinen ja Johanna Tukiainen.

Pian paineet kasaantuivat: ohjelman suosiota syynättiin katsojalukujen avulla, mukaan otettiin raflaavia vieraita ja haastatteluista satoi entistä enemmän palautetta. Veitolan parisuhde mureni, sillä poikaystävä ei halunnut seurustella sellaisen henkilön kanssa, jonka kasvoilla mainostettiin jättimäistä ohjelmasatsausta bussipysäkeillä. Poikaystävä halveksi Veitolan mukaan hänen työtään, eikä hän pystynyt olemaan kotonaan oma itsensä.

Samalla kun Veitola veti viikoittain suoria lähetyksiä ja haastatteli Suomen mielenkiintoisimpia tähtiä, kamppaili hän jatkuvan kivun kanssa. Hän sairastui migreeniin, joka kroonistui ja johti vuosien lääkekierteeseen.

– Mä söin lukuisia keskushermostoon vaikuttavia eri estolääkkeitä. Nielin, imeskelin, piikitin reiteen ja sumutin nenään kohtauslääkkeitä. Mulle laitettiin botoxia niskalihaksiin. Mä vedin suoraa lähetystä monta vuotta ja aina oli orastava migreeni tai kunnon kohtaus päällä. Kokonaan kivuttomia hetkiä ei ollut, ja olin useamman kerran kuukaudessa päivystyksessä. Kehoon iskettiin kipu- ja lihasrelaksanttipiikkejä, Veitola listaa kirjassaan.

– En oo ikinä ollu itsetuhoinen, mut jossain vaiheessa mä olin kivusta niin loppu, että... kyllä mä oon käyny rajoilla, että oikeesti mietin, tappaisinko itteni. Ihan sen takia, että on niin lopussa siihen kipuun.

Veitola tajusi olevansa täysin lopussa. Hän oli elänyt viisi vuotta sumussa migreenin ja vahvan lääkityksen vuoksi ja päätti vieroittautua paniikkihäiriönsä takia syömistään mielialalääkkeistä sekä migreenin esto- ja kohtauslääkkeistä.

– Valvoin yöt, hikoilin järkyttävästi, palelin ja pelkäsin. Aivoissa tuntui sellaisia säväreitä, ihan kuin pikku sähköiskuja. Välillä kuulin ääniä ja näin näkyjä. Mutta jatkoin vaan. Pikku hiljaa.

Lääkekoukku helpotti, Veitola sai apua terapiasta ja myrkyllisen parisuhteen päättyminen auttoi. Migreenit olivat poissa, samoin pelko paniikkikohtauksista. Elämä voitti.

Maria Veitola on luonut pitkän uran media-alalla. Kaikki alkoi, kun nuori karjalaistyttö muutti Helsinkiin 1990-luvun alussa.

Yksi Veitolan uran vaikeimmista hetkistä koitti kuitenkin pian, kun Maria!-ohjelma lopetettiin. Keskusteluohjelmaa oli esitetty kolme vuotta ja Veitolalla oli vastassa yllätys: raskaustesti näytti positiivista ja hän odotti 38-vuotiaana ensimmäistä lastaan.

Uutinen otettiin Veitolan työpaikalla vastaan ristiriitaisesti. Hän kertoo kirjassaan, että sai lopulta potkut ohjelmasta raskautensa vuoksi.

– Kun kerroin raskaudesta duunissa, ensimmäinen reaktio oli, että ”et ole sitten kertonut, että sulla on ollut tällaisia suunnitelmia”.

Aluksi Veitolan tilalle sarjaan kaavailtiin Janne Katajaa, mutta ehdotus tuntui hänestä lähes absurdilta. Veitolan mukaan hänen annettiin ymmärtää, että kun hän olisi valmis palaamaan äitiyslomalta töihin, jatkuisi ohjelma vanhaan tapaan. Tilanne kuitenkin muuttui, kun Veitola saapui joululoman jälkeen töihin ja sai kuulla, että hänen ohjelmansa tilalle etsittiin uutta talk show’ta.

– Olin äimän käkenä. En nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin soittaa kanavan ohjelmapäällikölle, että mitä helvettiä. Hän totesi: ”Näin se nyt on. Sä olet itse tehnyt valintasi.”

Vuonna 2011 Maria!-ohjelman lopetuspäätöksen tehneet henkilöt ovat sittemmin siirtyneet Neloselta muihin tehtäviin. Nelonen Median nykyinen televisiojohtaja Ville Toivonen kertoo IS:lle, ettei Maria!-ohjelmaa jatkettu, sillä sen elinkaari oli lopussa.

– Maria!-ohjelmaa tehtiin Nelosella kuusi hyvää kautta. Jokaisella ohjelmalla on elinkaarensa ja tuolloin on kuudennen kauden jälkeen päätetty, että ohjelmaa ei tehdä enempää. Ohjelman katsojaluvut olivat myös tuolloin sen verran pienet, että jatkamiselle ei nähty tarvetta, Toivonen sanoo.

Kolme vuotta myöhemmin Veitolalle tarjottiin mahdollisuutta palata televisioon ohjelmassa, jossa yökyläiltäisiin julkkisten luona. Hän tarttui ehdotukseen, vaikka paluu ruutuun kauhistutti.

– En ollut ollut tv:ssä vähään aikaan, joten otin myös paineita siitä, jos ohjelma epäonnistuisikin, Veitola kertoi IS:lle talvella.

Veitolasta tuli samoihin aikoihin Radio Helsingin päätoimittaja, jona hän nykyäänkin työskentelee. Ujo karjalaistyttö oli kulkenut pitkän matkan syömishäiriön piinaamasta nuoresta vahvaksi feministiksi ja muodikkaan radiokanavan pomoksi.

– Muistan ajatelleeni, että mä olisin hyvä tähän, mutta en silti ehdottanut itseäni. Se tuntu liian itsekeskeiseltä idealta. Sit kun mua kysyttiin hommaan, olin aivan ällistynyt. En epäillyt sitä, ettenkö osais tätä duunia, vaan kelasin, että tässä on varmaan joku koira haudattuna, kun tähän halutaan nainen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?