Keisari Aarnio -sarja alkaa – tarinan todelliset tähtitoimittajat joutuivat huumepoliisin kynsiin: ”Alkoi tytöttely ja huorittelu”

Keisari Aarnio on tositarina Helsingin huumepoliisin ex-päälliköstä Jari Aarniosta. Pääosissa ovat Helsingin Sanomien toimittajat Susanna Reinboth ja Minna Passi, jotka kertovat nyt, miten heitä kohdeltiin tutkinnan edetessä.

14.4.2018 9:02

Lauantai-iltana alkava rikosdraama Keisari Aarnio on tositarina siitä, mitä tapahtui Helsingin huumepoliisin päällikölle Jari Aarniolle, kun Helsingin Sanomien toimittajat Susanna Reinboth ja Minna Passi sekä keskusrikospoliisi alkoivat kiinnostua Aarnion toimintatavoista vuonna 2012.

Tarina perustuu Reinbothin ja Passin samannimiseen, palkittuun menestyskirjaan.

Toimittajat ovat myös tarinan päähenkilöt, ja sarjassa heitä näyttelevät Pilvi Hämäläinen (Minna Passi) ja Kirsi Ylijoki (Susanna Reinboth).

Aarnion roolissa nähdään Kari ”Hissu” Hietalahti.

Kirsi Ylijoki (vas.) nähdään Susanna Reinbothin saappaissa ja Pilvi Hämäläinen (oik.) näyttelee Minna Passia (toinen oikealta).

Tositapahtumat saivat alkunsa, kun Nelosen uutiset yhdistettiin Helsingin Sanomiin, ja Passi sai Reinbothista uuden työkumppanin.

– Huomasimme, että molemmille oli tullut vinkkejä huumepoliisista ja Aarniosta eri suunnista ja luotettavista lähteistä sekä hyvin yksilöitynä tietona. Tajusimme, että joku ei nyt täsmää ja että on pakko alkaa tutkia tätä keissiä, Reinboth kertoo IS Tv-lehdelle.

– Kumpikaan ei olisi varmasti yksin pystynyt selvittämään tätä, mutta yhdessä huomasimme paljon kummallisia juttuja. Kummallisuuksia olivat huomanneet myös eri viranomaiset ja rosvotkin, Passi jatkaa.

Näin uskomaton tarina etenee

Maaliskuussa 2013 Reinboth otti yhteyttä prostituoituna toimineeseen ”Saaraan”, joka oli kontaktoinut Reinbothia jo syksyllä 2012.

Saara oli tuntenut Helsingin huumepoliisin päällikön Aarnion vuosia. Saara (tv-sarjassa Leena Pöysti) kertoi Reinbothille, että Aarnio käsittelee hänen ansaitsemiaan rahoja hanskat kädessä.

Tarina alkaa prostituoituna toimineen ”Saaran” (sarjassa Leena Pöysti) tarinasta. Hän on tuntenut Jari Aarnion vuosia.

Touko-kesäkuussa 2013 toimittajat aikoivat julkaista ensimmäisen, Saaran haastatteluun perustuvan Aarnio-juttunsa, mutta kuulivat Saaralta, että poliisi oli alkanut tutkia samaa aihetta.

Saara oli kertonut tarinansa myös sisäministeriön poliisiosastolle, josta juttu oli siirretty valtakunnansyyttäjänvirastoon.

– Jutun tutkintaryhmä pyysi siirtämään jutun julkaisua, koska se halusi tutkia asioita salassa Aarniolta. Myöhemmin selvisi, että Aarnio oli saanut vinkin tästä jo keväällä, toimittajat kertovat.

Toimittaja Minna Passi (Pilvi Hämäläinen) tuntee sekä alamaailman että virkamiehet, ja pääsee tarinassa eteenpäin.

5. syyskuuta toimittajat julkaisivat juttunsa, jonka jälkeen heidät irrotettiin tutkimaan Aarnio-tapausta kahdeksi kuukaudeksi.

Huumepoliisin puolelta alkoi huorittelu

Jutun penkomista ei selvästikään toivottu, ja poliisista jopa vihjattiin, että toimittajia tarkkaillaan.

