Muistatko nämä käsittämättömät tosi-tv-ohjelmat? Alastomia ensitreffejä, lapsia rakentamassa yhteiskuntaa ja ”prinssi Harry” etsimässä morsianta

Tosi-tv:n ohjelmatarjonta on vuosien varrella ollut hyvinkin kirjavaa.

Mitä erikoisemmat tosi-tv-ohjelmat ovat ihastuttaneet ja vihastuttaneet katsojia jo noin 20 vuoden ajan. Vuosien varrella on nähty vaikka minkälaista menestysohjelmaa, mutta mukaan mahtuu myös ohjelmia, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet yhteen tuotantokauteen.

Tosi-tv-ohjelmissa ihmiset lähtevät autiolle saarelle ja eristyksiin videokameroiden alle. IS listasi reality-ohjelmat, jotka herättivät kauniisti sanoen kysymyksiä.

Aatami etsii Eevaa

Ohjelmassa etsittiin rakkautta ilman rihman kiertämää.

Nelosella esitettiin vuonna 2015 yhden tuotantokauden verran realityä, jossa sinkut etsivät rakkautta Kreikan saarella. Kuulostaa ihastuttavalta, mutta ohjelmassa oli yksi jippo: kaikki osallistujat esiintyivät siinä alasti.

Sarja herätti runsaasti keskustelua muun muassa siitä, että kilpailijat olivat kaikki ajaneet intiimialueen karvoituksensa pois. Tuotantoyhtiö painotti tuolloin, että kilpailijoita ei oltu painostettu siistimään karvoitustaan.

Sarjaa juonsi vuoden 2007 Miss Suomi Noora Hautakangas. Formaatti on tuttu myös ulkomailla.

Ohjelmaa kuvattiin Kreikan lämpöisillä leveyspiireillä.

Born in the Wild (suom. Syntynyt luonnossa)

Vastuuttomimmaksi tv-ohjelmaksi ikinä luonnehdittu Born in the Wild herätti esitysaikanaan varsinaisen skandaalin. Ohjelmassa seurattiin pariskuntia, jotka halusivat ”luonnollisemman” synnytyskokemuksen. Käytännössä se tarkoitti sitä, että he synnyttivät lapsen täysin askeettisissa olosuhteissa ulkosalla.

Vuonna 2015 yhden tuotantokauden verran esitetty ohjelma sai murskakritiikkiä muun muassa terveydenhuollon ammattilaisilta, jotka tuomitsivat sen hengenvaaralliseksi sekä äidille että lapselle.

– Ohjelman jännitys perustuu siihen, tulevatko äiti ja hänen vastasyntynyt vauvansa kuolemaan. Voi vain kuvitella, kuinka tälle ohjelmalle näytettiin ikinä vihreää valoa, Entertainent Weeklyn toimittaja James Hibberd tuumasi show’sta.

I wanna marry Harry (suom. Haluan naida Harryn)

Prinssi Harryn kaksoisolento Matthew Hicks etsi rakkautta tosi-tv:n voimin.

Ehkä hulvattomin formaatti kehitettiin Yhdysvaltalaiskanava Foxin toimesta vuonna 2014. I wanna marry Harry perustui Unelmien poikamies -tyyppiseen formaattiin, jossa sinkkumies etsii elämänsä naista. Tälle ohjelmalle lisätwistiä antoi se, että siinä etsittiin morsianta prinssi Harryn kaksoisolennolle.

Formaatissa ei kehdattu sentään väittää, että Matthew Hicks -niminen nuorimies olisi oikea prinssi – saati sitten Britannian prinssi Harry.

Tätäkin ohjelmaa esitettiin vain yhden tuotantokauden verran. Se herätti katsojissa kuitenkin lähinnä hilpeyttä.

Kid Nation (suom. Lasten kansakunta)

Vuonna 2007, tosi-tv:n kulta-aikaan esitettiin yhden tuotantokauden verran realityä, jossa lapset yrittävät rakentaa itsekseen toimivaa yhteiskuntaa. Ohjelmassa lasten tuli muun muassa järjestää keskenään kaupunki toimivalla valtionjohdolla lähes täysin ilman aikuisten apua.

