Katja Kettu erosi kirjailijapuolisostaan – toivoo elämäänsä rakkautta: ”Pyrin elämään juuri niin kuin naisena haluan” - Viihde - Ilta-Sanomat

Katja Kettu erosi kirjailijapuolisostaan – toivoo elämäänsä rakkautta: ”Pyrin elämään juuri niin kuin naisena haluan”

Tänään 40 vuotta täyttävä Katja Kettu erosi jokin aika sitten kirjailijapuolisostaan Mikko Rimmisestä.

10.4.2018 7:03

Kun kirjailija Katja Kettu oli kolmekymmentä, hän perusti neljän ystävänsä kanssa Confusa-punkbändin. Naiset päättivät tehdä kiertueen ilman, että soittavat keikkoja Suomessa.

– Halusimme näyttää, että pystymme. Lähdimme suoraan Liettuaan.

Keikka Siauliain kaupungissa järjestettiin ladossa. Kun Kettu tarttui mikrofoniin, jokin muuttui. Hän oli aina ajatellut, että ei ole musikaalinen. Kun Kettu soitti yläkoulussa Rovaniemellä kitaraa, musiikinopettaja muistutti, että naisista ei tule kitaristeja.

Ilta oli esiintymiskammoiselle Ketulle vapauttava. Voima, jonka Kettu tunsi lavalla ja bändinsä kanssa, aiheutti adrenaliinivyöryn. Tärkeintä oli uskaltaa.

– Irtauduin häpeästä ja pelosta. Se johti vapautumiseeni ja ajatukseen, että voin tehdä mitä vaan. Sinä iltana tunsimme, että meille ei vittuilla.

Katja Ketun esikoisteos Surunkerääjä julkaistiin 2005. Kirja sai Tiiliskivi-palkinnon.­

Tämänkaltaiset kokemukset ovat tärkeitä, koska Kettu on lapsesta saakka törmännyt tilanteisiin, joissa hänelle kerrotaan, että ei onnistu.

Kun Kettu sanoi yläkoulussa opinto-ohjaajalleen haluavansa kirjoittaa, tämä suositteli sihteerin uraa.

– Lapsia kasvatettiin ajatuksella, että älä yritä olla parempi kuin muut, älä leuhki.

Kun Kettu alkoi parikymppisenä liikkua kirjallisuuspiireissä, hän huomasi, että mieskirjailijat olivat usein pienemmillä näytöillä itsevarmempia kuin naiset.

– He eivät olleet välttämättä edes julkaisseet esikoisrunokokoelmaansa, mutta heillä oli silti runoilijan aura. Tajusin, että työtään ja osaamistaan pitää arvostaa.

Kätilö-romaani palkittiin Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnolla 2011.­

Nuoren Voiman Liitosta ja sitä kautta tutuiksi tulleista ihmisistä muodostui Ketulle tärkeä tuki.

– Huomasin jo silloin, että mitä vähemmän valtarakenteita ja hierarkioita kohtaan, sitä mieluummin teen yhteistyötä.

Seitsemän vuotta sitten Kettu asui Sammatissa Eeva Joenpellon kirjailijatalossa. Ensimmäinen romaani oli menestynyt hyvin, mutta toinen jäänyt huomiotta. Kettu mietti, miten kolmannen kanssa käy.

Metsäkävelyillään hän pohti, että miehet kirjoittavat usein epookkeja ja naiset psykologisia, kielellisesti kunnianhimoisia tarinoita.

– Mietin pitkään, osaanko yhdistää villin kielen historialliseen tarinaan. Päätin, että en pidättele yhtään. Syntyi Kätilö.

Katja Kettu juhli itsenäisyyspäivää 6.12.2015 presidentinlinnassa.­

Kettu sanoo, että #metoo-kampanjaa ja siitä herännyttä keskustelua on Suomessa yritetty aloittaa monta kertaa aiemminkin.

– Onneksi nyt on liikkeellä voimia, jotka muuttavat maailmaa ja ajatteluamme. Muutos näkyköön työpaikoilla, baareissa, kaduilla, kaikkialla.

Kettu lisää myös toivovansa, että miehet eivät olisi keskustelusta ärsyyntyneitä tai peloissaan.

– Vaikka tokihan se tympäisee, jos juhlat ovat ohitse.

Suomessa on Ketun mukaan pitkät perinteet naisten syyllistämisessä. Kirjailija toivoo, että siirrymme nyt aikaan, jossa yhteiskunta tukee esimerkiksi raiskauksen uhreja eikä arvostele heitä.

Omaan elämäänsä Kettu toivoo rakkautta. Hän erosi jokin aika sitten kirjailijapuolisostaan Mikko Rimmisestä.

– Lempeyttä ja rakkautta, totta kai niitä. Lisäksi pyrin elämään juuri niin kuin naisena ja kirjailijana haluan, en muita miellyttäen.

Edit: Otsikkoa muokattu 10.4. klo 8.58.

FAKTAA KATJA KETUSTA

Syntynyt 10. huhtikuuta 1978 Rovaniemellä.

Kirjailija. Valmistunut Turun AMK:n Taideakatemiasta animaatio-ohjaajaksi, opiskellut kirjallisuutta Tampereen yliopistossa.

Uran pääkohdat: Surunkerääjä-esikoisromaani (2005) palkittiin Tiiliskivi-palkinnolla. Läpimurtoteos Kätilö (2011) sai muun muassa Runeberg-palkinnon, Kalevi Jäntin palkinnon sekä kansainvälisiä palkintoja. Toimittanut myös teoksen Pimppini on valloillaan: naisiin kohdistuva seksuaalinen vallankäyttö.

Kirjojen käännösoikeuksia on myyty 23 kielelle.

Perhe: Löytökissat Amalia Kekkonen, Rimma ja Petu.

Asuu: Helsingissä, kaipaa Lappiin, matkustaa kolmasosan vuodesta.

Harrastukset: Sukeltaminen, avantouinti ja aiheiden etsiminen.

Juhlii merkkipäiväänsä Rose on poissa -kirjan julkaisun yhteydessä 24. syyskuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?