Viihde

15-vuotiaana tangoprinsessaksi valittu Heidi Kyrö vaihtoi suuntaa urallaan – esiintyy action-elokuvassa: ”Tuli otettua lattiatuntumaa”

Julkaistu:

juhlavuosi
Vuoden 1993 tangoprinsessa Heidi Kyrö tekee nykyään laulajan työn lisäksi näyttelijän, laulunopettajan ja radiotoimittajan töitä.
Laulaja ja radiotoimittaja Heidi Kyrö, 40, esiintyy uudessa lyhytelokuvassa. Kyrö esittää Epätoivo 1 & 2 -lyhytelokuvasarjassa alamaailmaa pakenevaa perheenäitiä, joka joutuu väkivaltaisiin selkkauksiin. Molemmat osat on käsikirjoittanut Marko Beltzer Pesonen. Ohjaajana toimii Tomi Salakari.

Kyrö teki elokuvaa varten vaativat action-stuntit itse. Hän paljastaa IS:lle, että ei selvinnyt kuvauksissa mustelmitta.

– Eilen oli pitkä kuvauspäivä. Hytisimme kylmässä, mutta ilmeisen onnistuneita otoksia tuli, koska sain siitä aamulla paljon kiitoksia viestiboksiini, Heidi kertoo hyväntuulisena.


Rooli on hänen mukaansa aika vauhdikas, eikä pieniltä kolhuiltakaan vältytty.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olkapääni on vähän hellänä tällä hetkellä. Onhan se rooli aika vauhdikas. Tuli otettua lattiatuntumaa muutamaankin otteeseen.

Urheilullisen Heidin ei tarvinnut erikseen treenata roolia varten. Hän urheilee mieluiten luonnon rauhassa lenkkeilemällä ja hiihtämällä. Heidi toteaa, että hyvästä kunnosta on paljon hyötyä kaikissa esiintyvän taiteen rooleissa.

– Yritän elää terveellisesti ja liikkua paljon. Talvella olen käynyt ahkerasti hiihtolenkeillä. Sieltä saa hyvän peruskunnon.

Heidi Kyrö nousi musiikkimaailmassa pinnalle ollessaan vasta 15-vuotias. Hän tuli nuoresta iästään huolimatta toiseksi Seinäjoen Tangomarkkinoilla kesällä 1993. Sen jälkeen hän on tehnyt laajamittaisen uran musiikin parissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Aloitin niin nuorena urani, että olin silloin tosi keskeneräinen artistina. Kasvoin julkisuuden valokeilassa, ja joskus se tavallaan vähän harmittaa. Olisi ollut kiva oppia joitain asioita ihan laulajana, ennen kuin sitä työtä lähti tekemään oikeasti.


Hämeenlinnassa asuva Kyrö toimii laulajan ammattinsa lisäksi laulunopettajana ja radiojuontajana. Hän aloitti Radio Suomen aamujuontajana viime vuonna. Opettamisen hän aloitti jo kymmenen vuotta sitten.

Tämä vuosi on tangoprinsessalle erityisen merkittävä, koska hän viettää 25-vuotistaiteilijajuhlaansa.

– Valmistelen sitä varten muutamia erityisiä esiintymisiä. Vappuaattona vedän Tapiolan nuorten sinfonikkojen kanssa pari vappukonserttia. Touko–kesäkuu näyttää tiiviiltä keikkailun osalta.


Radiojuontajan työ tuli yllättäen suoraan syliin alkuvuodesta 2017. Kun Heidille soitettiin, hän luuli, että hänet halutaan radiohaastatteluun – mutta häntä pyydettiinkin kanavalle töihin.

– Alun perin minun piti olla siellä vain puoli vuotta. Sitten he yllättäen kertoivatkin, että haluaisivat jatkaa sopimustani.

Juontajan, laulunopettajan ja keikkailevan laulajan työtahti on todella kiireinen.

– Kun pääsen kotisohvalle löhöilemään, se on minulle todella luksusta, Heidi sanoo.

25 vuotta kestäneelle musiikkiuralle mahtuu paljon ylä- ja alamäkiä.

– Olen iloinen siitä, missä olen nyt ja millaisia polkuja pitkin olen kävellyt. Kaikki eivät aina olleet oikeita polkuja, mutta olen kiitollinen niistä kaikista, hän pohtii.


Vaikein paikka uralla tapahtui vuonna 2003, kun Heidi irtisanoutui ohjelmatoimistostaan ja levy-yhtiöstään ja alkoi tehdä töitä artistina käytännössä omillaan. Laulaja on ylpeä ja kiitollinen siitä, että on voinut tehdä koko aikuisikänsä työkseen musiikkia, vaikka ala ei olekaan aina ruusuilla tanssimista.

– Isot verkostot jäivät silloin kokonaan pois. Olen koko ajan elättänyt itseni musiikilla ja laulamisella. Siitä olen erityisen kiitollinen. En ole aina tehnyt 200:taa keikkaa vuodessa, mutta ei sen aina tarvitse ollakaan niin.

Hän myöntää, että yksityisyrittäjänä toimiminen ei ole artistille Suomessa helppoa. Siihen liittyvät myös hänen uransa suurimmat kipupisteet.

– Näkyvyys ja kuuluvuus ovat tosi paljon heikompia ilman suuria levy-yhtiöitä.

Kesäkuussa Kyrö toimii itse Tangomarkkinoiden tuomarina. Edessä on iso projekti, kun hakijoiden lähettämät videot pitää käydä läpi.

– Mielestäni koko kisaa olisi pitänyt uudistaa jo vuosia sitten trendikkäämpään suuntaan. Persoonan pitäisi olla oikeasti kiinnostava median kannalta. Samaan aikaan hänen pitäisi olla tehokas somettaja, tietenkin hyvä laulaja ja hyvä esiintyjä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt