Ville Juurikkalalle ovat poseeranneet rokkarit ja seurapiirikaunottaret – näin suomalaismiehestä tuli kansainvälisten tähtien luottokuvaaja

Valokuvaaja ja video-ohjaaja Ville Juurikkala asui Hollywoodissa komeassa talossa ja ajoi Jaguarilla. Sitten hän vaihtoi Los Angelesin Lohjaan. Moni ei ymmärrä, miksi.

21.4.2018 15:38

Kun ihmisen saatavilla on valtava määrä rahaa ja valtaa, hän alkaa toimia äärirajoilla – ja usein niidenkin yli.

Sen valokuvaaja ja video-ohjaaja Ville Juurikkala, 38, oppi viihdeteollisuuden pääkaupungissa Los Angelesissa.

– Los Angeles on hurja maailma, jossa kaikki kärjistyy menestyksen aiheuttamiin paineisiin. Ensin on valtava paine päästä huipulle ja sen jälkeen pysyä siellä, Juurikkala kuvailee.

Hän muutti kymmenen vuotta sitten keskelle Hollywoodin kimallusta. Kansainvälisten rocktähtien luottokuvaajalla oli pian komea talo ja oma Jaguar.

Loppuvuodesta 2016 Juurikkala vaihtoi Losin glamourin Lohjan juurevaan maaperään. Monen on ollut vaikea ymmärtää päätöstä.

Elämänmuutos perustui maailman arvokkaimpaan asiaan: perheeseen. Juurikkalalla ja hänen vaimollaan on kolme alle kouluikäistä lasta, kaksi tyttöä ja esikoispoika.

– Töitä olisi enemmän, jos olisin Los Angelesissa koko ajan, mutta järkevä perhe-elämä vaatii valintoja. En voi aina valita asioita, jotka kasvattaisivat menestystä. Perhe on kaikista arvokkainta.

Työmatkat tuppaavat olemaan pitkät: Juurikkala ravaa kuvauskeikoilla vanhassa kotikaupungissaan Lohjalta käsin. Olennaista kuitenkin on, että hän saa nykyään tehdä unelmatyötään omilla ehdoillaan.

Ville Juurikkala Helsingin taidemuseossa ”HIM: Right Here In My Eyes” -näyttelyssään kesällä 2017.

Los Angelesissa selvitäkseen osa valitsee äärimmäisen terveellisen elämäntavan, osa hakee helpotusta rankasta bilettämisestä. Juurikkala on kokenut molemmat puolet.

– Äärimmäiset valinnat ovat hurjan tilanteen inhimillisiä seurauksia, mutta sen varsinaisen hurjuuden ja rajuuden aiheuttavat joka puolelta vyöryvät paineet ja vaatimukset, hän toteaa.

Viihdeteollisuuden menestyjillä on taloudelliset mahdollisuudet ylilyönteihin.

– Menestys on hurja päihde, joka aiheuttaa kovaa riippuvuutta. En ole itsekään siitä täysin vapaa, vaikka olenkin nyt downshiftannut. Olen vapauttanut itseäni menestyspaineista, mutta tiedostan olevani edelleen riippuvainen. Teen töitä sen eteen, että elämäni pysyisi tasapainossa.

Juurikkala ei päässyt opiskelemaan valokuvausta Taideteolliseen korkeakouluun, mutta kelpasi Los Angelesiin imagostaan äärimmäisen tarkkojen tähtien luottokuvaajaksi. Slash ja Steven Tyler kuuluvat supernimiin, jotka ovat halunneet Juurikkalan kuvaavan itseään. Hän kuvasi myös YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin muotokuvan tämän siirtyessä toisiin tehtäviin. Juurikkalan kuvat ovat olleet näytteillä muun muassa New Yorkin arvostetussa Morrison Hotel Galleryssä.

 Paris Hilton yllätti: hänkin nukkui kiertue bussin pikkupunkassa.”

Ville Juurikkala kuvauksissa Los Angelesissa.

Kansainvälinen ura eteni harppauksin. HIM- ja the 69 Eyes -yhtyeistä otetut kuvat innostivat amerikkalaisen rockyhtye Good Charlotten kärkinimet, kaksoset Benji ja Joel Maddenin pyytämään Juurikkalaa kiertueensa kuvaajaksi. Benji seurusteli tuolloin perijätär Paris Hiltonin kanssa ja Joel seurapiirijulkkis Nicole Richien kanssa.

– Paris Hilton yllätti, koska hän matkusti kiertuebussissa kuten muutkin. Englannissa välimatkat keikkakaupunkien välillä ovat niin lyhyet, että hän olisi voinut reissata limusiinilla ja yöpyä hotelleissa, mutta hän nukkui bussin pikkupunkassa kuten muutkin.

Nykyään Benji on naimisissa näyttelijä Cameron Diazin kanssa ja Joelilla on vaimonsa Richien kanssa kaksi lasta. Juurikkala tekee edelleen säännöllisesti yhteistyötä yhtyeen kanssa.

Juurikkalan ohjaamien kansainvälisten videoiden budjetit ovat kymmenkertaisia verrattuna suomalaisbudjetteihin. Hän myös kuittaa työstään kunnon korvauksen.

– Amerikassa palkkiohaarukka on laaja, mutta kautta linjan palkkiot ovat korkeita, koska niistä menee osa managereille ja lakimiehille.

