Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen - Viihde - Ilta-Sanomat

Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

Julkaistu: 15.4.2018 16:21, Päivitetty 16.4.2018 8:30

Haluatko miljonääriksi? -visan Kilauta kaverille -oljenkorsi poistettiin amerikkalaisesta versiosta jo aikoja sitten sen ongelmallisuuden vuoksi.

Nelosen suosittu Haluatko miljonääriksi? -visa pyörii tv:ssä lauantai-iltaisin ja uusintoina. Tämän viikon lauantaina katsojien joukossa oli myös tv-juontaja Tuomas Enbuske.

Aktiivisena Twitterin käyttäjänä tunnettu mies julkaisi ohjelman aikana twiitin, jossa hän nosti esiin porsaanreiän ohjelman säännöissä. Enbuske ihmetteli, miksei kukaan Kilauta kaverille -oljenkorren kavereista käytä netin hakupalveluita apunaan kiperiin kysymyksiin vastatessaan.

Twiitin alla Enbusken seuraajat pohtivat, ehtisikö 30 sekunnissa googlaamaan vastauksia.

Jotkut miettivät, onko kaverien kotona kameramiehet vahtimassa, että Googlea ei käytetä.

Jos kyseessä olisi vaikkapa 200 000 euron tai peräti miljoonan euron kysymys, Kilauta kaverille -oljenkorsi voisi osoittautua hyvinkin arvokkaaksi.

IS soitti Haluatko miljonääriksi? -ohjelman tuottajalle Jukka Sahariselle ja kysyi asiaa. Voivatko kaverit käyttää Googlea apunaan oljenkorressa, kun juontaja Jaajo Linnonmaa soittaa heille?

– Sitähän me emme voi mitenkään varmistaa, Saharinen sanoo.

Tuottajan mukaan tuotantoyhtiöllä ei ole mahdollisuutta kontrolloida kaveriksi valittujen ihmisten toimia.

– Siinä mennään ihmisten perusoikeuksiin. Emme me voi kontrolloida ihmisiä sillä tavalla, että laittaisimme heidät johonkin suljettuun tilaan. Toki olemme tietoisia tästä, mutta emme voi olettaa, että nämä ihmiset ovat jossain tietyssä paikassa silloin, kun heille soitetaan.

  ”Kuulimme näppäimistön äänet puhelujen läpi”

Amerikkalaisesta versiosta vastaavanlainen Phone-A-Friend-oljenkorsi poistettiin kokonaan jo kahdeksan vuotta sitten, kun ohjelman tekijöille selvisi, että niin monet kaverit yrittivät käyttää hakukoneita soiton hetkellä.

– Kaikki soittivat kavereilleen ja kaverit alkoivat heti näpytellä aihetta Googleen. Me pystyimme kuulemaan näppäimistön äänet puhelujen läpi, New Yorkissa aikoinaan kuvatun Haluatko miljonääriksi? -version studioisäntänä toiminut Paul Mecurio kertoi Searchengineland-sivustolle vuonna 2010.

Miljonäärivisan fanisivustolla kerrotaan, että Googlen käyttäminen ei ole välttämättä visan sääntöjen vastaista tämän oljenkorren yhteydessä, mutta se muuttaa oljenkorren alkuperäistä tarkoitusta niin paljon, että amerikkalaiset ohjelmantekijät päättivät luopua oljenkorresta kokonaan.

Suomalaisessa versiossa on taas uusi kilpailijahaku käynnissä. Saharisen mukaan tuotanto on edelleen hyvin tyytyväinen ohjelmaan nykyisessä muodossaan.

– Ohjelma on edelleen todella suosittu ja Jaajo vetää hyvin. Se on mahtava kombo. Kisaajat ovat olleet hyviä, hän päättää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?