– Helsingin poliisin johdon suunnalta käyttäytyminen oli epäasiallista, ja huumepoliisin puolelta alkoi tytöttely ja huorittelu. He yrittivät mustamaalata meitä toisillemme, Reinboth ja Passi kertovat.

– Koko tämä Aarnio-tapaus on vaatinut Helsingin poliisissa ihan päättäväistä silmien sulkemista. Aarnion selitykset ovat uponneet käsittämättömällä tavalla, eikä selkeisiin varoitusmerkkeihin ole puututtu, Reinboth toteaa.

Susanna Reinboth (Kirsi Ylijoki) alkaa tonkia juttua yhä syvemmältä.

Toimittajat jatkoivat sinnikkäästi jutun penkomista ja saivat johtolankoja Aarnion rahankäytöstä, kuten kalliin auton ostosta käteisellä. Aarnion pidätys tuli silti yllätyksenä.

Jari Aarnio pidätettiin marraskuussa 2013 epäiltynä törkeistä virka-aseman väärinkäytöstä, petoksesta ja lahjuksen ottamisesta.

Hän sai Trevoc-tuomiosta kolme vuotta vankeutta.

Jari Aarnio on ollut yhtäjaksoisesti vangittuna loppuvuodesta 2016.

Tämän lisäksi käräjäoikeus tuomitsi Aarnion kuudesta törkeästä huumausainerikoksesta ja 16 muusta rikoksesta 10 vuoden vankeuteen vuonna 2016.

Jutun käsittely on kesken hovissa.

Sarja kertaa todelliset oikeudenkäynnit

Nyt alkavan Keisari Aarnio -sarjan käsikirjoittajat lukivat jopa kymmeniätuhansia sivuja oikeuden pöytäkirjoja, ja ohjaajat JP Siili ja Taavi Vartia valitsivat sarjaan tärkeimmät kohdat.

– Näin monisyisen tapauksen muokkaaminen kymmenen tunnin draamatarinaksi oli poikkeuksellinen haaste. Pois oli otettava paljon materiaalia, Siili kertoo Tv-lehden haastattelussa.

Aarniota esittää rikosdraamasarjassa Kari Hietalahti.

– Tarinassa ollaan kuitenkin toden äärellä, ja siinä on käytetty harvinaisen vähän värikynää. Tämä on hämmästyttävä dekkari, jossa toimittajat ja poliisi päätyvät pala palalta suuren mysteerin äärelle, Siili sanoo.

Käräjäoikeuden nauhat päätyivät sanatarkasti tv-sarjaan, jota kuvattiin autenttisella paikalla Helsingin käräjäoikeudessa yöaikaan, kun käräjäoikeus on kiinni.

Ei tilaa improvisaatiolle

Aarnion roolissa nähtävä Kari Hietalahti kuvailee sarjaa Suomessa ennennäkemättömäksi rikos- ja oikeussalidraamaksi.

– Rooli on ihan ainutkertainen, ja oli todella hienoa saada tehdä tämä. Itselläni oli suuri vastuu, koska rooli on iso ja vaativa, ja kaiken piti mennä hyvin tarkasti eteenpäin. Improvisaation varaa ei ollut, Hietalahti sanoo.

Hietalahti opetteli oikeuden pöytäkirjojen kohtaukset sana sanalta oikein.

Samaan aikaan piti pystyä näyttämään, milloin ihminen on heikoilla tai vahvoilla ja pysyä uskollisena henkilön vaihtelevalle käyttäytymiselle eri tilanteissa.

– Kyseessä on iso pomo, joka pystyy vaikuttamaan laajalti ihmisiin. Minun tehtäväni oli esittää rooli niin, että katsojat uskovat minuun: pitää olla valloittava, pidettävä ja uskottava. En voinut näytellä mitään ovelaa pomoa, koska silloin rooli ei olisi uskottava.

Keisari Aarnio -sarjan ensimmäinen jakso Nelosella lauantaina kello 21.00, loput jaksot Ruutu+ -palvelussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?