William Goldingin Kärpästen herra -romaanin teemoja mukaillen ohjelmassa 40 8–15 -vuotiasta lasta yrittävät selviytyä keskenään. Sanomattakin selvää, että ohjelman konseptia ei katsottu hyvällä miltään kantilta. Ohjelmaa tuottanut CBS ilmoitti lopettavansa sen vuonna 2018.

Next (suom. Seuraava)

Miltä tuntuisi osallistua tosielämän Tinderiin? Deittiohjelma Nextissä sinkkukilpailija sokkotreffasi useita sinkkuja samalta istumalta. Kilpailija pystyi missä vaiheessa tahansa sanomaan ”seuraava”, ja treffikumppani vaihtuisi kirjaimellisesti seuraavaan ”kokelaaseen”.

Treffikumppanien päämääränä oli ylläpitää sinkun mielenkiintoa mahdollisimman kauan. Mitä pidempään he pysyivät treffeillä, sitä enemmän he saivat rahaa. Lopuksi treffikumppani sai päättää, ottaako rahat vai uusintatreffit kilpailijan kanssa.

Muista listauksen sarjoista poiketen Nextiä esitettiin huimat kuusi tuotantokautta. Se vakiinnutti oman paikkansa tosi-tv-kulttuurissa 2000-luvun puolivälissä. Ohjelmaa esitettiin vuosina 2005-2008, mutta kausien uusintoja nähtiin televisiossa pitkään.

Totuuden hetki

Kansainvälisessä menestysformaatissa, visailuohjelma Totuuden hetkessä moni suomalainenkin hankki itselleen potkut 2000-luvun loppupuolella. Ajatuksena MTV:n esittämän ohjelman konsepti on helppo: vastaa rehellisesti ja voitat rahaa.

Totuus oli kuitenkin tarua ihmeellisempää. Totuuden kertominen visaisissa kysymyksissä ei ollutkaan niin helppoa, kuin olisi voinut kuvitella. Ohjelmaan osallistuneet ihmiset tuhosivat ihmissuhteitaan ja työuriaan niin Suomessa kuin ulkomailla.

Totuuden hetkiä seurattiin tv:stä 2000-luvun loppupuolella.

Ilari Johanssonin juontama ohjelma herätti paljon kritiikkiä ja sitä esitettiinkin Suomessa vain yhden tuotantokauden verran.

Tosi-tv:n aika ei ole ohi

Raflaavien reality-ohjelmien kehittäminen ei suinkaan ole tullut tiensä päähän. Nelonen ilmoitti joulukuussa 2017 hakevansa osallistujia ohjelmaan, jossa toisilleen entuudestaan tuntemattomat ihmiset tekevät keskenään lapsia. Ohjelma perustuu israelilaiseen Pregnant & Platonic -formaattiin. Kyse ei ole romanttisesta pariutumisesta vaan kumppanuusvanhemmuudesta.

– Yleensä reality-ohjelmat perustuvat jo olemassa olevaan ilmiöön. Esimerkiksi Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa pariutuminen ja sen vaikeus on oikea ongelma ja sitä on lähdetty ratkomaan ohjelman kautta. Tässä ohjelmassa ongelma on se, että syystä tai toisesta ei ole löydetty itselle romanttista kumppania, mutta lapsihaave on silti suuri. Ja välttämättä lasta ei haluaisi tehdä ihan yksin vaan kanssavanhemman kanssa, Nelosen vastaava tuottaja Meira Noronen kertoi tuolloin.

Ohjelma on herättänyt jo etukäteen runsaasti kritiikkiä ja paheksuntaakin. Monimuotoiset perheet -yhdistyksen projektijohtaja Anna Moring arvelee kritiikin johtuvan siitä, että kumppanuusvanhemmuus on uusi asia perinteiseen perhemalliin verrattuna.

– Ensireaktiot ovat usein tuomitsevia, koska ei osata ajatella, että mistä tässä oikeasti on kyse. Konsepti siitä, että kahdella ihmisellä, jotka eivät ole parisuhteessa keskenään on lapsi, ei ole millään tavalla kummallinen. Se voi monissa tilanteissa olla lapsen kannalta paljon parempikin tilanne.

– Luulen, että ihmiset eivät vain ole miettineet sitä asiaa läpi. Olemme hyvin tottuneita ydinperhenormiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?