Viihde

Haluatko miljonääriksi? -kisan porsaanreikä kuohuttaa: tällaisia oljenkorsia maailmalla käytetään – voit ohittaa kinkkisen kysymyksen

Julkaistu: , Päivitetty:

haluatko miljonääriksi?
Eri puolilla maailmaa on valittavana erilaisia oljenkorsia.
Tv-juontaja Tuomas Enbuske kiinnitti lauantai-iltana julkaisemassaan twiitissä huomiota Haluatko miljonääriksi? -kisan oljenkorsiin.

Mies löysi säännöistä porsaanreiän ja ihmetteli, että miksi kukaan Kilauta kaverille -oljenkorren kavereista käytä netin hakupalveluita apuna kiperiin kysymyksiin.

Suomen Haluatko miljonääriksi? -visassa on tällä hetkellä käytössä kolme erilaista oljenkortta: Kilauta kaverille, jossa soitetaan jollekin etukäteen nimetyistä kavereista, 50:50, jossa kone poistaa kaksi varmasti väärää vastausvaihtoehtoa, ja Kysy yleisöltä, jossa kilpailija saa kysyä kolmelta yleisön edustajalta mielipidettä vastauksesta.

Amerikkalaisesta Haluatko miljonääriksi? -versiosta Kilauta kaverille -oljenkorsi (Phone-A-Friend) poistettiin kokonaan jo kahdeksan vuotta sitten, kun ohjelman tekijöille selvisi, että niin monet kaverit yrittivät käyttää hakukoneita soiton hetkellä.


Oljenkorsia on kuitenkin monia muitakin kuin mitä Suomen ohjelmaversiossa on nähty.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alkuperäisessä Kysy yleisöltä -oljenkorressa jokainen studioyleisön edustaja vastaa kysymykseen painamalla vastauslaitteesta oikeana pitämäänsä vaihtoehtoa. Vastaukset näkyvät prosentteina kilpailijalle. Tätä versiota on nähty myös Suomessa ohjelman aikaisemmilla tuotantokausilla.

Saksassa on tarjolla oljenkorsi, jossa saa valita vain yhden studiovieraan vastaamaan kysymykseen. Kysy yhdeltä yleisön edustajalta -oljenkorressa on riskinä se, että vastaaja pitää valita pelkän ulkonäön ja mututuntuman perusteella.

Joidenkin oljenkorsien hyödyllisyydestä on välillä ollut kiistaa, mutta Double Dipistä on varmasti paljonkin hyötyä oikein käytettynä. Kyseisessä oljenkorressa kilpailija saa lukita neljästä vastausvaihtoehdosta kaksi ja jos kumpi tahansa niistä on oikein kilpailijan peli jatkuu.


Yhdysvalloissa nähdään ohjelman spin-off-versio Haluatko supermiljonääriksi?. Yksi sen oljenkorsista on Kolme viisasta miestä, jossa apuja voi kysyä kolmelta tuotantotiimin etukäteen valitsemalta asiantuntijalta. Kuten kaverille kilauttaessa, myös tässä oljenkorressa kilpailijalla ja asiantuntijoilla on 30 sekuntia yhteistä aikaa, ja niiden aikana kuuluu esittää kysymys ja vastausvaihtoehdot sekä oikeana pitämänsä vastaus perustelujen kera.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Skippaa kysymys on siitä erikoinen oljenkorsi, että joissain ohjelman versioissa sitä on voinut käyttää jopa kaksi kertaa kilpailun aikana. Tässä oljenkorressa yksinkertaisesti hypätään kiperän kysymyksen ohi seuraavaan. Rahapotti ei kuitenkaan ohituksen avulla kasva laisinkaan.

Yhdysvalloissa useilla tuotantokausilla on nähty myös oljenkorsi, jossa kilpailija voi vaihtaa kysymyksen toiseen. Vaihda kysymyksen avulla haastava kysymys voi vaihtua itselle helpompaan, mutta myös vaikeampaan kysymykseen.

Ota kantaa

Mikä on mielestäsi hyödyllisin oljenkorsi?

Kilauta kaverille 6% Kysy yleisöltä (suomalainen versio) 24% Kysy yleisöltä (alkuperäinen versio) 9% 50:50 8% Kysy yhdeltä yleisön edustajalta 1% Double Dipistä 24% Kolme viisasta miestä 6% Skippaa kysymys 16% Vaihda kysymys 6%
Ääniä yhteensä 12031

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt