Darude järkyttyi 8-vuotiaan poikansa kertomasta ilmiöstä – pureva tilitys muille vanhemmille: ”Puheet liikkuvat päähän ampumisessa” - Viihde - Ilta-Sanomat

Darude järkyttyi 8-vuotiaan poikansa kertomasta ilmiöstä – pureva tilitys muille vanhemmille: ”Puheet liikkuvat päähän ampumisessa”

8-vuotiaan pojan isän kirjoitus on noussut somessa huippusuosituksi, ja sitä on jaettu tuhansia kertoja.

Darude on 8-vuotiaan pojan isä.

18.4.2018 14:15

Maailmanmaineeseen Sandstorm-hitillään ratsastanut Darude eli Ville Virtanen ottaa rohkeasti kantaa lasten älylaitteiden käyttöön ja somekäyttäytymiseen Facebookissa.

Virtanen kertoo tiedostavansa, että muiden kasvatukseen puuttuminen on niin sanotusti ”räjähdysaltista osastoa”. 8-vuotiaan poikansa kertomien asioiden ja oman huolensa vuoksi hän halua enää pitää ajatuksiaan ominaan.

– 8-vuotiaan (tai 6v, 7v, 9v jne) ei kuulu pelata paljon vanhemmille tarkoitettua väkivaltaista peliä, jossa snaipataan, teurastetaan tai vaikka teilataan autolla ihmisiä, hän kirjoittaa julkaisussa.

– 8-vuotias muuten ihana enkelisi ei pysty hillitsemään itseään kielloistasi ja lupauksistaan huolimatta rajoittamattoman älypuhelimen käytössä, vaan käyttää mielin määrin esimerkiksi YouTubea ja voi törmätä siellä vaikkapa It-elokuvaan, aitoihin terroristien tekemiin kurkunkatkaisuvideoihin, mässäileviin hainpuremavideoihin, joissa ihmisen raajat ja suolenpätkät lentelevät, (kaikenlaiseen) pornoon, eikä todellakaan pysty käsittelemään em. tuomaa stimulaatiota ja hämmennystä ja pelkoa.

Virtanen vetoaa kirjoituksessaan muihin vanhempiin.

Virtanen painottaa, ettei 8-vuotias ole valmis käsittelemään myöskään sosiaalisessa mediassa kohdattavaa arvostelua ja kiusaamista. Lapset eivät myöskään osaa varoa pedofiilien ansoja.

– 8-vuotias ei ole valmis käsittelemään sosiaalimedian tuomaa avointa brutaalia ilkeää arvostelua ja ryhmistä ulos sulkemista, (mm. Instagram, SnapChat, WhatsApp) eikä osaa varoa pedofiilien tms. petojen ansoja.

Virtanen korostaa, että heidänkin perheensä käytetään älylaitteita. Vanhemmat ovat kuitenkin asettaneet lapselleen tiukat rajat niiden käytön suhteen. Miestä sapettaa, että hänen poikansa kärsii sen takia, että muiden lasten vanhemmat antavat lastensa tehdä, mitä huvittaa ikärajoista välittämättä.

– Jotkut lapset eivät kutsu kylään, kun poika ei saisi eikä ehkä aina haluakaan pelata (ainakaan pelottavia pelejä). Toisaalta toki tiedän, että joissain paikoissa hän käy mielellään sen takia kylässä, kun siellä pelataan. Koulumatkalla on näytetty mm. K16 kauhuelokuvaa ja poika on sen takia kysellyt tappajaklovneista ja nähnyt painajaisia vähän väliä jo viikkoja.

– Ilman puhelintakin matkassa puheet liikkuvat kuulemma päähän ampumisessa ja veren lentämisessä kun kaula katkeaa leffassa, tai zombeissa ja vampyyreissa. WTF? Oikeasti? 8-vuotiailla?

Virtanen tuumaa, että vanhempien tulisi epäsuosionkin uhalla rajoittaa lasten älylaitteiden käyttöä. Jos lapselle annetaan puhelin, sitä tulisi käyttää vain puhelimena. Viestitkin olisi hyvä tarkistaa tasaisin väliajoin.

– Monet lapset nykyään eivät osaa ja halua leikkiä, vaan ovat totaalisen hukassa, kun puhelimen, tabletin tai konsolin ottaa pois.

Julkaisu on noussut Facebookissa suursuosioon. Sitä on jaettu yli 3000 kertaa ja siitä on tykännyt yli 7000 käyttäjää. Monet ovat kommenteissa Virtasen kanssa täysin samaa mieltä.

– Erinomainen kirjoitus. Vaikka toteat, ettet ole lääkäri tai kasvatusalan ammattilainen, niin tuot asian esille ”kansankielellä”, juuri niin kuin pitääkin. Itse, valitettavasti, näen tätä päivittäin työssäni kasvatusalalla. Lasten levottomuus kasvaa.

– Niin hyvä kirjoitus! Päiväkodissa töitä tekevänä on päivittäin nähtävissä seuraukset.

– Loistavasti kirjoitettu ja niin pitää paikkaansa. Meillä kohta 6v tyttö ja ruutuaikaa rajoitettu eikä ole omaa Ipadia eikä kännykkää. Itse valvon ja kuuntelen ainakin toisella korvalla kun padin saa käyttöönsä ja ainoastaan lastenohjelmia varten.

– Juuri näin. Jos edes niiden ikärajojen verran viitsisivät vaivautua jos eivät muuten osaa.

– Kiitos. Nyt jätän todellakin sen Fortniten lataamatta mitä poika on kärttänyt pari päivää.

–  Pisti todella ajattelemaan... Oman haasteensa tuo myös asetelma, jossa perheessä on monta vuotta vanhempia sisaruksia, joiden kautta pienempien tietoisuuteen päätyy myös asioita, joita ei pitäisi... Hankalaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?