Unelmauran löytymisestä Juurikkala antaa kiitosta äidilleen, palkitulle elokuvaohjaajalle Kaija Juurikkalalle.

Nuoren pojan aikeena oli tulla muusikoksi. Hän asui 12-vuotiaana tovin Englannissa perheensä kanssa.

– Kuvasin siellä kaikenlaista äidin videokameralla. Äidin mielestä jälki oli sen verran lupaavaa, että hän suositteli kuvaamista ammatiksi. Aloin miettiä elokuvien kuvaamista.

Kokenut elokuvaaja opasti, että ensin kannattaisi opetella valokuvaamista.

– Valokuvaaminen vei nopeasti mennessään, kun alkoi tulla asiakkaita.

Vähän ennen viime joulua Kaija Juurikkala, 58, sairastui vakavasti. Aivoverenvuoto vei liikunta- ja puhekyvyn. Poika vietti reilun viikon äitinsä luona teho-osastolla Kuopiossa.

– Itkin monena päivänä. Varsinkin alussa kaamea asia pysäytti, kun kaikesta oltiin epätietoisia. Onhan epätietoisuutta edelleen, mutta nyt pystymme kommunikoimaan ilman puhetta. Äidin silmistä ei enää paista hätä, vaan katseeseen on tullut tyyneyttä. Luin äidille sairaalassa Pikku prinssi -kirjaa, jota hän oli lukenut minulle ollessani lapsi.

Äidistä puhuminen itkettää Ville Juurikkalaa.

Monikerroksisen ja elämänviisauksia sisältävän tarinan valinnalla oli tarkoituksensa.

– Vielä ei ole täyttä varmuutta, millä tasolla hänen mielensä toimii. Jos mieli ei sattuisikaan olemaan ihan kunnossa, tarina sopii kaikenikäisille. Vahvasti on kuitenkin havaittavissa, että hän on täysin terävä, vaikka ei pysty ilmaisemaan itseään puhuen.

 Äiti ei tule ikinä samaksi kuin ennen, mutta uskon hänen toipuvan ja palaavan entistä viisaampana.”

Juurikkala liikuttuu: äidistä puhuminen itkettää.

– Tiedän, ettei äiti tule olemaan enää ikinä sama kuin ennen, mutta uskon hänen toipuvan ja palaavan entistä viisaampana. Olen jo näkevinäni, että hänen silmiinsä on syttynyt uutta viisautta.

Nyt Juurikkala osaa olla tyytyväinen, ettei äidin ole tarvinnut koskaan surra hänen menetystään. Pahimpina aikoina sekin oli lähellä.

– Olin kolmekymppisenä lähempänä kuolemaa kuin nyt, kohta kymmenen vuotta vanhempana. Se oli hurjaa aikaa. Silloin minä olin se, joka makasi teholla letkuissa.

Alkoholi vei miestä. Juurikkala aloitti juomisen teini-ikäisenä.

– Olen aika herkkä ja herkät lähtevät helposti kaikenlaiseen imuun. Menin rankasta bilettämisestä sisäisesti rikki. Välillä keskityin tiukasti töihin, mutta kun Losiin tuli bilekavereita, tempauduin mukaan menoon.

Juurikkala oli juuri täyttänyt 30 vuotta, kun hän päätti laittaa elämänsä uusiksi. Hän lähti kirjailija Paulo Coelhon inspiroimana kuuluisalle Santiago de Compostelan vaellusreitille Espanjaan.

– Lähdin sillä ajatuksella, että tyhjennän pöydän. Kävelin uuteen elämään päättämättä ennalta, mikä se olisi. Vastaukset löytyivät matkan varrelta.

Juurikkala käy kuvauskeikoilla Los Angelesissa Lohjalta käsin.

Kahden kuukauden kävelyn aikana Juurikkala ryöstettiin. Kaikki meni: rahat, passi ja matkatavarat. Sisukas mies jatkoi kävelyä. Hän nukkui paljaalla maalla metsässä. Hyväntahtoiset ihmiset antoivat sen verran syötävää, että henki pihisi. Vaelluksen jälkeen äiti lennätti poikansa Suomeen.

– Tarvitsin lisää aikaa itseni kanssa, joten vietin erakkoelämää talvisella kesämökillä. Päätin, että minun pitää raitistua. Päätös oli loppujen lopuksi helppo, mutta oli rankka prosessi päästä siihen pisteeseen.

Raitistuneelta mieheltä on kyselty, eikö hän ole pelännyt luovuutensa katoavan.

– Minulle kävi päinvastoin: raittiina luovuus pääsi valloilleen. Luovuus syntyy herkkyydestä, ei päihteistä.

Los Angelesissa on valtava paine päästä huipulle ja sen jälkeen pysyä siellä, Juurikkala kuvailee.

Elokuvanteko tuntuisi luontevalta jatkolta kuvaajan uralle.

– Ehkä jonain päivänä. Juuri nyt olen tyytyväinen töihini. Jos jotain parannusta toivoisin niin sitä, että nykyiset työt voisi hoitaa kotimaassa eikä tarvitsisi matkustaa niin paljon.

Juurikkala koettaa viedä asioita siihen suuntaan, että menestysbändit innostuisivat kuvaamaan videoitaan Suomessa.

– Olisi mahtavaa, jos kuvauspaikaksi valikoituisi Suomi vaikkapa Ruotsin sijasta. Samalla tulisimme tutuksi maailmalla ja täkäläiset osaajat työllistyisivät.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?